"Ramazanda böbreklere dikkat!"

Uzmanlar böbrek hastalarını ve organ nakli olanları uyarıyor: "Ramazanda böbreklere dikkat!"

Yayınlanma: 04.08.2011 - 14:23
Abone Ol google-news

Oruç sırasında vücuda ortalama 15 saat boyunca hiçbir besin girmiyor. Bu süre zarfında, özellikle susuz kalan kişinin böbrekleri başta olmak üzere, bazı organları sinyal vermeye başlayabiliyor. Susuz kalmak, sağlıklı kişilerde dahi bazı sorunlar oluştururken, böbrek hastaları ve organ nakli operasyonu geçirenlerde geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, yol açacağı sağlık sorunları düşünüldüğünde, böbrek hastalarının ve organ nakli olanların oruç tutmamaları gerektiğini belirterek, böbrek hastalarının Ramazanda dikkat etmesi gerekenler noktalarla ile ilgili soruları yanıtladı.


 
Organ nakli olanlar ve böbrek hastaları oruç tutabilir mi?

Böbrek hastaları ve nakilli hastaların mevcut bir tedavileri ve sürekli kullandıkları ilaçları bulunuyor. Bu tedaviyi aksatmamak adına bu hasta gruplarının oruç tutmaları hiçbir şekilde önerilmiyor.

Organ Vericisi Olan Kişilerin Oruç Tutmasında Herhangi Bir Sakınca Var mıdır?

Özellikle çok sıcak bölgelerde yaşayan insanlar, susuz kaldıklarında ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu tehlike, hem tek böbrekli hem de çift böbrekli kişiler için aynı. Organ vericisi olan kişilerin aşırı sıcak havaların yaşandığı günlerde susuz kalmamaya özen göstermeleri gerekiyor, bu nedenle de oruç tutmaları kesinlikle önerilmiyor.


Aşırı sıcakların yaşandığı bugünlerde böbrek hastalarına ne gibi önerilerde bulunuyorsunuz?

Böbrek hastalığı, tuzu ve susuzluğu sevmiyor. Ancak çok sıcak havalarda vücutta tuz eksikliği oluştuğu için, aşırıya kaçmamak şartı ile bir miktar tuz alınması önem taşıyor. Bu nedenle, böbrek hastalarının mutlaka bir nefrolog tarafından kontrol edilmesi ve diyetlerinin düzenlenmesi gerekiyor.

Ramazan ayında tuz tüketiminde nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bir kişinin günlük tüketmesi gereken tuz miktarı 5 gramdır. Oruç tutan kişilerin de iftar ve sahur arasında yedikleri yemeklerle birlikte 5 gram tuz tüketmeleri gerekiyor. Ancak bu noktada önemli olan bir ayrıntı tuzu yeteri miktarda suyla almalarıdır. Bu nedenle oruç tutan kişilerin böbrek sağlıklarını korumaları adına iftar ve sahur arasındaki süre zarfında 2,5 litre su içmeleri gerekiyor.

Böbrek sağlığını korumak adına oruç tutan kişilerin iftar ve sahurda nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

Böbrek sağlığı için kişilerin oruç tutarken dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan biri de iftarda ağır yemeklerden kaçınmalarıdır. Aşırı protein içeren gıdalar, çok tuzlu turşular ve salamura besinleri tüketmek böbreklere zarar verebiliyor. Oruç tutanların yaptığı en önemli hatalardan biri de sahura kalkmamalarıdır. Sadece iftarda ve sonrasında yemek yiyip, sahura kalkmadan oruca başlamak sağlık açısından sakıncalı durumlar doğurabiliyor. Sahura kalkmayan bir kişide vücudun susuz kalma süresi artıyor. Sıcak havada çok terleyen ve idrarla çok fazla tuz kaybeden böbrek hastaları bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları yaşayabiliyor.

Türkiye’de kaç böbrek hastası bulunuyor?

Türkiye de 65.000 diyaliz hastası var. Bu sayıya her yıl ortalama 5000 kişi ekleniyor.  Ancak daha da korkunç olanı Türkiye’de yaklaşık 8,5 milyon potansiyel böbrek hastası bulunuyor. Bu nedenle herkesin düzenli olarak böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmeleri, kan basınçlarını normal değerlerde tutmaları gerekiyor. Özellikle de şeker ve tansiyon hastalığı ile birlikte bilinen bir böbrek hastalığı olanların, mutlaka bir nefroloğun gözetiminde olmaları sağlıklı bir hayat yaşayabilmeleri açısından önem taşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler