Ramazan'da önerilen tatlı 'dondurma'
Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, ''Sıcak havalarda en uygun ramazan tatlısı olarak dondurmayı öneriyorum. Burada önerdiğim en önemli çeşit de sütten yapılmış sütlü dondurma'' dedi.
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, yaz kış tüketilebilecek en hafif tatlılardan biri olan dondurmanın, hastalığa yol açmayacağını belirtti.
Dondurma tüketmenin mevsimi ve yaşı olmadığını dile getiren Elmacıoğlu, ''Dondurma yaz tatlısı olarak algılandığı gibi çocuk tatlısı olarak da algılanır. Oysa dondurmanın mevsimi de yaşı da yok. 2 yaşından sonraki her yaş için dondurma, en güzel tatlıdır. Burada hangi dondurmayı yediğiniz önemli. Kaymaklı veya sütlü dondurma oldukça güzel bir besin kaynağı'' dedi.
Türk toplumunun hamur tatlıları, helvaları çok sevdiğini de hatırlatan Elmacıoğlu, ''Dondurma, aynı porsiyondaki bir hamur tatlısının dörtte biri kadar kaloriye sahip'' diye konuşarak, şunları kaydetti: ''Ramazanda insanlar, kan şekerini normal bir gündeki haline getirebilmek için orucunu hurma ile açıyor. Sıcak havalarda en uygun ramazan tatlısı olarak ben dondurmayı öneriyorum. Burada önerdiğim en önemli çeşit de sütten yapılmış sütlü dondurma. Sütlü dondurma kalsiyum açısından çok zengin, protein açısından çok zengin. Sütlü dondurmada hayvansal protein alıyorsun, kalsiyum, fosfor alıyorsun, B grubu vitaminleri alıyorsun. dondurma her yönüyle zengin besin ögeleri içeriyor. Kalorisi de diğer tatlılara göre düşük.''
Bu ramazanda günlerin uzun olacağını da kaydeden Elmacıoğlu, o uzun sürenin sonunda hafif bir tatlı ve bol sıvının insan vücudu için çok önemli olduğuna dikkati çekti. Elmacıoğlu, ''Dondurma buna çok uygun. Yazın bizim verebileceğimiz yegane tatlı meyveli güllaç ve yanına sütlü dondurma'' diye konuştu.
'100 gramlık dondurma bir gün için yeter'
Dondurmada tüketilen miktarın da çok önemli olduğuna işaret eden Elmacıoğlu, 100 gram dondurmanın bir gün içinde bir insana yeteceğini, bunun da yaklaşık 2 top dondurmaya denk geldiğini söyledi.
Dondurmanın diyabetliler için de çok önemli olduğunu vurgulayan Elmacıoğlu, ''Ramazanda diyabetlilerin oruç tutmalarında hiç bir mahsur yok, diyabetliler ramazanda oruç tutar. Dondurma onların kan şekerini ayarlayabilmeleri adına güzel bir tatlıdır. Soğuk bir gıdanın glisemik indeksi daha düşüktür, kan şekeri yükseltme düzeyi son derece kontrollüdür'' diye konuştu.
Elmacıoğlu, dondurma tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususun sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın tüketilmesi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: ''Dondurma sütten yapılıyor olması, yaz aylarında da süt bakteri ve mikrop barındırabildiği için bizim mutlaka gıda mevzuatına uygun üretim yapan yerlerden dondurma almamız gerekiyor. Ambalajsız, soğuk zinciri olmayan ürünleri tüketmek son derece hatalı. Hastalık yapan dondurmanın kendisi değil, o dondurmanın nasıl imal edildiğidir.''
Kilo kontrolü açısından ambalajlı dondurmayı ve diğer gıda ürünlerini alırken mutlaka etiketini, besin ögelerini okumak gerektiğine de dikkati çeken Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, ''Ambalajların üzerinde besin ögelerini içeren bilgiler okunaklı değil. Besin ögelerini okumakta ben bile zorlanıyorum. Gerekirse çantada büyüteç taşımak mı lazım? Bende var. Toplum bunları okumaya gayret ederse beslenmede kendileri için çok önemli çığır açmış olurlar'' dedi.
Dondurmanın süte alternatif olduğunu belirten Elmacıoğlu, süt içmeyen çocukların dondurma yemesinin en az süt kadar değerli olduğunu kaydetti. Elmacıoğlu, dondurmanın kilo vermek isteyenler için de en güzel tatlı alternatifi olduğunu ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!