Ras Lanuf'a bombardıman sürüyor: 4 ölü

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin, muhaliflerin elinde bulunan Ras Lanuf'un doğusuna tank saldırısı düzenlediği bildirildi. Ras Lanuf'ta bir hastane yakınına düşen roket mermileri yüzünden tahliye edildi. Direnişçilerin, bombardıman altındaki Ras Lanuf'tan kaçtıkları bildirildi. Saldırıda 4 kişinin öldüğü bildirildi.

Yayınlanma: 10.03.2011 - 09:16
Abone Ol google-news

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin saldırıları yüzünden, muhaliflerin, ağır silahlı saldırının ardından çekildikleri stratejik Bin Cevad kentinin de bulunduğu doğu kıyısında ilerleyişlerini durdurmak zorunda kaldıkları belirtildi. Bir yönetim karşıtı, Bin Cevad'a kadar geldiklerini, ancak hücum botlarının saldırısı yüzünden geri çekilmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Muhaliflere katılan Albay Beşir Abdülkadir, donanma gemilerinin kullanılıp kullanılmadığını bilmediklerini ancak denizden bombardıman düzenlendiğini söyledi. Muhalifler, Bin Cevad'ın dış kesimleri ve dünkü saldırılarda isabet alan Sidre petrol tesisi yakınında konuşlandıklarını bildirdiler.

 

Ras Lanuf'un doğusunda bombardıman

Libya'nın petrol kenti Ras Lanuf'un doğusunda direnişçilerin mevzilerinin yeniden bombalandığı bildirildi. AFP muhabiri, Libya hava kuvvetlerine ait bir bombardıman uçağının alçak uçuş yaptığını, ardından bölge üzerinde yoğun bir duman görüldüğünü aktardı. Aynı kaynak, atılan bombanın çöle düştüğünün sanıldığını, ölen ya da yaralanan olup olmadığı hakkında bilgiye henüz ulaşamadığını belirtti. Direnişçilerden İzzeddin Şeyhi ise bombalardan birinin sivillere ait bir eve isabet ettiğini, bombardımanın denizden yapılmış gibi göründüğünü söyledi. Bu kaynak da Ras Lanuf üzerinde bir savaş uçağının görüldüğünü kaydetti. 

Ras Lanuf'a bombardıman sürüyor

Libya'nın başkenti Trablus'un 40 kilometre batısındaki Zaviye kenti, günlerdir süren şiddetli çatışmaların ardından Muammer Kaddafi'ye sadık güçlerin elinde bulunuyor. Görgü tanıkları, Zaviye kentinin şu anda ordunun kontrolünde bulunduğunu belirterek, çatışmaların dün akşam kesildiğini ve durumun sakin olduğunu söyledi.

Telefonların kesik olduğu ve hiçbir iletişim imkanının bulunmadığı kentte çatışmaların durmasından faydalanan birçok kişi Zaviye'yi terk etti. Zaviye şimdiye dek isyancıların elinde başkente en yakın nokta durumundaydı.

Öte yandan bölgedeki basın mensupları, Kaddafi güçlerinin daimi taarruzu altında bulunan isyancıların elindeki stratejik petrol kenti Ras Lanuf'un merkezine iki obüs mermisinin düştüğünü bildirdiler.

 

Kaddafi güçleri Ras Lanuf'a tank saldırısı düzenledi

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin, muhaliflerin elinde bulunan Ras Lanuf'un doğusuna tank saldırısı düzenlediği bildirildi. Görgü tanıkları, Kaddafi güçlerine ait 2 tankın, petrol terminalinin bulunduğu Ras Lanuf'un doğusuna yaklaşarak birkaç kilometre ötedeki muhaliflerin mevzilerine ateş açtığını belirtti.
 

Brega kentine hava saldırısı

Kaddafi'ye bağlı güçlerin ayrıca, muhaliflerin elinde bulunan zengin petrol kaynaklarına sahip Brega'ya hava saldırısı düzenlediği duyuruldu. Muhammed Osman adlı bir isyancı, Kaddafi güçlerine bağlı 2 jetin Brega kentine 2 bomba attığını söyledi. Libya güçleri, Ras Lanuf'un 90 kilometre doğusunda yer alan Brega kentine birkaç günden beri saldırı düzenlemiyordu.

 

Hastane tahliye edildi

Libya'nın doğusunda isyancıların elinde bulunan stratejik petrol kenti Ras Lanuf'ta bir hastane yakınına düşen roket mermileri yüzünden tahliye edildi. Bölgedeki gazeteciler, Muammer Kaddafi'ye sadık güçlerin attığı roketlerden en az dördünün, hastanenin ve direnişçilerin namazdan döndükleri bir caminin yakınına düştüğünü belirttiler. Hastanedeki doktorların panik içinde binadan yayan veya hastalarla birlikte ambülanslarla kaçtıkları kaydedildi.

 

Direnişçiler bombardıman altındaki Ras Lanuf'tan kaçıyor

Libya'nın doğusunda roket saldırısına hedef olan Ras Lanuf kentinden direnişçilerin doğuya doğru kaçtıkları bildirildi. Bölgedeki gazeteciler, Ras Lanuf'un önce batısını, sonra merkezini ve doğusunu hedefleyen yoğun roket ve topçu bombardımanından saatler sonra, çok sayıda araca doluşan direnişçilerin kenti terk ettiklerini duyurdular.

Bazı isyancı grupları kentte kalırken, kenti terk eden direnişçiler doğuya doğru yöneldiler.
İsminin Usame olduğunu söyleyen eli mitralyözlü bir direnişçi, "Yenildik. Obüs mermileriyle bombaladılar ve kaçıyoruz. Bu Ras Lanuf'u geri almaları demek" diye konuştu. Bir başkası da "Grad füzelerini elimdeki bu tüfekle mi durduracağımı düşünüyorsunuz?" diyerek tek seçeneğin yenilgiyi kabullenmek olduğunu söyledi.

 

Libya televizyonu: Essider muhaliflerden temizlendi

Libya devlet televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin, Essider limanıyla havaalanını muhaliflerden temizlediğini duyurdu. Haberde, "Essider limanıyla havaalanının El Kaide destekli silahlı unsurlardan temizlendiği" belirtildi.

Kaddafi güçlerinin ülkenin doğusundaki Essider petrol terminali ve yine doğudaki petrol limanı kenti Ras Lanuf'daki muhalefet mevzilerine doğru ilerlediği, Kaddafi güçlerinin bombardımanı yüzünden Ras Lanuf'taki muhaliflerin kaçmaya başladığı bildirilmişti. Kaddafi, muhalifleri El Kaide'nin desteklediğini savunuyor.

 

Saldırılarda 4 kişi öldü

Hastane kaynakları, Ras Lanuf'un önce batısını, sonra merkezini ve doğusunu hedefleyen yoğun roket ve topçu bombardımanında 4 kişinin öldüğünü, 35 kişinin yaralandığını belirtti.

Petrol kenti Ras Lanuf'ta direnişçilerin mevzilerinin bugün yeniden bombalandığı, direnişçilerin doğuya doğru kaçtıkları bildirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler