Rasmussen'den Taliban değerlendirmesi

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan'da Talibanla barış anlaşmasına ilişkin, "Siyasi ve diyaloğa dayanan bir çözüm şansı varsa bunun desteklenmesi gerekir" dedi.

Rasmussen'den Taliban değerlendirmesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.02.2012 - 14:15

NATO'ya üyeliğinin 60'ıncı yılında Yunanistan'ı ziyaret eden Rasmussen, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Başbakan Lukas Papadimos, Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos ve Dışişleri Bakanı Stavros Dimas ile bir araya geldi.

Dimas ile görüşmesinden önce düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, Yunanistan'ın Afganistan, Kosova ve Libya'da ittifaka verdiği desteği takdirle karşıladığını belirterek, Yunanistan'ın Batı Balkanların Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonunu kolaylaştırmak için önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Ziyaretinin Yunan hükümetinin ekonomiyi yeniden şekillendirdiği bir döneme rastladığına işaret eden Rasmussen, şöyle konuştu:

''Bana göre güvenlik ve ekonomi arasında güçlü bir bağ var. Çünkü eğer bir ülke yüksek açık ve artan borçla karşı karşıyaysa savunmasız hale gelebiliyor. NATO iyi bir ekonomi ve iyi bir güvenlik sağlayabilir. Güvenlik anlamında birbirimize yardım ederek birbirimizi daha güçlü hale getirebiliriz. İyi ekonomiye gelince tamamıyla ulusal çözümler yerine çok uluslu çözümlerle kaynaklarımızın daha verimli kullanımını sağlayabiliriz. Birbirimize yardım edersek daha güçlü hale gelebiliriz.''

NATO'nun aynı değerleri paylaşan uluslardan oluşan ve birbirine yardım eden bir aile olduğunu ifade eden Rasmussen, NATO'nun Chicago zirvesinde de ekonomik kriz ve düşen savunma harcamalarına rağmen güçlü bir savunma ve ordu kabiliyetini geliştirme konusunu ele alacaklarını dile getirdi.

Kaynakların ortak kullanımıyla bunun başarılabileceğini söyleyen Rasmussen buna ''akıllı savunma'' dediklerini kaydetti.

Yunanistan'dan bu çok uluslu işbirliğinde yer alacağına dair taahhüt aldığını söyleyen Rasmussen, Chicago zirvesinde Kuzey Afrika ve Ortadoğu bağlamında küresel ortaklıkları da ele alacaklarını belirtti.

Arap Baharı sürecinde bölgeyle ortaklıkları geliştirme fırsatı bulabileceklerini belirten Rasmussen, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da özgürlük ve refah içinde, Akdeniz'i barış denizi, ekonomik büyüme ve refah merkezi olarak görmenin NATO üyelerinin stratejik çıkarına olduğunu dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Rasmussen, İran'ın nükleer programı konusunda, NATO'nun bu konuda müdahil olmadığını belirterek uzun dönemde güvenlik uygulamaları olabileceği için durumu yakından izlediklerini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri, ''Politik ve diplomatik bir çözüm bulunması için verilen uluslararası çabaları destekliyoruz. İran yönetimini BM Güvenlik Konseyi kararları dahil uluslararası yükümlülüklere uyması için teşvik ediyoruz'' diye konuştu.


''Afganistan'da müzakere masasına gitmek daha iyi''

Rasmussen, ''Afganistan'da Talibanla barış anlaşmasına ne kadar güveniyorsunuz'' şeklindeki soruyu da siyasi ve diyaloğa dayanan bir çözüm şansı varsa bunun desteklenmesi gerektiğini ifade ederek yanıtladı.

Sürecin Afgan hükümeti tarafından yönlendirilmesi, yeniden uzlaşı sürecinde grupların demokratik Afgan anayasasına saygı göstermesi ve terörist gruplarla ilişiklerini kesmesi şartlarının bulunduğunu kaydeden Rasmussen, bu şartlar yerine getirildiğinde bir deneme şansı verilmesi gerektiğini kaydetti.

Rasmussen, Taliban üzerindeki güçlü askeri baskının, onların, silaha sarılmaktan başka şanslarının olmadığını düşünmelerine yol açtığını dile getirerek, müzakere masasına gitmenin daha iyi olduğunu belirtti.

Rasmussen, siyasi çözümü kolaylaştıracak askeri baskıyı sürdüreceklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Dimas da, Türkiye'nin Akdeniz'deki petrol arama çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine, Doğu Akdeniz'in barış denizi haline gelmesini istediklerini ifade ederek, Türkiye'nin BM kararları çerçevesinde uluslararası hukuka, deniz hukukuna, son AB kararlarına saygı göstermesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin Güney Kıbrıs ile ilişkileri normalleştirmeyi reddettiğini söyleyen Dimas, bunun Kıbrıs görüşmelerini sıkıntıya soktuğunu iddia etti.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın, Türkiye'nin bu tavrını izlemeyeceklerini ifade eden Dimas, Güney Kıbrıs yönetiminin bu konudaki çalışmalarına tam destek verdiklerini de ifade etti.


Avramopulos görüşmesi


Rasmussen'in Yunanistan Savunma Bakanı Avramopulos ile görüşmesinde, Yunanistan'ın NATO içindeki yeri, Chicago'da yapılacak NATO zirvesi çerçevesinde ittifakın yeni rolü, küresel kriz ortamında üye ülkelerin savunma imkanlarının iyileştirilmesi, Yunanistan'ın Türkiye ve diğer komşu ülkelerle olan ilişkileri, Kıbrıs konusu, füze kalkanı ve NATO'nun Rusya ile ilişkileri gündeme geldi.

Avramopulos, "Karşı karşıya geldiği ciddi ekonomik ve mali sorunlara rağmen Yunanistan'ın savunma sistemini hiç bir şekilde aksatmadığını" söyledi.

Yunanistan'ın bölgede önemli bir güvenlik ve işbirliği unsuru olduğunu da kaydeden Avramopulos, stratejik ortaklık ilişkiler ilkeleri çerçevesinde Atina'nın NATO-Rusya ilişkilerini desteklediğini de ifade etti. Görüşmede Avramopulos'un Rasmussen'e Büyük İskender'in kılıcını da hediye ettiği öğrenildi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ise Rasmussen ile yaptığı görüşmede, Yunanistan'ın Türkiye ile olan sorunlarının devam ettiğini ve Türkiye'nin bu tavrının Yunanistan'ın arzu ettiği iyi komşuluk ortamının yerleşmesine yardımcı olmadığını savundu.

Papulyas, Yunanistan'ın Türkiye'yi AB içinde istediğini ve bu hedefin gerçekleşmesi için katkıda bulunduğunu ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Yunanistan'daki görüşmelerinin ardından benzer etkinlik kapsamında Ankara'ya geldi. Rasmussen, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek.
 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler