'Referandum yanlış yönde atılmış bir adım'

Avrupa Birliği (AB), Bosna Hersek'i oluşturan iki otonom yapıdan biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin federal mahkeme ve savcılık yetkilerinin bölgelere devredilmesi için referandum düzenleme kararı almasına tepki gösterdi.

Yayınlanma: 14.04.2011 - 20:00
Abone Ol google-news

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton yaptığı yazılı açıklamada, "Bosna Hersek'teki mevcut durumdan çok endişeliyim. Sırp Cumhuriyeti Meclisi tarafından dün alınan karar yanlış yönde atılmış bir adımdır. Bu tür tek yanlı adımlar ülkeyi ileri götürecek çözümler getirmez. Sadece tarafların mutabakatıyla yapılacak reformlar çok istenilen ve ihtiyaç duyulan ilerlemeyi sağlayabilir" dedi.

AB'nin, birliğe üyelik için kilit unsur olan etkin ve bağımsız yargının önemine inandığını ifade eden Ashton, bu nedenle Bosna Hersek Devlet Mahkemesi, Devlet Savcılık Ofisi ve Hakimler ve Savcılar Konseyinin çalışmalarının desteklendiğini bildirdi.

Catherine Ashton, Bosna Hersekli siyasi liderlere süreci tıkamadan, mevcut kurallara saygılı ve yapıcı diyalogla reform çağrısı yaptı ve Batı Balkanlar Temsilcisi Miroslav Lajcak'ı birkaç gün içinde Bosna Hersek'e göndereceğini bildirdi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Meclisinde savaş suçları davalarında Sırplara ayrımcılık yapmakla itham edilen federal mahkeme ve savcılığın tek yanlı olarak lağvedilmesi için dün yapılan oylamada 2 ret ve 7 çekimser oya karşı 66 kabul oyu kullanılmıştı. Kararda referandum için bir tarih öngörülmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler