Rehber az, öğretmeniniz anlatsın!

Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşama gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda yeterli sayıda rehber yok!

Yayınlanma: 15.07.2014 - 22:08
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşama gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda rehber sıkıntısı yaşanıyor. İstanbul dışından sarayı görmek için gelen ve yanlarında rehberleri bulunmayan öğrencilere, “Sizi öğretmenleriniz gezdirsin” teklifi yapılıyor. Öğretmenler kabul etmezlerse, öğrenciler turda olan rehber dönene kadar bekletiliyor.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Dolmabahçe Sarayı’nı ziyarete gelen öğrenci gruplarına rehberlik hizmetinin neden kaldırıldığını sordu. Önergeye TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yanıt verdi. Yakut yanıtında Dolmabahçe Sarayı’nda öğrencilere yönelik rehberlik hizmetinin kaldırılmadığını belirtti ancak ardından verdiği bilgiler soru işareti yarattı.

Yanıta göre, turizm acenteleri aracılığıyla ziyaret gelen okul gruplarına, şirketler tarafından tahsis edilen lisanslı rehberler eşlik ediyor. TBMM ayrıca rehberlik hizmeti vermiyor. Sarayda bazı günlerde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Mevcut rehber sayısı yetersiz kalıyor. Yanıtta bu durumda öğrenci gruplarının bekletildiklerine dikkat çekildi.

Yanlarında rehber bulunmayan öğrenci gruplarına ise “Öğretmenleriniz eşliğinde gezin” teklifi yapılıyor. Yanıtta bu durum, “Özellikle İstanbul dışından gelen ve yanlarında rehberleri bulunmayan okul gruplarına, zamanlarının yetersiz olduğu da dikkate alınarak, çok fazla beklememeleri için öğretmenlerinin eşliğinde gezmeleri teklif edilmekte, kaynak metin de kendilerine verilmektedir” şeklinde açıklandı.

Yanıta göre öğrenci gruplarının sorumlusu olan öğretmenler tanıtımı bizzat yapmayı kabul etmezlerse çocuklar o an turda olan rehberin dönüşüne kadar bekletiliyor.

Türkkan, önergesinde “Dolmabahçe Sarayı’nda bulunan hediyelik eşya bölümünde Atatürk ile ilgili eşyalar neden sınırlıdır” sorusunu da yöneltti.

Yanıtta, sarayda hediyelik eşya satış mağazalarında özel olarak hazırlanan Atatürk stantlarının yer aldığı belirtilirken, “Ürün çeşitliliği ziyaretçilerin taleplerine ve satış mağazalarının fiziki yeterliliğine göre belirlenmekte olup en çok talep alan 18 adet ürün hali hazırda satışta bulunmaktadır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler