Rehn: Türkiye ile enerji başlığı açılabilir
Olli Rehn, Türkiye ile müzakerelerde enerji başlığının açılmasının Nabucco'nun tamamlanması yönünde katkıda bulunacağını belirtirken "Ancak söz konusu başlığın açılması tüm üye devletlerin iznine bağlıdır ve bu henüz gerçekleşmemiştir" dedi.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Komisyon'un, Türkiye'yle tam üyelik müzakerelerinde enerji başlığının açılabileceğini, Türkiye'nin buna hazırlıklı olduğunu göz önünde bulundurduklarını bildirdi.
Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu Üyesi Marios Matsakis'in bir soru önergesini yanıtladı. Matsakis önergesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son Brüksel ziyaretinde "AB, müzakerelerde enerji başlığı üzerindeki blokajı kaldırmadığı sürece Türkiye Nabucco boru hattı projesi için desteğini erteleyebilir" uyarısında bulunduğunu belirtmişti.
Matsakis, Türkiye'nin tutumunu "şantaj" olarak niteleyerek, Nabucco konusunda yeterli garanti verip vermediğini sormuş ve "Bu gibi garantiler güvenilir ve hazır değilse Komisyon gaz projesine alternatif çözümler bulma görüşümle mutabık mı?" sorusunu yöneltmişti.
Türkiye enerji başlığına hazır
Olli Rehn ise önergeye verdiği yanıtta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'e son ziyareti ve AB Komisyonu Başkanı ile görüşmeleri sırasında Nabucco projesi ve müzakerelerde enerji başlığının açılması arasında resmi bir bağlantı kurmadığını bildirdi. Ancak Başbakan Erdoğan'ın "müzakerelerde enerji başlığının açılmasının Türkiye'de Nabucco projesinin tamamlanması için kesinlikle daha iyi bir politik atmosfer oluşturacağı" üzerinde durduğunu belirten Rehn şöyle dedi:
"Komisyon, Türkiye'nin enerji üzerindeki görüşmelerin başlaması için yeterli derecede hazırlıklı olduğunu göz önünde bulundurmaktadır. Bu başlığın açılması Türkiye'yle Nabucco üzerindeki, örneğin gaz geçiş kuralları üzerindeki görüşmelere yardımcı olacaktır. Ancak bir başlığın açılması tüm Üye Devletlerin oybirliğiyle iznine bağlıdır ve bu şu ana değin gerçekleşmemiştir."
Nabucco projesi
Nabucco projesi, Hazar havzası doğalgaz kaynaklarının Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya yoluyla Avrupa'ya taşınmasını ve böylece tüm kıtanın Rusya'ya bağımlılığını azaltmasını hedefliyor. Projenin inşaatına 2010'da başlanacak, 2013 yılından sonra ise 8 milyar metreküplük kapasite ile ticaretin startı verilecek. Projenin maliyetinin 7.9 milyar Avro'yu bulması bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'nin yeni 'başbakanı' belli oldu
- Rojin Kabaiş'in kesin ölüm nedeni belli oldu
- 'Engel' kalktı, dönüş başladı
- Memurlar için yeni dönem başlıyor
- Onlarca araç birbirine girdi
- Bahçeli'den uzun uzun alkış!
- 'Kapasitemizi 15-20 bine çıkarttık'
- İngiltere ve Almanya’dan tepki
- Şam nasıl düştü? ‘
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu