Repertuvar takip altında

Devlet Tiyatroları'nın oyunlarını mercek altına alan Başbakanlık, Nâzım Hikmet'in oyunlarını da sordu.

Repertuvar takip altında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.05.2012 - 06:54

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Devlet Tiyatroları (DT) ile şehir tiyatrolarını özelleştireceği yönündeki açıklamaları tartışılırken Başbakanlık’ın da DT’nin son 5 yıllık repertuvarını yakın takibe aldığı öğrenildi. Başbakanlık’ın iki yıldır Ankara DT’de sahnelenen, Nâzım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı eserinden Nihat Asyalı’nın tiyatro sahnesine uyarladığı ve Rüştü Asyalı’nın rol aldığı “Memleketimden İnsan Manzaraları’ndan On Bir Tablo” adlı eserinin “neden üst üste sahneye konulduğu” konusunda da bilgi istediği ileri sürüldü. Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da DT Genel Müdürü Lemi Bilgin’den, Avrupa’daki tiyatrolarda devlet desteğinin ne derece olduğu yönünde bir ön çalışma yapmasını istedi.

Erdoğan’ın kurmaylarının DT’de yaklaşık 3 yıldır sahnelenen ve oyuncu Tolga Tuncer’in, oyununu sakız çiğneyerek izleyen Başbakan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a hakaret ettiği iddialarıyla gündeme gelen “Genç Osman” adlı oyunun üst üste sahnelenmesini de merak ettikleri dile getiriliyor. Son 5 yıllık repertuvarda öne çıkan bir başka oyun da “Bir Delinin Hatıra Defteri.” Bakan Günay’ın “Çok beğendim” diyerek izlediği, “Bir Ankara Polisiyesi Behzat Ç.” adlı televizyon dizisinde de başrol oynayan Erdal Beşikçioğlu’nun rol aldığı oyun, DT’de 2008 yılından bu yana sahneleniyor.

Oyun bir yıl direnmişti

DT’nin en çok izlenen “Fosforlu Cevriye” adlı oyunu da 4 yıldan bu yana izleyici ile buluşuyor. Ayrıca 2008 yılında, Bakanlık, “özelleştirmeleri” konu edinen ve hükümete yönelik eleştirileriyle gündeme gelen Münir Canar’ın yönettiği “Öyle Bir Mahalle ki” adlı oyunun kaldırılmasını istediği ancak Lemi Bilgin’in itirazları üzerine oyunun bir yıl boyunca sahnelenebilmişti. Oyun, o dönem Altındağ Tiyatrosu’nda birkaç ay sahnelendikten sonra gelecek sezonda repertuvarda yer bulamamıştı.

Başbakan Erdoğan’ın hafta sonu yaptığı açıklamanın ne anlama geldiği bugün yapılacak Bakanlar Kurulunda ortaya çıkacak. Başbakan ile görüşene kadar sessizliğini koruma kararı alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, dünya ve Avrupa’da tiyatrolara devlet desteği konusunda bir çalışma ile Bakanlar Kurulu toplantısına gireceği öğrenildi.

‘Ara formül’ çabası


Erdoğan’ın yaptığı açıklamadan ‘geri’ adım atmasını ihtimal dahilinde görmeyen yetkililer, “Devletin özel tiyatrolara çok daha fazla destek vereceği” bir ara formül üzerinde mutabık kalınabileceğini belirtti.

Böyle bir ara formül bulunamaması ve Başbakan Erdoğan’ın DT Yasasının değiştirilmesi konusunda ısrar etmesi durumunda şimdilik ‘İstanbul Şehir Tiyatrolarına destek’ şeklinde süren sanatçı protestolarının genişleyerek yurt çapına yayılması bekleniyor. Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen), Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS), Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) gibi sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının önceki gün DT Gernel Müdürü Lemi Bilgin ile görüşerek durum saptaması yaptıkları öğrenildi.

Görüşmede Bilgin’in, sivil toplum örgütlerinden “bugünlerde basına yapılan açıklamalarda dikkatli olunmasını istediği” de bildirildi.

STK’lerden destek

Sivil toplum örgüt temsilcilerinin Bilgin’e, “DT’ye ne olacak, bize bilgi verin” dediği ve “eğer böyle bir yasa değişikliği söz konusu olacaksa, kendilerinin de duruma müdahil olmak istediklerini” ilettikleri açıklandı. Hükümetin kanun değiştirme konusunda ısrarlı olması durumunda sanatçılar yaşananları dünya kamuoyunun dikkatine de sunacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler