'Ricciardone hedef mi gösteriliyor?'

Erdoğan Hükümeti ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Fransiz Ricciardone arasında yaşanan gerilim, ABD'de "Ricciardone hedef mi gösteriliyor?" yorumlarına neden olurken ABD Büyükelçiliği kaynaklarına atfen Obama Yönetimi'nin de Türkiye'de dile getirilen iddialardan "ciddi rahatsızlık duyduğu" belirtiliyor.

Yayınlanma: 22.12.2013 - 10:47
Abone Ol google-news

ABD Kongresince finance edilen Amerika'nın Sesi, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında, hafta boyunca Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti çevrelerince, Amerika kaynaklı 'küresel komplo' kurulduğu iddiasında son halka, Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone oldu" sözleri ile girdiği haberinde şunları yazdı: "ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, 'Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu arkasında Amerika ve İsrail'in, İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri ve para akışını kontrol etme isteği olduğu ve bu nedenle Halkbank'ın yıpratılmak istendiği' yönündeki iddialar karşısında hafta boyunca sessiz kaldı."

Ricciardone'den operasyon açıklaması

Erdoğan: İnlerinize kadar gireceğiz

Ancak, AKP hükümetine yakın gazetelerde, Ricciardone'nin operasyon yürütüleceğini önceden bildiği, "Halkbank konusunu dile getirmiştik. Sonuç alamadık. Şimdi imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz" iddialarına yer verilmesi üzerine Ricciardone'nin sosyal medya aracılığıyla iddiaları yalanladığı belirtiliyor.

 

'Washington yönetimi ciddi rahatsızlık duyuyor'

Amerika'nın Sesi, Ricciardone'nin açıklamasının yanında "ABD'nin Ankara Büyükelçiliği kaynakları, sadece Ricciardone değil Washington yönetimince de Türkiye'deki iddialardan ciddi rahatsızlık duyulduğunu vurguladı" dediği haberinde Başbakan Erdoğan'ın Karadeniz gezisi sırasında büyükelçilere ilişkin sözleri için "Erdoğan, Ricciardone'yi mi kast etti?" sorusunu da sordu. Haberde şöyle devam ediliyor: "Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle birlikte Türkiye'de, ABD Büyükelçisi Ricciardone'nin 'istenmeyen adam - persona non grata' ilan edilebileceği yönünde iddialar da ortaya atılmaya başladı. Ricciardone, Ocak 2011'te ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak göreve başladığından bugüne AKP hükümeti ile basın ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere Türkiye'deki insan hakları uygulamalarıyla ilgili açıklamaları nedeniyle zaman zaman ters düşmüştü. Ricciardone'nin yalanlamasına rağmen Başbakan Erdoğan'ın hükümete yakınlığıyla bilinmekte olan gazetelerdeki iddiaları referans göstermesi, ABD Büyükelçisi ile ilgili, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla girişimde bulunabileceği iddiasını gündeme taşıdı."

Ancak, Ricciardone ile ilgili Türkiye tarafından diplomatik yaptırım uygulanacağı iddiaları üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan "ABD Büyükelçisi'nin açıklamasını yeterli buluyoruz. Bu aşamada bakanlığa çağırılmasına yönelik bir plan söz konusu değil" yönündeki bir "açıklama" geldiğini kaydeden Amerika'nın Sesi, haberinde "Yolsuzluk soruştuması komplo mu, darbe mi?" ara başlığı altında şu ifadeleri de kullanıyor: "Bu arada AKP Hükümeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını 'uluslararası komplo', 'yargı darbesi' gibi ifadelerle eleştirmeye de devam etti. Soruşturmadaki bulgulara ilişkin açıklama yapılmaksızın doğrudan soruşturmayı tümüyle reddeden hükümet, Türkiye kamuoyuna ekonomik göstergelerle kendileri tarafından kesinlikle yolsuzluk yapılamayacağı mesajlarını verdi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler