Romanya'dan Türkiye'nin AB üyeliğine destek
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki yıllarda Romanya ile ulaştırma ve enerji alanındaki projelere önem vereceklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı konutundaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Davutoğlu, Türkiye ile Romanya ilişkilerinin çok özel ilişkiler olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı olmasının ardından Balkanlar'da ilk ziyaret ettiği ülkenin Romanya olduğunu ifade eden Davutoğlu, daha önceki görüşmelerde ilişkileri stratejik bir düzeye yükseltme kararı aldıklarını kaydederek, bu çerçevede görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.
Görüşmelerde ikili ilişkiler, bölgesel politikalar, AB içindeki ve diğer uluslararası örgütlerdeki ilişkileri gözden geçirme imkanı bulduklarını ifade eden Davutoğlu, seçimlerin ardından Romanya'ya düzenleyecekleri üst düzey bir ziyarette, stratejik işbirliği çalışmalarını nihai hale getirmeyi planladıklarını söyledi.
Toplam ticaret hacminin ekonomik krizde düştüğünü, ancak şu anda 6 milyar doları aştığını dile getiren Davutoğlu, 6 bin Türk şirketinin Romanya'da yatırım yaptığını ve bunun oluşturduğu bir dinamizm olduğunu kaydetti.
"Özellikle ulaştırma ve enerji alanında yoğunlaşan projelere önümüzdeki yıllarda önem vereceğiz" diyen Davutoğlu, Nabucco başta olmak üzere enerji ve ulaştırma projelerini öne çıkartacaklarını dile getirdi.
İki ülke arasında kültürel ilişkilerin de iyi olduğunu anlatan Davutoğlu, Köstence ve Bükreş'te iki Yunus Emre Vakfı merkezi açmayı düşündüklerini söyledi.
Davutoğlu, genç diplomat değişim programı da uygulayacaklarını kaydederek, "Uluslararası örgütlerdeki adaylıklarımızı destekliyoruz, BM sistemi ve diğer uluslararası örgütlerde" dedi.
Romanya dışişleri bakanı Baconschi
Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi de yaptığı konuşmada, ülkesinin AB bünyesinde Türkiye'nin istikrarlı bir dostu ve NATO'da müttefiki olduğunu söyledi.
Ticari ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu kaydeden Baconschi, iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin kısa sürede 8 milyar dolara ulaşmasını umduğunu belirtti.
Türkiye'den altyapı ve enerji alanlarında yatırım beklediklerini vurgulayan Baconschi, Romanya ile Türkiye arasında her alanda bağlantıların arttığını ifade etti.
Gazetecilerin Türkiye'nin AB tam üyelik sürecini nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine de Baconschi, "Türkiye'nin AB'ye katılması, AB'nin pozisyonunu sağlamlaştırır, global önemini artırır" dedi.
AB üyesi ülkelerin bütün kriterleri sağladıktan ve müzakere sürecini tamamladıktan sonra üye olduklarını hatırlatan Baconschi, "Biz Türkiye'nin üyeliğini destekliyoruz. Vize hususunda da anlaşma için olumlu desteğimizi bildiriyoruz" diye konuştu.
Davutoğlu'ndan Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'ne ilişkin açıklama
Bakan Davutoğlu, bir gazetecinin, Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 49. toplantısının gergin bir havada geçtiğine ilişkin haberler olduğunu hatırlatması üzerine, "Bazen basın mensuplarının bilgi kaynakları bizden fazla olabiliyor" dedi.
Görüşmelerde AB yetkilileriyle karşılıklı pozisyonların dostça paylaşıldığını kaydeden Davutoğlu, gerginliğin söz konusu olmadığını belirterek, "Ancak tabii Türkiye ile AB'nin genel pozisyonları arasında ciddi uyum problemleri olduğu aşikar. Bunu da açık bir şekilde dünkü basın toplantısında da ben vurguladım. Burada gerginlikten daha çok, bütün konuşmaların, bütün görüşlerin karşılıklı olarak açık ve şeffaf bir şekilde konuşulduğu, bütün problemlerin masaya yatırıldığı bir görüşme oldu" dedi.
Bunun müzakerelerin doğasında olduğunu söyleyen Davutoğlu, AB yetkilileriyle dün üç konuda artık ciddi bir stratejik değerlendirme yapılması gerektiğini paylaştıklarını kaydederek, "Birincisi müzakerelerin seyri, maalesef Başmüzakerecimiz Sayın Egemen Bağış'ın yoğun çabalarına, hepimizin yoğun gayretlerine rağmen müzakerelerde belli bir tıkanma noktasına geldi. Burada AB Komisyonu elinden gelen çabayı gösteriyor. Bu konuda (AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi) Sayın Stefan Füle ve AB Komisyonu ile teknik süreç bağlamında herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Ama önümüze olmaması gereken siyasi engeller konuyor. Kıbrıs konusu tek taraflı olarak ele alınıyor ve tek taraflı birtakım blokajlar uygulanıyor" diye konuştu.
Rekabet faslı konusunda çalışmaların sürdüğünü ve ilerlemelerin kaydedildiğini belirten Davutoğlu, bu faslın Macaristan dönem başkanlığında açılması konusunda ümitli olduğunu, ancak siyasi engellerin devre dışına itilmesi gerektiğine işaret etti.
Vize muafiyeti konusuna da değinen Davutoğlu, "Artık vize konusunda Türk yurttaşlarına uygulanan haksız muamelenin bitmesi lazım" dedi.
2009 troyka toplantısında sağlanan mutabakata uyulmasını talep ettiklerini belirten Davutoğlu, "AB çok uzak coğrafyalardaki ülkelere vize muafiyeti görüşmeleri sürdürürken, adaylık sürecinin ötesine geçmiş, artık tam üyelik sürecine girmiş bir ülkeyle ve milyonlarca insanını Avrupa'da barındıran bir ülkeyle hala bu işi sürüncemede tutuyorsa bunu bizim gündeme getirmememiz anormallik olarak algılanmalıdır" diye konuştu.
Görüşmelerde Türkiye ile AB arasında stratejik diyaloğun nasıl ilerletileceği konusunun da gündeme geldiğini anlatan Davutoğlu, bu konuda AB tarafında sundukları 6 tekliften sadece birinde ilerleme sağlandığını belirterek, bu konuda da bir değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev