RTÜK'ten bir yılda 164 yayın yasağı
RTÜK’ün 2018 Yılı Faaliyet Raporu, mahkemelerin yayın yasağı kararları nedeniyle bir yılda 164 olay hakkında yayın yapılamadığını ortaya koydu
Radyo, Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 2018 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, internet yayınlarını da denetleme hakkına kavuşan kurum, “yayın yasakları”nedeniyle birçok olayın yayınına izin vermedi. Çeşitli mahkemelerden değişik yayın kuruluşları ve kişiler hakkında 164 yayın yasağı kararı çıkarıldığı ifade edilen raporda, bu olayların yayınının durdurulması konusunda mahkemelerle “bilgi alışverişi” yapıldığı belirtildi.
124 BİN ŞİKÂYET
Birgün'den Hüseyim Şimşek'in haberine göre; televizyon şiddet içeren programların sayısının her geçen gün arttığı ifade edilen raporda, kuruma bir yılda bu yayınlar nedeniyle 124 bin 234 şikayet geldiği vurgulandı. En fazla şikayet edilen program türü ize, ‘televizyon dizileri’ oldu. Dizilerin yüksek şikayet oranına ulaşması, raporda şöyle anlatıldı:
“Bu kadar fazla bildirim almasındaki temel sebeplerin başında toplumun ahlaki ve aile anlayışına ters düşen içeriklerin bulunması, şiddet içeriklerinin özellikle de kadına şiddet görüntülerinin fazla olması gelmektedir. Bunun yanı sıra dizilerde bazı meslek gruplarının hedef alınması yine bu meslek gruplarının tepkisine neden olmuştur.”
335 KARŞI DAVA
2018 yılında RTÜK kararlarına karşı çeşitli televizyon ve radyoların girişimlerine de yer verilen raporda, “Kurum aleyhine 335 dava açıldı. Bu davaların ikisi uyarı cezalarına, 130’u idari para cezalarına, 51’i program durdurma ve idari para cezalarına, 55’i geçici yayın durdurma, 20’si yayın lisans iptali, 77’si ise diğer davalara ilişkindir. 335 davanın 40’ı RTÜK lehine, altısı ise RTÜK aleyhine sonuçlandı. 289 dava halen beklemededir” denildi.
Türkiye’de günlük ortalama televizyon izleme süresinin 3 saat 34 dakika olarak tespit edildiği raporda, televizyonların yanı sıra sosyal medya sitelerinin de artık yurttaşların haber kaynakları arasında yer aldığı vurgulandı.
Raporda, “2006 yılından bu yana televizyon izleme sürelerinde belirgin bir azalma yaşanmıştır. En çok izlenen program türü ‘Haberler’ ve ‘Yerli Diziler’dir. Araştırmaya katılanların yüzde 69,2’si televizyona, yüzde 62,3’ü yazılı basına, yüzde 62,2’si radyoya, yüzde 59,1’i internet üzerinden haber sitelerine ve yüzde 53,7’si sosyal medyaya bir haber kaynağı olarak güveniyor” ifadelerine yer verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza