Ruhani’ye molla tepkisi

İran’da muhafazakârlarla ılımlılar arasındaki gerilimin yeni konusu nükleer anlaşma oldu.

Yayınlanma: 13.05.2018 - 23:24
Ruhani’ye molla tepkisi
Abone Ol google-news

Uluslararası nükleer anlaşmadan (JCPOA) ABD’nin çekilmesi ve İsrail ordusunun Suriye’deki güçlerine yaptığı saldırılarla dış politikada zor günler geçiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye bir darbe de devlet yönetimindeki aşırı muhafazakâr kanattan geldi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, JCPOA’nın taraflarıyla görüşmeler yapmak üzere dünya turuna başlarken, ülkenin dini liderini seçen Uzmanlar Meclisi’nin başındaki Ayetullah Ali Cenneti, “İran’ın çıkarlarını güvence altına alamadığı” gerekçesiyle Ruhani’den özür talep etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi beş ülkenin (ABD, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin) yanı sıra Almanya ve AB ile 2015 yılında imzalanan JCPOA’nın başlıca mimarlarından Ruhani’yi eleştiren Cenneti, “daha önce Batı’ya güvenmenin yanlış olduğunu, İran’a karşı eylemlerinden vazgeçmeyen Avrupalıların da bugün istenen güvenceleri vermesinin pek ihtimali olmadığını” vurguladı. Aşırı muhafazakâr kanadın bir diğer ismi Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi de isim vermeden “gözü Batı’da olan yöneticileri” eleştirdi. “Umarım son gelişmeler Batı’ya ve Avrupalılara güvenilmeyeceğini göstermiştir” ifadelerini kullandı. İranlı 100 milletvekili ise, Avrupalı ülkelerden anlaşmanın devamını sağlayacak güvencelerin alınması konusunda net bir takvim belirlenmesi için meclise bir tasarı sundu.

Zarif turda

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve yeni yaptırımlar uygulamasının ardından, kısmen kaldırılan uluslararası ambargoların devam etmemesi için Tahran’ın JCPOA’ya taraf ülkelerden güvence arayışı sürüyor. Pekin, Moskova ve Brüksel’i kapsayan turuna dün başlayan İran Dışişleri Bakanı Zarif, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüşmesinin ardından “Çin’in anlaşmanın devamı için tüm seçeneklere açık olduğunu” söyledi. Ruhani ise “5 ülkenin İran’ın menfaatlerini koruyacak güvenceler vermesi halinde JCPOA’nın devam edeceğini” vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler