"Ruhi Su 25. Yıl Anma Gecesi"

Dostları ve korosu aramızdan ayrılışının 25. yılında, Zincirlikuyu'daki mezarı başında büyük devrimci sanatçı Ruhi Su'yu 20 Eylül Pazartesi günü türküleriyle anacak.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.09.2010 - 11:07

Aynı gün, dostların, sevenlerinin, öğrencilerinin katılacağı anma etkinliği Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde düzenlenecek "Ruhi Su 25. Yıl Anma Gecesi" siyle devam edecek.İlk buluşma olan mezar başı anması 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılacak. "Ruhi Su 25. Yıl Anma Gecesi" Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde 20:00 - 22:00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Etkinlikte Ruhi Su Dostlar Korosu ve konuk sanatçılar sahne alacak, barkovizyon gösterimi yapılacak. Öncesi, kültür merkezi fuayesinde Ruhi Su fotoğrafları sergilenecek.
Anma etkinliğimize giriş ücretsizdir.

Ruhi Su’nun hayat hikayesi

Mehmet Ruhi Su, 1912 yılında Van’da doğdu. 1927 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ne girdi. 1931 yılında burayı bitirdi fakat Harp Okulu’na devam etmedi. Adana Öğretmen Okulu’nda okurken, Ankara’ya Müzik Öğretmen Okulu’na (Musiki Muallim Mektebi) girmeyi başardı. 1942′de Ankara Devlet Konservatuarı’nın Şan Bölümü’nü bitirdi.

Aynı yıllarda sırasıyla Ankara Cebeci İkinci Ortaokulu’nda, sonra Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde müzik öğretmenliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı Orkestrası’na seçildi, konservatuvarın opera bölümünde okudu ve daha sonra da Devlet Operası’nda çalıştı. Devlet Operası sanatçısı olarak, Bastien und Bastienne, Satılmış Nişanlı, Madame Butterfly, Fidelio, Tosca, Yarasa Opereti, Aşk İksiri, Rigoletto, Figaro’nun Düğünü, Maskeli Balo ve Konsolos gibi operalarda rol aldı. Özgün duruşuyla Opera’ya katkısı büyüktür.

Ankara Radyosu’nda türkü programları düzenledi; Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi`nde büyük bir koro oluşturdu. Aldığı klasik batı müziği eğitimi, dilden dile dolaşan türkülerinin yorum ve icrasını besledi. Ruhi Su, sosyalist dünya görüşü nedeniyle 1952-1957 yılları arasında 1951 TKP tevkifatı dolayısı ile hapis yattı. 1960′ta İstanbul’da Taksim Belediye Gazinosu’nda sahneye çıkan Ruhi Su, bir yandan da halk türkülerini kaydedip, arşivleme görevini üstlendi. Bu arada radyoda program yaptı. Bu programlardan birinde söylediği “Serdari Halimiz Böyle N’olacak? Kısa çöp uzundan hakkın alacak” türküsü nedeniyle radyodaki işine son verildi.

Söylediği türkülerdeki siyasi vurgular yüzünden aleyhinde kampanyalar başlatılan ve işini kaybeden sanatçı, türküleri derleyip, yeniden yorumlama işine kendi başına devam etti. 1975′te Sümeyra Çakır’la birlikte Dostlar Korosu’nu kurdu. 1978′den sonra ürettiği kasetlerle halk müziğinin, yaygınlaşmasına büyük katkıda bulundu. Aydınlara türkü dinlemeyi öğreten kişi olarak da bilinir. Ruhi Su, 12 Eylül yönetiminin engellemeleri yüzünden yurtdışında tedavi şansı bulamadı ve 20 Eylül 1985′te öldü. Mezarı İstanbul Zincirlikuyu’dadır. Ruhi Su’nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze 12 Eylül döneminin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü. Naaşı Şişli Camii’nden itibaren kitlenin omuzlarına alınarak, türküler ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. Engellenmeye çalışılan yürüyüş Mecidiyeköy’den katılımlarla birlikte on binlere ulaştı. Kendisi Alevi Deyişleri, Pir Sultan’ı, deyişlerini, Nazım Hikmet’in şiirlerini besteledi, yorumladı.

Ruhi Su, ölümüne kadar 16 tane 45′lik plak, 11 uzunçalar çıkardı. Ölümünden sonra kurulan Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı aracılığıyla eşi Sıdıka Su (ölüm 18 Ekim 2006) ve oğlu Ilgın Su özel arşivlerdeki ses kayıtlarından yararlanarak plak, kaset ve CD üretimini sürdürdüler. Kendisi üzerine belgeseller çekilen sanatçını Türkü Albümleri’nden bazıları; Seferberlik Türküleri Ve Kuvayi Milliye Destanı, Yunus Emre, Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Köroğlu, El Kapıları (Sümeyra Çakır İle Birlikte), Semahlar, Ezgili Yürek, Dostlar Tiyatrosu Konseri (Sümeyra Çakır İle Birlikte), Ankara’nn Taşına Bak, Beni Ağlatırsan Yoluna Ağlat…
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler