Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Viyana'da

Resmi ziyaret amacıyla Viyana'ya gelen Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İkinci Dünya savaşında dönemin Sovyetler Birliği Kızıl ordusunun el koyduğu arşiv belgelerini, Avusturya'ya iade edeceklerini açıkladı.

Yayınlanma: 23.06.2009 - 13:57
Abone Ol google-news

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi ziyaret amacıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'ya geldi. Avusturya Başbakanı Werner Faymann ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile görüşen Lavrov, İkinci Dünya savaşında dönemin Sovyetler Birliği Kızıl ordusunun el koyduğu arşiv belgelerini, Avusturya'ya iade edeceklerini açıkladı. Spindelegger'e sembolik olarak birkaç arşiv belgesini teslim eden Lavrov, bir kamyon dolusu belgenin de Avusturyalı makamlara teslim edilmek üzere Moskova'dan yola çıkarıldığını bildirdi.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Moskova'da yaptıkları araştırmanın henüz tamamlanmadığını ifade ederek, "Moskova'da henüz tasnif edilmemiş çok sayıda arşiv belgesinin bulunduğunu, bunların da tasnif edildikten sonra Avusturya'ya getirilmesinin planlandığını" belirtti.

Adolf Hitler'in Avusturya'yı ilhak etmesinin ardından 1945 yılında ABD, Fransa ve İngiltere kuvvetleriyle birlikte Avusturya'ya yardıma gelen dönemin Sovyetler Birliği kuvvetlerinin (Kızıl Ordu) geri çekilirken çok sayıda arşiv belgesini de beraberinde götürdüğünü kaydeden Avusturya kaynakları, Rus arşivlerinde yaptıkları araştırma sonucu bu belgeleri bulduklarını kaydetti. Rusya Federasyonunun iade etmeye karar verdiği arşiv belgelerinin arasında, Nazilerin 1938-45 yılları arasında el koyduğu Avusturya Musevi cemaatine ait çok sayıda belgenin de bulunduğu ifade ediliyor.
 

Lavrov AGİT'te konuştu

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bugün ayrıca merkezi Viyana'da bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) konsey toplantısında konuşma yaptı.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu teşkilata üye 56 ülkenin heyet başkanlarına hitaben konuşan Lavrov, "Euro -Atlantik güvenlik konsepti için tüm üye ülkelerin işbirliği yapmaları gerektiğini" belirtti.

Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşmasına (AKKA) da değinen Lavrov, "AKKA antlaşmasının yeniden ele alınarak tartışılması gerektiğine inandıklarını" söyledi.
AGİT dönem başkanı Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de toplantıda üye ülkelerin dışişleri bakanlarını 27-28 Haziran'da gayri resmi toplantı için Korfu adasına davet etti.

Lavrov toplantının ardından basına yaptığı kısa açıklamada bir soru üzerine, "ülkesinin Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını ve buna saygı duyduğunu" söyledi.
Lavrov'un resmi temasları çerçevesinde bu akşam Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından kabul edilmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler