Rusya, İran'ın planından kaygı duyuyor

Rusya, İran'ın yeni uranyum zenginleştirme tesisleri inşa etme kararından ciddi olarak kaygı duyduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 30.11.2009 - 09:34
Abone Ol google-news

Rus haber ajanslarına açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Rusya, İran liderliğinden yapılan son açıklamalardan ciddi olarak kaygı duyuyor" dedi. İran, dün nükleer programı kapsamında 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi inşa edeceğini duyurmuştu.

 

Nükleer santralin mart ayında faaliyete geçmesi planlanıyor

Rusya'nın, İran'ın Buşehr kentinde inşa ettiği nükleer santrali İran'ın yeni yılına denk gelen, gelecek yıl mart ayında faaliyete geçirmeyi planladığı bildirildi. Buşehr'deki nükleer santral projesinde görevli, adının açıklanmasını istemeyen iki kaynak Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Bize, santrali İran'ın yeni yılı olan Nevruz'a kadar faaliyete geçirme talimatı verildi" ifadesini kullandı. Reuters'a bilgi veren adı açıklanmayan başka bir kaynak da, Rusya'nın santralin Nevruz'a kadar yetiştirilmesi talimatı verdiğini ve santralde yapılan denemelerin de şu ana kadar başarıyla yürütüldüğünü söyledi.

Tahran'ın dün 10 uranyum zenginleştirme merkezi inşa edeceği açıklamasının ardından Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko'nun bugün İran'a gideceği açıklandı. Diplomatik kaynaklar, Rusya'nın İran'daki Buşehr nükleer santrali ve İran ile önemli silah anlaşmalarını, Tahran'ın nükleer silah elde etmesinden endişe eden ABD ile Batılı müttefiklerine karşı koz olarak kullandığını ileri sürüyorlar. Rusya, daha önce nükleer santralin bu yıl sonunda faaliyete geçeceğini açıklamış, ancak daha sonra yapılan açıklamada, santralin teknik nedenlerden dolayı bu yıl sonunda faaliyete geçemeyeceğini duyurmuştu. ABD, daha önce Rusya'yı İran'daki nükleer santral inşasından dolayı eleştirmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler