Rusya - Türkmenistan buluşması

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, temaslarda bulunmak için dün akşam Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti.

Yayınlanma: 25.03.2009 - 11:56
Abone Ol google-news

Rus Noviye İzvestiya gazetesi, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un Rusya ile olan sorunlarını çözmek için Moskova'ya geldiğini ve en önemli sorunun Moskova'dan kredi almak olduğunu savundu.

Haberde, son yıllarda iki ülke arasında çok sayıda sorun ortaya çıktığını, "Bu sorunların başında Rusya-Kazakistan-Türkmenistan doğal gaz boru hattının döşenmesi, bir dizi yatırım projesi ve iki ülke vatandaşlarının yaşadığı vize sıkıntıları bulunuyor" denildi.

Moskova'daki Carneige Merkezi uzmanlarından Aleksey Maleşenko yaptığı açıklamada, ''Türkmenistan Devlet Başkanının Moskova ile yakınlaşmasının başlıca nedeni uluslararası ekonomik kriz şartlarında iki ülke vatandaşlarına yönelik vizenin tamamen kaldırılması isteği olabilir. Berdimuhammedov'un öncelikle kredi bulması gerekiyor ve bunun için Moskova'ya geldi. Berdimuhammedov kendisinden önceki lider Türkmenbaşı'nın hatalarını tekrarlamayacak" dedi.

Haberde, iki ülke arasında geçen yıl varılan anlaşmaya göre, Türkmenistan'daki Rus yatırımlarının güvenliğine yönelik güvence verilmesi halinde bu ülkeye 700 milyon dolarlık yatırım yapılması kararı alındığı belirtilerek, "Uzmanlara göre, özellikle mevcut kriz şartlarında böyle bir yatırımı yapmanın tek amacı Türkmenistan'da her yıl üretilen 70-75 milyar metreküplük doğal gazın büyük kısmını Rusya'ya yönledirmek olduğunu savunuyorlar" görüşüne yer verildi.

Rusya Bilimler Akademisi Uluslararası Güvenlik Merkezi Uzmanı Vladimir Sotnikov da gazeteye yaptığı açıklamada, Aşkabat'ın Moskova'dan ciddi şekilde yenilenmeye ihtiyacı olan silahlı birlikleri için geldiğini savunarak, "Türkmenistan askeri doktrinini son yıllarda değiştirdi. Afganistan ile ortak sınırı olan bir ülkenin silahlı birliklerini hazırda tutmaması mümkün değil. Türkmenistan'ın siyasi tarafsızlık statüsü, Rusya ile doğrudan askeri ilişkiler kurmasına müsaade etmese bile, bu onları silah alışverişi yapma fikrinden vazgeçirmiyor. Son yıllarda Türkmenistan Ukrayna'dan çok sayıda silah satın almıştı" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler