Rusya ve ABD'den nükleer silah indirimi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova ve Washington'ın soğuk savaş döneminden kalma nükleer silahlarında "radikal ve daha önce benzeri görülmemiş" oranda indirim yapmayı planladığını söyledi.
Temaslarda bulunmak için Taşkent'e giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dünya Ekonomi ve Diplomasisi Üniversitesi'nde öğrencilere yaptığı konuşmada, 1991 yılında imzalanan ve süresi 5 Aralık'ta sona eren Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması'nın (START1) yerini alacak yeni anlaşmayla ilgili soru üzerine, "Yeni anlaşma, nükleer saldırı silahlarında radikal ve daha önce benzeri görülmemiş oranda indirimi sağlayacak" ifadesini kullandı.
Lavrov, yeni START anlaşmasıyla ilgili giderilemeyen anlaşmazlıkların da iki ülke heyetleri arasında yılbaşından sonra çözüleceğini belirterek, yeni anlaşmada karşılıklı güvene ve belirli denetim önlemlerine dayalı simetrik tedbirlerin de yer alacağını söyledi.
Yeni START anlaşmasıyla ilgili çalışmanın bütün bir yıl boyunca sürdüğünü ve şu ana kadar başarılanların da rekor bir sürede yapıldığını ifade eden Lavrov, "Bu eşitlik temeline dayanan tamamen yeni bir belge olacak. Bunun temel parametrelerini organize etmek 3-4 ayımızı aldı" dedi.
Lavrov, nükleer olmayan savaş başlıkları taşıyan stratejik saldırı silahlarının da ortaya çıkması nedeniyle bu faktörü de yeni anlaşmaya dahil etme gereğinin ortaya çıktığını belirterek, yeni anlaşmada iki ülkenin nükleer başlık taşıyan ve taşımayan stratejik saldırı silahlarının miktarlarının da yer alacağını kaydetti.
"Afganistan yaşanabilir bir ülke olmalı"
Lavrov, Afganistan konusunda bir soru üzerine, "Şu anda Afganistan'ı yaşanabilir bir ülke haline getirmek gibi yeni bir görev var. Afganların ülkelerindeki durumun kontrolünü ele alma imkanını güçlendirmek son derece önemli. Afganlar kendi ülkelerinin kontrolünü ne kadar çabuk sağlayabilirlerse komşuları da o kadar çabuk kendilerini güvende hisseder. Bu koşulların yaratılmasına öyle veya böyle etki edebilecek kişilerin çabalarını birleştirmesi gerekiyor" dedi.
"Yeni bir enerji işbirliği yasal çerçevesi gerekli"
Sergey Lavrov, bir başka soru üzerine de uluslararası enerji işbirliği için yeni bir yasal çerçevenin gerekli olduğunu belirterek, "Küresel enerji güvenliği herkes için önemli bir konu. Enerjinin anlamı giderek büyüyerek uluslararası ekonomi ve güvenliğin genel olarak en önemli unsuru haline geldi" dedi.
Rusya'nın bu yüzden 2006 yılında yapılan G-8 zirvesi dönem başkanlığı sırasında St. Petersburg'da yaptığı zirvede en önemli gündem maddesini petrol ve gaz güvenliği konusuna ayırdığını ifade eden Lavrov, G8 zirvesinin de bu sayede dünyada istikrarlı enerji stratejisi ve bunun uygulanma planının uygulanmasını sağlayan belgeleri koordine edebildiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza