Rusya ve Norveç, Kuzey Kutbu üzerinde anlaşmaya vardı

Rusya ve Norveç'in yaklaşık 40 yıl süren tartışmanın ardından kanıtlanmış enerji rezervlerinin bulunduğu tartışmalı Kuzey Kutbu deniz sınırı üzerinde anlaşmaya vararak tartışmalı bölgede petrol ve gaz araştırmalarının yolunu açtı.

Yayınlanma: 27.04.2010 - 13:24
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Norveç ziyareti sırasında Başbakan Jens Stoltenberg ile düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, iki ülkenin sınır çizgisi üzerindeki "sorunu kapatma" konusunda anlaşmaya vardıklarını ve bu konudaki nihai belgeleri hazırladıklarını belirterek, "Enerji alanında daha fazla projelerin ortaya çıkmasını umuyorum. Bu son derece somut bir sonuç olacak" dedi.

Stoltenberg de yaptığı açıklamada, "Bugün tarihi bir gün. Rusya Federasyonu ve Norveç arasında askıda kalan en önemli konuda büyük ilerleme sağladık" diye konuştu.

Rusya ve Norveç arasında anlaşmazlık konusunu oluşturan bölgenin 2 eşit parçaya bölüneceğini ve bahsedilen deniz alanının toplam 175 bin kilometrekare olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Bu karar sadece su altındaki sınır çizgisini değil aynı zamanda iyi komşuluk ilişkilerinin geliştiğini de gösteriyor. Bu hat (sınır) bizi bölmekten ziyade daha çok yakınlaştıracak ve işbirliğimizde köprü görevi görecek" dedi.

Stoltenberg, Norveç'in Rusya ile nükleer güvenlik konusundaki işbirliğine de büyük önem verdiğini belirterek, "Yıllardır nükleer güvenlik konusunda işbirliği yapıyoruz. 5 nükleer denizaltının sökülmesi işlemini tamamladık. 180 deniz fenerindeki nükleer baterileri güneş enerjisiyle çalışanlarla değiştirdik" ifadesini kullandı.

Bu arada, Norveç Hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada iki ülkenin balıkçılık ile petrol ve gaz kaynakları yönetimi konusundaki işbirliğini de artırma konusunda anlaştığı belirtilerek, "İki heyet de herhangi bir petrol ve gaz kaynağının sınırların ötesine uzanması durumunda hidro-karbon kaynaklarının etkili ve sorumlu şekilde yönetimini belirleyecek detaylı kurallar ve prosedürlerin hazırlanmasını önermiştir" denildi.

Norveç Petrol Bakanı Terje Riis-Johansen de yaptığı açıklamada, bugün varılan anlaşmanın bölgedeki kaynakların haritasının çıkarılmasını, gaz ve petrol faaliyetlerini izleme imkanını vereceğini belirterek, "Bu da bu bölgenin belirli bölgelerini bizim alanımız şeklinde tanımlayabileceğimiz anlamına geliyor. Denizin altındaki zemini araştırabilir ve kaynakların haritasını çıkarabiliriz. Ayrıca bu bölgede daha önce yapamadığımız faaliyetlerin öngörüsünde de bulunabileceğiz" dedi.

Norveç, petrol sanayi lobi grubu OLF tarafından da yapılan açıklamada, söz konusu bölgedeki araştırmaların 2012 veya 2013 yılında başlayabileceği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon