Rusya, yeni ABD yönetiminden umutlu
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyeliğini öncelikleri arasına alıp gerginliği tırmandırmamasını umduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlediği yıllık basın toplantısında, bir gazetecinin sorusu üzerine, Rusya ve ABD'nin ayrıştırıcı olmayan, birleştirici bir gündeme ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Obama'nın görevinin ilk günlerinde küresel krizin yol açtığı ağır sorunlarla yüz yüze geleceğini belirten Lavrov, ABD'nin enerjisini dünya üzerindeki etkisini genişletmek yerine bu sorunların üstesinden gelmeye harcaması gerektiğini ifade etti.
Lavrov, yeni ABD başkanının görevi sırasında iki ülke ilişkilerinin daha fazla gelişmesini umduklarını belirterek, Rusya ve ABD'nin birçok alanda yakın işbirliği yapabileceğini söyledi.
''Kosova ile Güney Otesya ve Abhazya konuları farklı"
Bir gazetecinin, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımasıyla ilgili sorusu üzerine Lavrov, ''Kosova olayında Belgrad çatışan tarafların onayladığı BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararını hiçbir zaman ihlal etmedi. Ama Gürcistan 1990 yılında Güney Osetya ve Abhazya'yı ele geçirme çabasının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından imzalanan barış anlaşmalarındaki yükümlülüklerine uymadı'' dedi.
Kafkasya'daki gelişmeleri yakından izlediğini ve bu bölgeyle ilgili her gün düzenli rapor aldığını söyleyen Lavrov, ''Gürcü tarafı çok sık olayları suni olarak olumsuz şekilde gösteren bilgiler yaymakta'' diye konuştu.
Lavrov, Gürcistan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Rusya Devlet Başbakanı Dimitriy Medvedev planındaki yükümlülüklerine uymasını isteyerek, Rus ve uluslararası gözlemcilerin son dönemde Güney Osetya ve Abhazya sınırında Gürcü komandoların sayılarında ciddi artış tespit ettiğini, bunun da kendilerini endişelendirdiğini kaydetti.
Sergey Lavrov, Rusya'nın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Gürcistan'daki görev süresini uzatmayı öngören karar taslağını ve "Tshinvali"nin de kabul etmesi halinde, Güney Osetya'da AGİT'in görevlendirilmesini desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.
''İsarail- Filistin çatışması"
Lavrov, bir başka soru üzerine, uluslararası topluluğun öncelikli görevinin İsrail-Filistin çatışmasını çözmek olduğunu belirterek, ''Bu çatışma olumsuz sonuçlarla dolu ve uluslararası yaşamın bir bölümü üzerinde olumsuz etkiye neden oluyor. Bu konunun kapsamlı şekilde çözümü uluslararası istikrara ciddi katkı olur'' şeklinde konuştu.
Öncelikli görevin akan kanın durdurulması ve sivil ölümlerinin artmasını önlemek olduğunu ifade eden Lavrov, ''Biz sadece Rusya olarak değil, uluslararası topluluğun birçok üyesiyle bir ateşkes anlaşması imzalanmasını sağlayabilmek için çok aktif çaba harcıyoruz'' dedi.
BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararının durumun normalleşmesi yolunu açtığını ve bunun hemen yapılması gerektiğini kaydeden Lavrov, ''Mısır'ın inisiyatifi en uygunu görünüyor. Bence bunun desteklenmesi gerekiyor. Bu aşamada Hamas'ın temsilcilerine ve Hamas üzerinde etkisi olan özellikle İran ve Suriye gibi ülkelere sinyaller gönderiyoruz. Bu aşamada en önemli şey bu'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!