Rusya’dan domates vetosu

Türkiye’nin buğday alımını durdurması üzerine Rusya da Türkiye’den domates alımına ilişkin yasakların devam edeceğini açıkladı.

Yayınlanma: 22.03.2017 - 19:46
Abone Ol google-news

Türkiye’nin Rusya’yı ithalatta serbest vergi uygulanan ülkeler listesinden çıkarmasıyla Türk alıcıların Rus buğdayı alımını durdurması üzerine Rusya karşı atağa geçti. Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Türkiye’den domates, salatalık, elma ve armut alımına yönelik yasakların kaldırılmasının planlanmadığını duyurdu.

Yasağa devam

Rus İzvestiya gazetesine konuşan Rosselhoznadzor sözcüsü Yuliya Melano, “Türkiye’den alınan ürünlere yönelik geri kalan yasakları kaldırmayı düşünmüyoruz” dedi. Öte yandan gazete, Rusya’nın Türkiye’ye nisan ayında bazı yasakların kaldırılması kararını alabilecek bir heyet göndermeyi planladığını ancak Türkiye’nin buğdayın vergisiz ithal edildiği ülkelerin yer aldığı listeden Rusya’yı çıkarması nedeniyle heyetin bu ziyaretinin iptal edildiğini yazdı. Rusya Tarım Bakanlığı’ndan bir yetkiliyse, Türkiye’ye yönelik yasaklarım tamamen ya da kısmen kaldırılmasının tartışılabilmesi için Türk tarafının da Rusya’dan aldığı ürünlere getirdiği yasakları iptal etmesi gerektiğini söyledi. Kasım 2015’te Rus savaş uçağının düşürülmesinden önce Türkiye ile Rusya arasındaki tarımsal ticaretin hacmi 4 milyar doları buluyordu. 2014 yılında Rusya’ya yaklaşık 1.2 milyar dolarlık tarım ürünü satan Türkiye, Rusya’dan 2.8 milyar dolarlık tarım ürünü ithal etmişti. Ancak uçak kriziyle birlikte Türkiye’nin Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 62 düşmüştü.

Rus tüketici zarar görüyor

Gelişmeler üzerine Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin gazetemize şu değerlendirmeyi yaptı: “Antalya’dan Rusya’ya yaptığımız ihracat 181 milyondan 26 milyon dolara indi. 2015’te Türkiye’den Rusya’ya yapılan 259 milyon dolarlık domates ihracatının 115 milyonluk kısmı Antalya’dan yapılıyordu. Kriz sürecinde Rusya odaklı çalışan üretici ve ihracatçımız büyük sıkıntı yaşadı. İlişkilerdeki yumuşamaya rağmen başta domates, bazı ürünler üzerindeki ithalat yasağının hâlâ kaldırılmadığını görüyoruz. Kısa vadede de kaldırılmayacağı yönünde Rusya tarafından yapılan açıklamaları takip ediyoruz. Bu kısıtlamaların her iki ülkeye de maddi, manevi zararı var. Rus tüketici, başta domates olmak üzere Türkiye’den ithalatı yasaklanan ürünleri daha düşük kalite ve yüksek fiyatla tüketmek zorunda kalıyor. Önümüzdeki süreçte yıkılan köprülerin ticari bağlar ve turizmle yeniden, daha güçlü şekilde kurulmasını diliyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler