S-400’de teknoloji transferi yok
Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasında iki taraf farklı düşünüyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında yapılan görüşmede gündem maddelerden biri Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı hava savunma sistemi S-400’lerin akıbetiydi. İki lider görüşme sonrası yaptıkları ortak basın toplantısında bu konuya değinmedi.
Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Kolombiya Dışişleri Bakanı’yla yaptığı görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada iki liderin S-400’lerin satışını görüştüğünü ifade etti.
Çavuşoğlu, “S-400’le ilgili ön mutabakat sağlandı. Şimdi ödeme planı, kredi ve detaylar görüşülüyor. Uzmanlar düzeyinde bu görüşmeler devam ediyor. Dünkü görüşmede de iki lider bu konuyu da birlikte değerlendirdiler. Daha önce varılan mutabakatı teyit ettiler” dedi.
Dışişleri Bakanı, Akdeniz Üniversitesi 2017-2018 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada da Türkiye’nin Rusya’yla başta Kırım olmak üzere bazı konularda farklı düşünse de NATO’daki müttefiklerinin hava savunma sistemi satışına yanaşmadığını ve Tükiye’nin S-400’leri almaya mecbur kaldığını belirtti.
Çavuşoğlu, “Kırım konusunda onlara karşıyız. Başka konularda onlarla ayrı düşünüyoruz. Biz NATO müttefikiyiz. NATO müttefiki olmak Rusya ile düşman olmak değildir. Geçti o Soğuk Savaş dönemleri. Benim çıkarlarım var. Karşılıklı ekonomik çıkarlarımız var. Suriye’de birlikte hareket ediyoruz ara sıra aksaklık olsa da. Netice de alıyoruz. Ben, Türkiye’de hava savunmamı kurmak istiyorum. Tehditler var. Yakın çevremde de var uzakta da var. Ben kendi hava sahamı korumak istiyorum. NATO’nun kararları var. Tüm müttefiklerin hava sahasını koruma altına almakla ilgili. Uygulayabilmiş değil. Ben ‘NATO müttefiklerimden füze almak istiyorum’ diyorum. Vermiyorsun” dedi.
Teknoloji transferi olacak mı?
Türk basınında uzun zamandır S-400’lerle birlikte Rusya’nın Türkiye’ye know-how aktarımında bulunacağı, yani teknoloji transferinin söz konusu olduğu yazılıyor.
Dışişleri Bakanı, Rusya’nın S-400’lerle ilgili teknoloji transferinde bulunacağı konusunda yorum yapmasa da Türkiye’nin Batılı müttefiklerinin teknoloji paylaşımını reddettiğini açıkladı.
Ancak türkrus.com’un İzvestiya gazetesinden aktardığına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu olan yardımcısı Vladimir Kojin, Türkiye’den kapora alındığını kabul ederken teknoloji paylaşımı iddialarını reddetti.
“Hazır füze sistemlerinin Türkiye’ye sevkıyatları konusunda uzlaşmaya varıldı, ancak S-400’lerin teknolojilerinin paylaşılması söz konusu değildir.”
Rus basınında Türkiye Cumhuriyeti’nin iki yıl içinde kurulumu tamamlanacak dört adet S-400 füze bataryası için Rusya Federasyonu’na 2 milyar dolar ödeyeceği yazılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama