Sabah Yıldızı'nın yolu açık olsun
64 yıl önce yitirdiğimiz Sabahattin Ali'nin yaşam öyküsünü anlatan, yönetmen ve yapımcılığını Metin Avdaç'ın üstlendiği özgürlük yolunda hayatını kaybedenlere adanan "Sabah Yıldızı" belgesel filminin gala gösterimi 31 Mart Pazartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşti.
Galaya kızı Filiz Ali ve filmde yer alan birçok isim katıldı. Oyuncu Sevilay Zubi'nin sunduğu, Rutkay Aziz ve Işık Yenersu'nun Sabahattin Ali'nin şiirlerinden verdiği örneklerle başlayan galaya 1912 yılında doğduğu yer olan Bulgaristan'daki Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat, Aydın'ın Kuyucak Belediye Başkanı Ali Ulvi Akoğlu'da katıldılar. Başkanlar, Sabahattin Ali'nin dostlarını biraraya getiren, yaşamını, fikirlerini, eserlerini kapsamlı ve özenli bir çalışmayla geleceğe taşıyan bu belgeseli gerçekleştirdiği için emeği geçen herkese teşekkür ettiler. Akoğlu, yapımı birbuçuk yıldır süren Kuyucaklı Yusuf heykelinden bir yontuyu Avdaç'a hediye etti.
Gala gösterimi, sahneye film ekibiyle çıkan Metin Avdaç'ın "Sabah Yıldızı'nın yolu açık olsun" sözleriyle noktalandı.
Dostlarla buluşmanın heyecanını yaşayan Filiz Ali de; "İyi niyetle yapılmış, zengin malzeme kullanılmış bir belgesel" değerlendirmesini yaparak yönetmeni kutladı.
Adını Sabahattin Ali'nin lakabından alan 115 dakikalık belgesel film, Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Başkanı Erdoğan Kantürer'in ormanda öldürüldüğü rivayet edilen yeri göstermesiyle başlayıp, kızı Filiz Ali'nin de katıldığı Cumartesi Anneleri'nin Sabahattin Ali birlikteliğinin "Türkiye'nin önemli bir aydını, Sabahattin Ali'nin 64 yıldır faili meçhul, ailesi ve dostlarının adalet arayışı sürüyor" mesajıyla noktalanıyor.
Kitap derinliğindeki Sabah Yıldızı, kızının yanı sıra arkadaşlarının çocukları Aydın Ilgaz, Korkut Boratav, Edremit'teki komşu oğlu Ozan Sağdıç, Konya'dan öğrencisi Mustafa Tanrıkul, Ankara Konservatuvarı'nda çevirmen olduğu yıllarda öğrenci olan Cüneyt Gökçer, arkadaşları Rasih Nuri İleri, Erol Güney, Halet Çambel, Bella Eskenazi, dönemin tanıkları, araştırmacılar Türk kökenli Bulgar İbrahim Tatarlı,Talip Apaydın, Mehmet Başaran, Altan Öymen, Zülfü Livaneli, Hıfzı Topuz, Zahit Atam, 78'de meclise önerge veren milletvekili Mustafa Gazalcı ve Sinop Cezaevinde yazdığı "Hapishane Şarkıları 5" olarak geçen "Aldırma gönül" şarkısının bestekarı Kerem Güney gibi pek çok kişinin anlattıklarına, belgelere, fotoğraflara dayanıyor. Hıfzı Topuz'un ormanda değil karakolda öldürüldü iddiasına da filmde geniş yer veriliyor.
Metin Avdaç, filmin çekim sürecini anlatırken; "Filmin çekimlerine 2010'da Kırklareli'nde Sabahattin Ali'yi anma günlerinde başladık. Çekimler geçen yazın sonunda bitti. Thomas Balkenhol'la 6 aylık bir kurgu çalışması oldu. Kırklareli, Konya, Yozgat, Ankara, İstanbul, Aydın, Bulgaristan (Ardino), Almanya (Postdam)'da çekim yapıldı, çok az destek gördük. Sabahattin Ali'nin telif hakkına sahip olan Yapı Kredi Yayıncılık bile sponsorluk başvurumuza yanıt vermedi. Sonbahar'da filmi gösterime sokmak için destek bekliyoruz." dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama