Sadece iyilik için...

2017 yılında insani yardım çalışanlarına yönelik 158 ciddi saldırı olayı yaşandı. Saldırılarda 139 insani yardım çalışanı kayboldu, 102’si yaralandı, 72’si kaçırıldı. İnsani amaçlar uğruna çalışırken yaşamlarını kaybedenler dün anıldı.

Sadece iyilik için...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.08.2018 - 21:45

Dünyada temel ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardıma ihtiyaç duyan insan sayısı 134 milyon. İnsani yardımın ulaştırıldığı toplam insan sayısı ise 95.8 milyon. Dünyanın pek çok bölgesi, insani yardım çalışanları için tehlikeli.

İnsani yardım kuruluşu olan Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, ‘‘İnsani Yardım Günü vesilesiyle bir kez daha tekrarlamak gerekiyor. İnsani yardım çalışanları ve siviller hedef değildir’’ dedi.

Afetten zarar görmüş birey ya da toplulukların temel ihtiyaçlarını ve haklara erişimlerini sağlamak için çalışmalar yapan Hayata Destek, 2005 yılında 5 kadın girişimci tarafından kurulmuş. İlk olarak İran’da Bem Depremi’nin ardından insani yardım faaliyetleri yürüten, Keşmir Depremi’nde Pakistan’da uzun süreli çalışmalar yapan Hayata Destek ekibi, 2008 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı ve derneğin merkez ofisini 2009 yılında İstanbul’da açarak resmi olarak faaliyete başladı.
Bugün 300’e yakın çalışanın bulunduğu dernek çatısı altında, Türkiye’de 9 ilde dört ana program yürütülüyor: Acil Yardım, Mülteci Destek, Mevsimlik Tarımda Çocuk Koruma ve Sivil Toplumda Kapasite Geliştirme.

Mültecilere yönelik

Hayata Destek, insani krizler sonrası, gıda ve gıda dışı temel ihtiyaçların karşılanması, nakit yardımı yapılması, barınma koşullarının iyileştirilmesi yanı sıra su, sanitasyon ve hijyen ihtiyaçlarına cevap verilmesini amaçlıyor.

Mültecilere yönelik toplum temelli koruma çalışmalarının yürütüldüğü toplum merkezlerinde bireyin güçlendirilmesi ve sosyal uyuma katkı amaçlanırken, bireysel koruma faaliyetlerinde mültecilere temel hak ve hizmetlere erişimlerinde birebir destek ve bilgilendirme hizmeti sağlıyor. Mülteci nüfusun ihtiyaçlarına kalıcı çözüm üretebilme amacıyla hayata geçirilen geçim kaynağını destekleme projeleri kapsamındaysa mesleki kurslar, istihdama katkı ve çalışma izni edinme sürecinde destek sağlama gibi faaliyetler yürüten dernek, mültecilerin işgücüne katılımını teşvik ederken yerel ekonominin de desteklenmesini hedefliyor.

Derneğin yoğunlaştığı diğer bir alan da, özellikle mevsimlik tarım alanında olmak üzere “çocuk işçiliği” konusu. Hayata Destek, Türkiye’de uzun yıllardır yaygın bir problem olan çocuk işçiliği sorununun, Suriyeli mültecilerin ülkeye giriş yapmasıyla yeni bir boyut kazandığını vurguluyor. Derneğin tarım sahalarındaki öncelikli hedefleri; çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, aile ve işverenlerin çocuk işçiliğinin zararları konusunda farkındalıklarının artması. Çocukların çocuk olma haklarına sahip çıkmak, okullaşmaya yönlendirerek çocuğun güçlendirilmesine katkı yapmak da bu çalışmaların ayrılmaz bir parçası.

750 milyon yoksul

Birlikte çalıştığı arkadaşı Ender’i, 15 Mart 2008 tarihinde, Pakistan’daki bombalı saldırıda kaybeden Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, bu özel gün anısına gazetemiz için şunları yazdı:

‘‘2003 yılından bu yana insani yardım çalışanı kayıpları kayıt altına alınıyor. 2008’de öldürülen 278 kişiden biri Ender. 2013 yılı insani yardım çalışanları için en tehlikeli yıl oldu. Başkalarına yardım etmeye çalışırken 460 insani yardım çalışanı, 30 ülkedeki 251 şiddet olayında zarar gördü; 155’i yaşamını yitirdi, 171’i ciddi yara aldı ve 134’ü rehin alındı. Bir önceki yıla oranla, insani yardım çalışanlarını hedef alan ölümcül saldırılarda yüzde 66 artış oldu. İnsani yardım çalışanları için en ölümcül ülkeler listesinde birinci sırada olan Afganistan’da o yıl içinde 81 ölüm yaşandı. Bu olayların dörtte üçü insani kriz içinde bulunan 5 ülkede yaşandı: Afganistan, Suriye, Güney Sudan, Pakistan ve Sudan.

Dünya, insani yardım çalışanları için tehlikeli bir yer olmaya devam ediyor. Zarar görenlerin sayısını toplam insani yardım çalışanı sayısına vurduğumuzda, oranın her sene arttığını görüyoruz. Saldırıların yarısından çoğu yol kenarlarına kurulmuş tuzaklar sonucu meydana geliyor. Ateş etme ve kaçırma, şiddet olayları içerisinde en sıkça görülenler olmaya devam ediyor. Saldırılarda patlayıcı madde kullanımı 2012 ile 2013 arasında iki misline çıktı. Diğer saldırı şekilleri arasında hava bombardımanı, roket güdümlü el bombası, intihar bombalamaları ve mayın patlamaları yer alıyor.
İnsani yardım alanında günümüze baktığımızda, afetler ve savaşların 201 milyon kişiyi 2017’de insani yardıma muhtaç bıraktığını görüyoruz. Suriye, Yemen ve Güney Sudan’daki çatışmalar milyonlarca kişiyi yerinden etti. 753 milyon kişi 2017 yılını akut yoksulluk içinde geçirdi. Geçen sene, hükümetlerden insani yardıma aktarılan fon 27.3 milyar dolar oldu.’’

İNSANİ YARDIM NEDİR?

İnsani yardım, savaş ve çatışma gibi “insan eliyle” ya da sel ve kuraklık gibi “doğal yollardan” gelişen afet olaylarının ardından, afetten etkilenen bireylerin sağlık, gıda, barınma gibi temel hak ve ihtiyaçlarına erişmelerini sağlar.

BM çalışanları öldü

Birleşmiş Milletler, 2008 yılındaki genel kurulda, 19 Ağustos’u “Dünya İnsani Yardım Çalışanı Günü’’ ilan etti. Amaç, insani yardım çalışmaları sırasında hayatlarını kaybedenleri anmak; insani yardımın zorlu çalışma şartlarına ve risklerine dikkat çekmek. 19 Ağustos 2003 yılında Bağdat’taki Kanal Hotel’e yönelik bombalı saldırı sonucunda 21 Birleşmiş Milletler çalışanı hayatını kaybetmişti.

68.5 milyon evini terk etti

-Dünyada 68.5 milyon insan evini terk etmek zorunda kaldı.
-Bu insanların 16.2 milyonu evini 2017’de bırakmak zorunda kaldı.
-68.5 milyon insanın yüzde 52’si, yani 35,6 milyonu çocuk.

ÜLKELERE GÖRE DAĞILIM:

Güney Sudan: 2.4 milyon
Afganistan: 2.6 milyon
Suriye: 6.3 milyon

İLGİNÇ BİLGİLER...

-Beyonce, 2012 yılında “insani yardım elçisi” oldu ve “Buradaydım” (I was here) mesajıyla 1 milyar insanın desteğini elde etti.

-Türkiye’de, 2016’da insani yardım harcaması kişi başına senelik 150 TL oldu.

-Bununla birlikte 2016 yılında Türkiye, ilk defa “en çok insani yardım alan 10 ülke” listesine girdi.

-2014’de İngiltere, “insani yardıma katkı” hedefini tutturan ilk ülke oldu. Hedeflediği miktar, milli gelirinin binde yedisiydi.

-Dünyadaki insani yardım çalışanı ALNAP tarafından 274 bin 232 olarak tespit edildi.

-Dünyanın en büyük insani yardım örgütü Dünya Gıda Programı’dır. Örgüt, 80 ülkede yaklaşık 90 milyon insana ulaşıyor.

-Günümüzde anlaşılan şekliyle “insani yardım “1983-1985 yılları yaşanan arasında Etiyopya kıtlığı esnasında şekillendi.

-BBC muhabiri Michael Buerk tarafından çekilen fotoğraflar dünyayı “şoke etmiş” kitlesel insani yardım bilinci yaratmıştı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler