"Sağlık Bakanlığı en fazla taşeron çalıştıran bakanlık"

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, devlet hastanelerinde görevli memurların üçte biri oranında taşeron işçi çalıştığını belirterek, 300 bin kamu çalışanının görev yaptığı Sağlık Bakanlığı'nın 108 bin taşeron işçisiyle kamuda en fazla taşeron işçi çalıştıran bakanlık olduğunu vurguladı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.09.2009 - 07:36

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci tarafından yapılan açıklamada, devlet hastanelerinde görevli memurların üçte biri oranında taşeron işçi çalıştığı belirtilerek, "300 bin kamu çalışanının görev yaptığı Sağlık Bakanlığı 108 bin taşeron işçisi ile kamuda en fazla taşeron işçi çalıştıran bakanlıktır. Önce temizlik ve güvenlik hizmetlerinde başlayan taşeronlaşma daha sonra bilgi işlem personeli, yardımcı sağlık personelini de içine alarak devam etmiştir. Sağlıkta taşeronlaşma laboratuar ve röntgen birimlerinden sonra 112 Acil birimlerinde de başlamıştır. Bunun sonucunda da Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tüm memurların yaklaşık üçte biri kadarda taşeron isçiler hastanelerde hizmet verir hale gelmiştir. Sağlıkta taşeronlaşma hem sağlıkta hizmet kalitesini düşürmekte hem de taşeron firmalarda çalışan işçilerin ucuz iş gücü olarak adeta sömürülmesine yol açmaktadır" denildi.

Kahveci açıklamasında, yoğun çalıştırılan fazla mesai ücreti ödenmeyen ve her iş zorla yaptırılan taşeron işçilerinin hastane yöneticileri tarafından tercih edildiğini vurgulayarak, taşeron firma çalışanlarının hem kendi hem de hastaların sağlığının tehlikeye attıklarına dikkat çekti. Her yıl sonunda sözleşmeleri fesh edilerek izin ve tazminat hakları ellerinden alınan taşeron işçilerin ayrıca sağlık hizmetleriyle ilgili eğitim almamalarına rağmen her türlü riske açık olarak sağlık alanında çalıştığını ifade ederek, hastanın yanı sıra kendi sağlıklarını da tehlikeye attıklarını belirtti. Kahveci, son yıllarda taşeronlaşmanın yol açtığı olumsuz vakalarda ciddi bir artış olduğunu kaydetti.

Kahveci açıklamasına şöyle devam etti: "Birçok hastanede yaşanan işten çıkarmalar ve maaşların ödenmemesi veya düşürülmesi gibi nedenlerle her gün yurdun bir köşesindeki devlet hastanesinde taşeron işçilerinin feryadı yankılanıyor. Kanunlara uygun çalışma hakları elinde alınarak işten çıkarılma ile tehdit edilen taşeron isçilere, sendikalaşma izni verilmeyerek hak arama yolları tıkanıyor.

Kahveci kamu kurumunda hizmet verenlerle ile ilgili olarak kamu yöneticilerinin de sorumlu olduğunu ifade ederek açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Hastanelerde taşeron firmalarla çalışma biçimi hem sağlık hizmetinin yürütülmesinde hem de çalışanlar için sakıncalı olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak alın terinin karşılığını almak isteyen taşeron firma çalışanlarının sorunları da çözülmelidir. Bir anlamda kamu hizmeti veren çalışanların yaşadığı bu sıkıntıdan elbette ki hizmet ürettikleri kurumda sorumludur. Bu nedenle özellikle hastane yöneticileri bu sorunu çözmek için harekete geçmelidirler."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler