‘İkinci kez doğdum’

63 yaşındaki Zeytun Karakaş, önce meme kanserini, ardından pankreas kanserini yendi.

Yayınlanma: 06.03.2019 - 11:45
Abone Ol google-news

İstanbul’da yaşayan 4 çocuk annesi Zeytun Karakaş, üç yıl önce meme kanserine yakalandı ve tedavisinin ardından hastalığı yendi. Geçen yıl ise karın ağrısı, kaşıntı, sarılık şikâyetleri ile yeniden hastaneye gitti. Bu kez de safrakesesi taşı ve iltihabından şüphelenildi.

Yapılan tetkiklerde Karakaş’a pankreas kanseri teşhisi konuldu Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi, Genel Cerrah Op. Dr. Elbrus Zarbaliyev ve ekibinin yaptığı ameliyatla sağlığına kavuşan Karakaş, “Sürekli karnım ağrıyor ve ağrısı sırtıma vuruyordu. Ateş, titreme, sarılık şikâyetlerim de vardı. Ultrason çekilmişti, Safra yollarında taş var, iltihap var denildi. Özel bir hastaneye gittim, 10 gün evde oluyordum, 20 gün hastaneye yatırılıyordum. Bir türlü tam teşhis konulamamıştı” dedi.

Doktor hayatımı kurtardı

En son tomografi çekildiğini anımsatan Karakaş, “Bu süreçte çok zayıflamıştım. 86 kilodan 63 kiloya kadar düştüm. Ameliyat olmam gerektiği söylenince oğlumun arkadaşının tavsiyesi üzerine Mehmet hocaya ulaştım. Doktor hayatımı kurtardı. Şimdi gayet iyiyim” diye konuştu. Oğlu Mehmet Karakaş ise “Bir önceki hastanede annem, rahatsızlıkla ilgili 3 ayda bir 18 gün hastanede yatarak tedavi görüyordu, bu süreçte de hep antibiyotik verildi, defalarca a endoskopi yapıldı” diye konuştu.

Karakaş, “Ameliyattan önce çok korkmuştum, o süreçte 86 kilodan 63 kiloya düşmüştüm. Doktorlar hayatımı kurtardı. İkinci kez dünyaya geldim” dedi. ‘İkinci kez doğdum’ Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi ise pankreasın 15-20 cm uzunluğunda bir organ olduğunu belirterek “Birçok önemli görevi olmakla birlikte, alınan gıdaların sindiriminde ve kan şekerinin dengede tutulmasında önemli rol oynamaktadır” dedi.

Çağlıkülekçi, özetle şunları kaydetti:

“Kesedeki taş düşüyor pankreası tıkıyor, o zaman pankreas akamıyor, ciddi sorun oluyor. Kilo kaybı, karın ağrısı, iştah kaybı, bulantı-kusma, halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, sırt ağrısı, camcı macunu renginde dışkılama, solgunluk, aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı, psikolojik bozukluklarla ortaya çıkabilir. Şişkinlik, hazımsızlık ve iştah kaybı ile birlikte yetersiz gıda alımı sonucunda hasta kilo verir. Sarılık en sık ve en erken ortaya çıkan belirtidir. İleri dönemde sırta vuran karın ağrısı olur. Künt tabiatlıdır. Zeytun Karakaş bize geldiğinde pankreasın başında safra yolunu daraltan bir yara gibi bir kitle gördük. Onun üzerine tetkikleri ilerlettik, pankreas başı tümörü tespit ettik. Ameliyat yaptık, pankreasın başı ve boynunu aldık, 12 parmak bağırsağını, midenin alt kısmını, safra kesesini ve safra yollarının bir kısmını aldık. Buna Whipple ameliyatı deniyor. Şu an onkoloji servisinde koruyucu amaçlı alıyor. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler