Sağlıkta şiddette karşı yeni uygulama

Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla tüm sağlık kurumlarında güvenlik elemanı sayısı arttırılacak, personel için alternatif çıkış yolları oluşturulacak.

Sağlıkta şiddette karşı yeni uygulama
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.05.2012 - 09:12

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı Çalışan Güvenliği Genelgesi'ne göre, tüm sağlık kurumlarında, hizmet alanlar ve sağlık çalışanları için güvenli bir ortam sağlanması amacıyla yayımlanan "Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik" doğrultusunda, Çalışan Güvenliği Komitesi kurulacak, Çalışan Güvenliği Programı hazırlanacak, çalışanlara yönelik sağlık taramaları yapılacak, çalışanlara yönelik şiddetin önlenmesi için düzenleme yapılacak ve beyaz kod uygulamasına geçilecek.


Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi

"Beyaz Kod" uygulamasının sorumlu başhekim yardımcısı vasıtasıyla yakından takip edilerek, sistemin etkin şekilde yürütüleceği belirtilen Genelge'de, görevli müdahale ekiplerinin olay yerine en kısa zamanda ulaşması sağlanacağı bildirildi. Hastane ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde bir başhekim yardımcısının doğrudan takip edeceği "Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimleri"nin kurulacağı vurgulanan Genelge'de şöyle denildi:

"-Bağlı birimlerdeki çalışan hakları ve güvenliğine ilişkin iş ve işlemlerini yürütmek üzere halk sağlığı müdürlükleri ile il sağlık müdürlüklerinde de bir müdür yardımcısının doğrudan takibinde aynı birimler kurulacaktır.

-Bu birim tüm sağlık çalışanlarının kolay ulaşabileceği bir yerde olacaktır. Gerekli ekipman (dış hatta açık telefon, faks, internet bağlantılı bilgisayar ve uygun görüşme ortamı) temin edilecektir.

-Birimde tercihen sosyal hizmet uzmanı, psikolog veya halkla ilişkiler uzmanı sekretarya olarak görevlendirilecek ve yeterli sayıda personel bulundurulacaktır.

-Birim, çalışanların çalışan hakları ve güvenliğine yönelik talep ve şikayetlerini kabul edecek, bu başvuruları değerlendirerek raporlayacak, gerekli düzeltici/önleyici faaliyetlerin başlatılmasını sağlayarak talep sahibine geri bildirimde bulunacaktır.

-Birim, çalışan hakları ve güvenliğine yönelik uygulamaları yakından takip edecek olup aylık olarak başhekimliğe rapor sunacaktır."


Personele alternatif çıkış yolları

Başta güvenlik görevlileri, 112 ve acil çalışanları olmak üzere çalışanlara iletişim becerileri, öfke kontrolü ve özellikle öfkeli hasta ve hasta yakınıyla iletişim konularında eğitim verileceği kaydedilen Genelge'de, şu ifadeler yer aldı:

"-Sağlık kurumları şiddet bakımından risk değerlendirmelerini yeniden yapacak ve riskin yüksek olduğu bölümlerde hizmet süreçleri yeniden gözden geçirilecek ve ilgili bölümdeki sağlık çalışanı sayısı yeterli hale getirilecektir. Fiziki alanlar nitelik ve iyi çalışma şartları açısından gerekirse yeniden düzenlenecektir.

-Acil servis, yoğun bakım ve ameliyathane gibi şiddet riskinin yüksek olduğu bölümlerin bekleme alanlarında gerekirse sayıları artırılarak yeterli güvenlik elemanı bulundurulacaktır.

-Hasta mahremiyeti dikkate alınmak şartıyla, kurumların tüm alanlarını gözetleyebilecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilecek ve kamera görüntüleri sürekli takip edilecektir. Şüpheli durumlara ve kişilere bu konuda eğitilmiş özel güvenlik elemanları anında müdahale edecektir.

-İletişim becerileri ve sorunlu hasta/hasta yakınlarını tanıma-çatışma yönetimi konularında eğitim almış kişiler, bekleme alanlarında görevlendirilecek ve "sorun çözücü" olarak çalışmaları temin edilecektir.

-Personelin alternatif çıkış yolları oluşturulacaktır."


Hizmetten çekilme hakkı

Sağlık çalışanlarının, sağlık hizmeti sunumu sırasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabileceği belirtilen Genelge'de, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını takip etmek üzere "Bakanlık Beyaz Kod Birimi" kurulduğu, 24 saat hizmet verecek "113" numaralı telefon ve "www.beyazkod.saglik.gov.tr" internet sayfası oluşturulduğu aktarıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler