‘Şahmeran’ geri dönüyor

Farklı dini inanışları, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve içinde benzeri eserleri barındıran bir şehir. Her şeyin ilkinin yaşandığı bir yer düşünün; ilk yazı, ilk devlet, ilk şehir, ilk tarım, ilk su kanalları, ilk kanunlar; birçok aletin, felsefenin, sistemin ve dinin doğduğu ve geliştiği yer olsun.

Yayınlanma: 07.03.2020 - 06:00
‘Şahmeran’ geri dönüyor
Abone Ol google-news

Evet, Mardin’den bahsediyorum. Çünkü Mardin’de sokaklarda, çarşıda, tarihi evlerde-binalarda heykeller olacak dediler. Heyecanlandık ve önceki gün Art Publik / Keçi Events tarafından düzenlenen “Şahmeran Mardin” kamusal sanat sergisinin ayrıntılarını öğrenmek için bir sohbete katıldık. Sergi 20 Nisan-20 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Sonra İstanbul’a gelecek olan sergiye Galataport ev sahipliği yapacak ve sergi bittikten sonra eserlerin tümü müzayedeye katılacak, elde edilen gelir ise Mardin’de bulunan bir antik kentin çalışmalarına harcanacak. 

Sadece heykeller ile sınırlı kalmayacak bir sanat projesi olan ve “Şahmeran”dan yola çıkılarak hazırlanan sergide, farklı disiplinlerden çalışmalar da olacak. 35 heykeltıraşın eserlerinin yanı sıra toplamda 47 sanatçının çalışmalarına da tanık olacağımız serginin mimarı Zeynep Helvacı.

Proje Direktörü Helvacı, “Mardin’i sergi alanı olarak kurgulamak çok etkileyici. Sanatın sokağa taşınmasına imkân sunan sergi, aynı zamanda Mardin’e de çok yakışıyor. Muhteşem Mezopotamya manzarası ile doğası, insanı, yemekleri, kültürü, sanatı, mimarisi, 7 dilin, 7 dinin ve kültürün bir arada kardeşçe yaşadığı dostluk diyarı Mardin, bir Şahmeran Kent. İçimizde sanatıyla yaşayan usta, genç sanatçılarımızın yer aldığı sergide eser adeti Mardin’in plakasından yola çıkılarak 47 olarak belirlendi. Mardinlilerin hem 47 hem de “dünyayı Mardin’leştirme” felsefesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diyor. İlk kez bu boyutuyla ele alınarak Mardin’de gündeme gelecek olan, şifa, bilgelik, özveri, sevgi ve vefa sembolü iyicil varlık Şahmeran ve Mezopotamya’nın kaybolmaya yüz tutmuş binlerce yıllık sözsel kültür hazinesi Şahmeran Efsanesi ilk defa bir kamusal sanat sergisine konu oluyor.

Sanatı, kadını, hazineyi odağına alan sergi toplumsal ve sosyal fayda üzerine yoğunlaşıyor. Türkiye’den seçkin ressam ve heykeltıraşların eserleri ile kadim Mardin’in tarihi sokaklarında karşılaşmalar yaratacak sergiye Mardin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapıyor. 

Heykeltıraş Ayla Turan’ın geleneksel çağdaş yorumuyla sentezlediği yaklaşık 2 metrelik Şahmeran heykelleri, serginin amiral gemisi niteliğinde. Sergide sanatçılar tarafından yorumlanacak Şahmeranların yanı sıra farklı disiplinlerden video art, dijital art, mural, kısa film, enstalasyon çalışmaları ile toplam 47 eser yer alıyor. “Mardin tuvali”ni renklendirecek eserler sokaklara yayılarak 30’dan fazla noktaya izleyiciyi çekerek Mardin’i keşfetmeye ve bunu deneyimlemeye olanak veriyor.

O zaman bize de “Kimseye söyleme Mardin’e gidiyorum” demek kalıyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler