Sahte rakıdan ölümlerin önüne geçilebilecek
Bursa'da son aylarda yaşanan sahte rakıdan ölümlerin önüne geçmek için çalışma başlatan Tarım İl Müdürlüğü, daha önce sahte kolonyanın anında belirlenmesini sağlayan ''el reflektometresi'' adı verilen cihazın, sahte rakının da ''anında anlaşılmasında'' kullanılabileceğini belirledi.
Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, halk arasında ''Sahte rakı'' olarak nitelendirilen, metil alkolden elde edilen rakılara yönelik operasyonlar yaptıklarını belirtti.
Sahte rakıdan ölümlerin yaşanmasının ardından yurttaşların kendilerine bu rakıları normal rakıdan nasıl ayırabileceklerini sorduklarını söyleyen Yıldızer, şöyle devam etti:
''Konunun gündeme gelmesinin ardından olayı duyan ve daha önce Kocaeli'nde Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı bir laboratuvarda çalışan Dr. Metin Öztürk, beni arayarak, o dönemde içinde metil alkol bulunan sahte kolonya vakalarında bir cihaz kullandıklarını, cihaz sayesinde ürünün içinde metil alkol bulunduğuna dair anında parametrelere ulaştıklarını söyledi. Bu cihazı sahte rakıların anında belirlenmesinde de kullanabiliriz diye düşündük. Bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık.''
"Metin alkol, etil alkol ayrımı yapılabiliyor"
Yıldızer, ''el reflektometresi''nin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarında denendiğini ve son derece başarılı sonuçlar alındığını dile getirerek, şöyle konuştu:
''Bu aletle sahte rakının anında tespiti yapılabilir mi diye çalışma yaptık ve başarılı sonuçlar aldık. Laboratuvarlarımızda 2 saat içinde zaten sahte rakının tespiti yapılabiliyor. Önemli olan pratik olarak anında tespit edebilmekti, derdimiz buydu. Biz birkaç saniye veya dakika içinde rakı sahte mi, değil mi, bunu belirleyebilir miyiz sorusunun üzerinde çalıştık. Başarılı sonuçlar aldık. Yüzde 25, 50 ve 100'lük metil alkol içeren solüsyonlar hazırladık. Bir de gıda tüzüğüne uygun rakıyı analiz ettik. Cihazda gerçek ve sahte rakı arasındaki sayısal fark net olarak görülebildi. 200 TL civarında bir fiyatı olan bu cihazı öncelikle gıda denetçilerimiz kullanacak. Ürünleri anında analiz ederek, şüphe verici parametreyi gördüklerinde laboratuvara yönlendirecekler. Bu ürünü içki satan iş yerleri de kullanabilir. Şu bilinmeli ki bu alet teknik olarak net sonuçlar değil, kişilere endişe edecekleri parametreleri sunuyor. Bu cihaz sayesinde metil alkol, etil alkol ayrımı çok rahat yapılabiliyor.''
Hüseyin Yıldızer, müdürlüklerinin sorumluluk alanında denetlenmesi gereken bin 80 adet içki satan iş yeri bulunduğunu belirterek, ''Buralardan alınan numuneleri tahlil etmek binlerce saat sürüyor. Biz istiyoruz ki endişe ettiğimiz numuneleri anında kontrol edelim. Bu alet bize endişe etme boyutunda bir parametre verecek. Şüpheli bulunanlar laboratuvarlarımıza gönderilecek'' dedi.
Bu arada, cihaz, gıda tüzüğüne uygun olarak üretilen rakılar için ayrı parametreler gösterirken, sahte rakıda parametreler değişiyor. Cihazda parametrelerin belli bir rakamın altına düşmesi, rakının ''şüpheli'' olduğunu ortaya koyuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği