Saim ve Sergülen Onan Resim Sergisi

Ürün Sanat Galerisi'nde 16 Mayıs- 7 Haziran tarihleri arasında, Mayıs 2003'te kaybettiğimiz Saim Onan ve çağdaş, idealist sanatçı örnek bir ailenin kızı olarak yetişen Prof. Dr.Sergülen Onan Dervişoğlu'nun ''Duygular ve Renkler'' isimli resim sergisi izlenebilir.

Saim ve Sergülen Onan Resim Sergisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.05.2012 - 08:39

Saim Onan 55 yıllık sanat yaşamında çoğunluğu İstanbul'da değişik galerilerde olmak üzere 43 sergiye imza attı. Sergülen Onan Dervişoğlu babasının eserlerine yer veren sergiler açarak Saim Onan’ı sanatseverlerle buluşturmayı sürdürüyor.

Saim Onan
 
Saim Onan 1925 yılında Gönen'de doğmuş bir cumhuriyet çocuğu idi. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim,Sanat Tarihi Bölümü Malik Aksel-Refik Epikman atölyesinden 1948 yılında mezun olmuş, döneminin başarılı öğrencilerindendi. Bu başarısını o dönemde amatör ressamlar arasında yapılan yarışmada yaptığı suluboya portre ile aldığı 1.lik ödülü ile de belgeledi.

Güzel sanatların her dalında çok yetenekli olan Saim Onan idealist yönü gereği , beş yıl Van lisesinde büyük bir özveri ile çalıştı. Van yıllarından sonra Ankara'ya atanan Saim Onan Yenimahalle Kız Lisesi, Ankara Kolleji , Gazi Eğitim Enstitüsü, Ankara Yüksek Öğretmen Okulu ve Ankara Fen Lisesi'nde çalıştı.

Bu dönemde Milli Eğitim Bakanlığı basılı ders araçları ünitesinde çalışırken Amerika'ya gönderilmek üzere davet aldı. Aynı tarihlerde eşi ile birlikte çalışmak üzere Bakanlık tarafından ilk defa bir aileden 2 kişi olarak Kıbrıs'ta görev için seçildi. Bu iki seçenek karşısında Saim Onan ailesine çok düşkün olduğundan ailece gitme imkanını bulduğu Kıbrıs'ta çalışmayı tercih etti. Baf Kurtuluş Kolleji'nde 1961-1963 yılları arasında iki yıl çalışmalarına devam etti. Eşi ile birlikte İngiltere Kraliyet takdir belgesi ile ödüllendirildi.
Sanatçı empresyonist ( izlenimci-renkçi ) ağırlıklı çalışma tekniği ile, aşık olduğu doğayı güçlü deseni ve renk ustalığı ile harmanlayarak eserlerine döktü. Suluboyanın her tekniğini deneyerek '' sanat , evreni anlamak ve anlatmak için sarf edilen bir düşünce çabasıdır '' anlayışı bu hünerini en üst düzeyde yansıttı. Eserlerinde zor bir teknik olan suluboyada alışılagelmiş küçük boyuta çalışma yerine büyük boyutları zorlayarak, renk oyunları ile iç dünyasını doğaya yansıttı.

Sergilerini hayır kurumları yararına açmak en büyük amacı olan, Ressamlar Derneği üyeliği bulunan, Saim Onan 55 yıllık sanat yaşamında çoğunluğu İstanbul'da değişik galerilerde olmak üzere 43 sergiye imza attı. İstanbul dışında Ankara, Eskişehir, Foça, Gönen, Erdek'te de bazıları eşi ile birlikte resim ve ebru sergileri açtı. Hayır kurumları arasında Ahmet Ermiş Böbrek Vakfı, Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Rize Vakfı, Türk Kalp Vakfı , Mehmetcik Vakfı sayılabilir. 1998 yılında Çırağan Sarayı'nda açtığı 50. sanat yılı sergisinin heyecanı ile geçirdiği kalp krizi nedeni ile sergi açılışına katılamayan Saim Onan'ın bu sergisinin Türk Kalp Vakfı yararına olması da hüzünlü bir rastlantıdır. İzleyenlerin sergi anı defterine ''saray ve eserler harika, ancak kral yoktu '' sözleri ile duygularını dile getirdiği bu görkemli sergi çok ses getirdi.

Türkiye'de bir çok kurum ve sanatseverin özel kolleksiyonlarında eserleri bulunan sanatçı Almanya, Amerika , Hollanda , İsviçre, Fransa ve Kıbrıs'ta da özel kolleksiyonlara ulaştı. Atatürk'ün yatı olarak ün yapmış Savarona'nın restorasyonu sonrasında da yatın değişik salonları Saim Onan'ın resimleri ile süslendi. İstanbul Üniversitesi Senato salonunda bulunan üniversiteye emeği geçmiş rektör tablolarından Prof. Dr. Bülent Berkarda'ya ait olanı da sanatçı tarafından yapılmıştır.

Çok güçlü deseni olan sanatçı öğrencilik yıllarından beri yüzlerce kitap resimledi. Ankara Kurtuluş Yayınları'nın yıllarca çocuk hikaye kitabı ve ansiklopedilerini resimlemede titizlikle çalıştı. Bu resimleri adeta yazı yazar gibi hiçbir kaynaktan yararlanmadan, Atatürk resimleri de dahil kopyacılıktan uzak olarak desenlemesi yeteneğinin boyutlarını göstermektedir. Aynı şekilde Kültür Bakanlığı'nın pek çok kitabına, Emlak ve İş Bankaları'nın kültür hizmetlerine katkıda bulundu.

1994 yılında Avrupa Birliği tarafından hazırlanan çevre takvimi için Türkiye'den ressam Saim Onan seçildi. Bu takvimde sanatçının eseri Mart ayında yer aldı ve Avrupa Konseyi'nce belirlenen bu eser, Çamlıca tepesinden Haliç ve Asya'dan Avrupa'ya boğaz üstünden göç eden leylekleri sanatçının özgün duygulu renk ve fırça darbeleri ile yansıtmaktadır. Bu tarihten sonra Avrupa Birliği'nin çevre ile ilgili sergilerine davet edildi.
Müzikte de doğal yeteneğe ve nota bilgisine sahip olan Saim Onan keman çalardı. Nota bilgisini değişik nota kitaplarının notalarını yazarak desen yeteneği ile birleştirdi. Kemal İlerici'nin Türk Müziği Armonisi isimli eserinin resim ve notaları da sanatçının sabırlı ve vazgeçmez üretkenliği ile ortaya çıktı.

Plastik Sanat Dalı'nda da eserler veren Saim Onan 1977 de ,yıllar sonra, ilk hizmet verdiği yer olan Van'da Kassel Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan oğluLevent Onan ile Van Kurtuluş anıtını yaptı.

Ayrıca Gönen'li olan sanatçı doğduğu yere de hizmetler verdi. Gönen Kaplıca Tesisleri başta olmak üzere değişik kurumlarda büyük boyutta çalışılmış suluboya Gönen tablolarını ve Ömer Seyfettin portresini kendinden bir iz olarak bıraktı. Gönen meydanın'da bulunan Kıbrıs şehidi Gönen'li pilot Fehmi Ercan büstü de sanatçının eseridir.
Yaşamının her döneminde pozitif bakış açısı ve enerjisi ile salt üretme kaygısı taşıyan sanatçı, son ana kadar öğrencilerine her bilgisini esirgemeden aktarmaktan ve onların ürünlerinin heyecanının paylaşmaktan eğitimci kimliği ile de büyük zevk aldı. 1994 yılında ilkini gerçekleştirdiği ve gururunu yaşadığı aile sergisinin ikincisine, aynı zamanda bir veda sergisi olduğunu aklına bile getirmeden sevinçle hazırlandı. Sanatçının 55. sanat yılına denk gelen bu sergide yaşamı ve sanatı yıllarca omuz omuza paylaştığı eşi Necla Onan, akademi mezunu oğlu Levent Onan ve bu ailede büyümenin gereği mesleği yanı sıra resimle iç içe olan kızı Prof. Dr. Sergülen Onan Dervişoğlu ile eserlerini el ele sergiledi. Tüm dost, öğrenci ve hatta hocaları ile açılış sevincini yaşadıktan 12 gün sonra usta fırça ,ne yazık ki eserlerini yaşama sevincinden bir iz olarak sanat sevenlere bırakarak 20 Mayıs 2003’te aramızdan ayrıldı.


Kendi kaleminden Sergülen D. Onan

Boya ve tiner kokularının tüm duvarlara sindiği bir ortamda 10. 12. 1957 tarihinde dünyaya geldim. ….Babam ressam merhum Saim Onan ve resim / sanat tarihi öğretmeni annem Necla Onan ile aile ortamında doğduğumdan itibaren boyalar içinde büyüyerek küçük yaşta resim yapmaya başladım. Resim benim için kendiliğinden bir yaşam biçimi oldu. Yapmasam da babamın resim derslerinde en azından modellik yapıp bu disiplini aldım. Ama bu eve bir de doktor lazım diye düşünmüş olacak ki büyüklerim 1975’te Ankara Fen Lisesi’nden mezun olunca beni Tıp Fakültesi’ne yönlendirdiler. 1981 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden altıncılıkla mezun oldum. Uzmanlık eğitimim Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’nda tamamlandı. E hekimlik zor tahsil, zor meslek, renklerden bir süreliğine uzaklaşmak gerek…. Az da değil nerede ise 14 yıl elime fırça alamadığım bir dönem… Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 1985’ den beri akademisyen Patolog olarak devam eden mesleğin yanı sıra resimle iç içe yaşamın Onan atölyesinde son 15 yılda yoğunlaşması, yeni üretkenlikler ve atölye ile karma sergilere katılım, ayrı bir sevinç taşıyan Onan ailesi sergileri… Babamın 55. sanat yılına denk gelen son sergi sırasında, 2003’ ün bir Mayıs günü bana önder olan, renk ve ışık veren ustamın elinde fırçası serginin 12. gününde yaşama görkemli vedası… Bir süre renklere, özellikle de bahar renklerine küskünlük… 2004-2006 yılları arasında Nik/Sanat ile yeniden boya kokularına kavuşma ve renklerle buluşma…Sanatçı Hekimler Karma sergileri ile motivasyon…. Yağlıboyada soyut figüratif ya da natürmort , son dönemde babamın etkisinde daha çok suluboya …Suluboya yaparken babamla paylaşıyormuşum gibi hissettiğim engin ve dingin saatler…Doğanın çiçekli dokunuşlarına ek olarak yansımalar başlığı altında suluboyada belki de mikroskopta gördüğüm renkli dünyadan etkilenerek soyut arayışları deneme. Bu resimlerle özdeşleştirdiğim şiirlerim ile renk ve desenlerin buluşması…
 


Katıldığı Sergiler

Onan Ailesi Sergisi-Sandoz Sanat Galerisi, İstanbul, 1994
Saim Onan Atölyesi Karma Sergi, Avusturya Konsolosluğu Sergi Salonu, İstanbul,1996
Ressam Patologlar Karma Sergisi, Dünya Patoloji Kongresi, Nice, Fransa, 1997
Saim Onan Atölyesi Karma Sergi, Kadıköy Akbank Sanat Galerisi, İstanbul, 1998
Geleneksel 14 Mart Tıp Bayramı ‘’ Sanatçı Hekimler Sergileri- İstanbul Tabip Odası, İstanbul,1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012Saim Onan ‘ın 55. sanat yılında Onan Ailesi Sergisi, Rüştü Uzel Sanat Galerisi, İstanbul, 2003
Tıbbın Sanatla Buluşması Karma Resim Sergisi, Ceylan Otel, İstanbul, 2004
Cerrahpaşa’lı Öğretim Üyeleri Resim Sergisi, Cerrahpaşa Tıp Tarihi Müzesi, İstanbul, 2004
Nik Sanat Karma Resim Sergisi. Akatlar Kültür Merkezi , İstanbul, 2004
Ressam Patologlar Karma Resim Sergisi, Ulusal Patoloji Sempozyumu, Gaziantep, 2004
Doktorlar Karma Resim Sergisi, MEDİCA Görüntüleme Merkezi, İstanbul, 2005
‘’Yüzlerdeki İfadeler‘’ Karma Sergi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Kültür Birimi , İstanbul, 2005
Tıp Bayramı Sanatçı Hekimler Karma Sergisi , Gaziosmanpaşa Belediyesi Kültür Merkezi , İstanbul, 2006
Sanatçı Hekimler Karma Sergisi Feshane-Büyükşehir Belediyesi 14 Mart Tıp Haftası Ekinlikleri, İstanbul, 2006
Nik Sanat Karma Sergi, Deniz Müzesi Sergi Salonu, İstanbul, 2006
‘’ Yansımalar’’ Kişisel Sergi, Adli Tıp Kurumu, İstanbul, 2007
‘’Dansın Resmi’’Karma Resim Sergisi-Nik Sanat Galerisi-Aya İrini- İstanbul, 2008
Nik Sanat Galerisi- Karma Resim Sergisi – İstanbul Kültür Üniversitesi , İstanbul, 2008
Nik Sanat Karma Sergi -Konya Selçuk Üniversitesi, Konya, 2008
Hekimler Karma Sergi ‘’ Bir Soluk’’ Forte Sanat Galerisi, İstanbul, 2009
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Karma Sergi, Tıp Bayramı Etkinlikleri , Adli Tıp Kurumu Sergi Salonu, İstanbul, 2009
‘’Gelincik Yüreğim’’ Kişisel Sergi – Trattoria Capriccio- İstanbul, 2009
‘’ Yaz Karması’’ - Trattoria Capriccio- İstanbul, 2009
‘’Yansıyan Işık’’ Saim Onan anısına karma baba kız sergisi - Ürün Sanat Galerisi-İstanbul, 2010
‘’Derin Bakış’’ Kişisel Sergi—İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi- İstanbul, 2010
‘’Duygular ve Renkler‘’ Saim Onan Anısına Anma Baba Kız Karma Sergisi-Ürün Sanat Galerisi-İstanbul, 2012


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler