Şakir Eczacıbaşı yaşamını yitirdi

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı (İKSV) Şakir Eczacıbaşı vefat etti.

Şakir Eczacıbaşı yaşamını yitirdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.01.2010 - 07:29

İKSV Başkanı ve işadamı Şakir Eczacıbaşı İstanbul'da hayatını kaybetti. 81 yaşındaki Eczacıbaşı, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu.

Şakir Eczacıbaşı'nın cenazesi 26 Ocak Salı günü Teşvikiye Camii'nde öğle namazini takiben Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Taziyeler, 25-29 Ocak tarihleri boyunca her gün saat 15.00-19.00 arasinda İstanbul Kültür Sanat Vakfı Leyla Gencer Toplantı Salonu'nda kabul edilecek.

 

Eczacıbaşı topluluğunun ve Türk kültür dünyasının başı sağolsun

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Şakir Eczacıbaşı'nın vefatından dolayı üzüntülerinin büyük olduğunu belirterek, Eczacıbaşı topluluğunun ve Türk kültür dünyasına başsağlığı diledi.

Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı ailesi adına yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
"Sevgili amcamız, Topluluğumuzun gelişmesinde büyük katkıları olan, Şakir Eczacıbaşı'nı kaybetmenin büyük acısı içindeyiz. Şakir Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu'nun kuruluş dönemlerinden itibaren önemli sorumluluklar üstlenmiş, Topluluğumuzun İcra Kurulu Başkanlığını ve Eczacıbaşı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığını da yapmıştı. 16 yıldır İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekte olan Şakir Eczacıbaşı kültür yaşamımızın unutulmaz öncüleri arasında yer alıyordu.

Eczacıbaşı Topluluğu'nun ve Türk kültür dünyasının mensuplarına başsağlığı diliyoruz."

 

Şakir Eczacıbaşı kimdir?

Şakir Eczacıbaşı 1929 yılında İzmir'de doğdu. Robert Kolej'deki öğreniminden sonra, Londra Üniversitesi'nde eczacılık okudu.

Yurda dönünce bir süre gazetecilik yapan Şakir Eczaçıbası, VATAN'ın ünlü "Sanat Yaprağı"nın yayıncıları arasında yer aldı.

Eczacıbaşı İlaç kuruluşuna 1955'te katılan Şakir Eczacıbası, 1956-1967 yılları arasında, bilim çevreleri kadar sanat ve kültür çevrelerinde de geniş yankılar uyandıran "Tıpta Yenilikler" dergisini yayımladı. Ayrıca, uluslararası şenliklerde ödüller alan "Eczacibaşı Kültür Filmleri" dizisini, 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboğlu ve Pierre Biro ile birlikte hazırladı. Bunlardan "Renk Duvarları", 1964 yılında Avrupa Konseyi'nin "Kültür Filmleri Ödülü"nü kazandı.

Şakir Eczacıbaşı, 1965'te Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşuna öncülük ettiği gibi, on yıl süreyle başkanlığını yaptı.

İş yaşamında, 1970'li yıllarda Eczaçıbaşı İlaç Kuruluşu'nun Genel Müdürlüğü'ne gelen Şakir Eczacıbaşı, 1980'de Eczacıbası Topluluğu İcra Kurulu Baskanı, 1993'te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Fotoğraf sanatıyla ilk kez 1960'larda ilgilenmeye başlayan Şakir Eczacıbaşı, yapıtlarıyla yurtiçinde ve dışında geniş ilgi çekerek, çağdaş fotoğraf sanatçıları arasında seçkin bir yer elde etti. Türkiye'de 13, çesitli Batı ülkelerinde 23 fotoğraf sergisi düzenleyen Eczacıbaşı'nın, seçme fotoğraflarını içeren "Anlar/Moments" adlı yapıtı 1983'te, "Türkiye Renkleri" 1997'de, "Kapılar Pencereler" kitabı ise 2001'de yayımlandı.

Şakir Eczacıbaşı, 1968'den bu yana, genç Türk fotografçılarının yapıtlarının yer aldıgı "Eczacıbaşı Renkli Fotograf Yıllıkları"nı çıkardı; "Türkiye: Bir Portre" ve "Istanbul Görüntüleri" adlarıyla, seçkin yazar ve fotograf sanatçılarının katıldıgı iki kitap hazırladı. Bernard Shaw'dan "Gülen Düşünceler", Oscar Wilde'dan "Tutkular, Acular, Gülümseyen Deyişler" adıyla yaptığı derleme kitapları büyük yankılar uyandırdı.

1996'da iş yaşamından ayrılan Şakir Eczacıbaşı, Fransa'nın "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı" ve "T.C.Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla ödüllendirildi. Şakir Eczacıbaşı, 1993'ten bu yana, İstanbul'da uluslararası beş sanat festivalini düzenleyen "İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyordu.

 

TÜRKİYE'NİN ACI GÜNÜ: 24 OCAK


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler