Sakız'ın umudu Türk Turist
Ege kıyılarına en yakın adalar arasında turizmden istediği payı elde edemeyen Sakız, Türk turistlerle umutlarını artırdı. Daha çok harcamaları nedeniyle Türk turistlerin tercih edildiği Sakız Adası'nda Vali Yardımcısı Litza Lykou, Ramazan Bayramı'nda bin 200 Türk'ün geldiğini, daha fazlasını beklediklerini söyledi.
Diğer Yunan adalarından farklı olarak geçimini turizmden değil, denizcilik ve sakız üretiminden karşılayan Sakız Adası'nda idareci ve işletmeciler, Türkiye'den gelecek turist sayısındaki artışın, turizm gelirlerinin artmasında büyük rol oynayacağına inanıyor.
Yunanistan ana karasına uzak konumdaki adanın iç turizm hareketlerinden faydalanamadığını belirten yetkililer, ada nüfusunun önemli bölümünün denizcilikle uğraşması nedeniyle turizm sektöründe yeteri kadar iş gücünün bulunmadığını, bu nedenle Avrupa'dan yeteri kadar turist çekilemediğini ifade ediyor.
İki ülke arasında son yıllarda yaşanan yakınlaşmayla Sakız Adası'ndan çok sayıda Yunanlının 45 dakika uzaklıktaki Çeşme ve İzmir'e geçebildiğini belirten yetkililer, Türkler'in Sakız Adası'nı ziyaretindeyse vize sorunu nedeniyle yeterli hareketliliğin yaşanmadığına dikkati çekiyor.
Yeşil pasaporta vizenin kalkmasıyla Ada'daki turizm tesislerinin canlılık kazandığı gözlenirken, turizmde başlayan bu canlanma adadaki yetkilileri de harekete geçirmiş görünüyor.
Sakız Vali Yardımcısı Litza Lykou, global ekonomik krizin başta Yunanistan olmak üzere Avrupa'daki birçok ülkeyi çok olumsuz etkilediğini, bunun da turizmde arzu ettikleri artışın gerçekleşmemesine neden olduğunu söyledi.
Adanın turizm gelirlerinin artmasında Çeşme'den geçişlerin artmasının büyük rol oynayacağını ifade eden Lykou, Çeşme ile Sakız arasındaki ilişkilerin her zaman yakın olduğunu, vize alımlarında kolaylık sağlanmasının ve yeşil pasaportlara vize uygulamasının kaldırılmasının ardından Türkiye'den geçişlerin artığını söyledi.
Sakız sakinlerinin uzun yıllardır Çeşme'ye geldiklerini ve alışveriş yaptıklarını ifade eden Lykou, ''Şimdi sıra sizde, karşılıklı ticareti dengeleme zamanı geldi, artık biz daha fazla Türk'ün adamıza gelmesini bekliyoruz'' diye konuştu.
Akdeniz-Ege karakterine sahip Türklerin, daha kısa süre kalmalarına karşın, turizmciler tarafından diğer Avrupalı turistlere tercih edildiğini anlatan Lykou, şöyle konuştu:''Türk turistler, tatil davranışları açısından Yunanlılara benziyor. Aileleri için alışveriş yapıyor, farklı yiyecekleri tatmak istiyor. Bu nedenle de ada ekonomisine daha fazla katkıda bulunuyor. Çeşme'den gelenlerin bir bölümü, ilk kez yurt dışına çıkan kişiler oluyor, bu nedenle de bir tesiste kalmak yerine gezmek, her yeri görmek istiyor. Burası 5 bin 300 yatak kapasiteli bir ada. Diğer adalarla kıyaslanınca turizm gelirleri düşük. Türk turistlerin turizme büyük katkı yapacağına inanıyoruz. Bayramda bin 200 kadar Türk adayı tercih etti. Bu sayıların artması için çalışıyoruz.''
Lykou, Sakız'a gelen turistlerin ortalama bir hafta tatil yaparken, Türk turistlerin günü birlik ya da 2-3 günlüğüne ziyaret ettiğini, buna rağmen Türk turistlerin daha fazla harcama yaptığına dikkati çekti.
"Sakızlılar da Çeşme'de tatil yapıyor"
Adaya gelin giderek eşiyle birlikte otel işletmeciliği yapan İzmirli Güher Spordilis, turizmin karşılıklı olarak canlandığına dikkati çekti.
Sakızlıların bir süredir daha uygun fiyatlar olması nedeniyle gıda dışındaki alışverişleri için İzmir ve Çeşme'ye gittiğini, bu seyahatlerin iki kıyı arasındaki kaynaşmayı başlattığını belirten Spordilis, ''Eskiden gemiler sabahları Çeşme yönüne doğru dolu gider, ancak akşam dolu dönerdi. Yeşil pasaporta getirilen kolaylıkla işlerde çok büyük bir değişim oldu. Özellikle tatilini Çeşme'de geçiren vatandaşlar 45 dakika mesafedeki adayı görmek istiyor. Sakızlılar için de en moda tatil yeri Çeşme. Hem yakın olması hem de lüks otellerin bulunması Sakızlıları Çeşme'ye çekiyor.''
Sakız Adası'ndaki esnafın da bu hareketlilikten memnun olduğunu söyleyen Spordilis, karşı kıyı hakkında olumsuz yargıları olan bir çok insanın da ilk ziyaretinde bu yargılarına değiştirdiğine dikkati çekti.
Spordilis, gümrük yapılanmasının turizmdeki ani hareketliliğe yanıt veremediğini, 45 dakikada ülke değiştiren turistlerin kimi zaman 3-4 saatini gümrüklerde harcamak zorunda kalabildiğini belirterek, ''Sakız'daki yetkililer iyi niyetli olmasına rağmen yoğun talep uzun kuyruklara neden oluyor. Bunların önümüzdeki dönemde çözüleceğine inanıyorum'' dedi.
Osmanlı eserleri ve köyler
Sakız Adası'nı ziyaret eden Türkler, ada merkezi içinde en fazla tarihi mahalleleri, Osmanlı'dan kalma eserleri, restore edilerek Bizans Müzesi olarak hizmet veren Mecidiye Camisini ziyaret ediyor.
Bir günden fazla kalan Türkler ise araç kiralayarak Pyrgi ve Mesta köylerini gezmeyi ve siyah çakıl taşlı kumsalıyla ünlü Emborio plajında denize girmeyi tercih ediyor.
Türk turistler yemek tercihleriniyse çeşitli koylarda ailelerin işlettiği deniz ürünleri restoranlarından yana kullanıyor.
Yerleşimin genelde güney kıyılarında yoğunlaştığı adanın yüksek kesimlerinde de mimari ve coğrafik açıdan dikkati çeken köyler de bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu