''Saklı cennet''in biyolojik envanteri çıkarıldı
Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki (ÖÇKB) biyolojik çeşitliliğin envanteri çıkarıldı.
Bölgede, kara semenderi, uzun parmaklı yarasa, mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası gibi vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi altında bulunan türler tespit edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, 10 Mayıs 2010'da başlatılan Fethiye Göcek ÖÇKB Karasal Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesi sonuçlandı.
Çalışmayla, bölgede yapılacak yönetim planına altlık oluşturmak üzere 465 kilometre karelik karasal alanda biyolojik çeşitliliğin tespiti, endemik, nadir, nesli tehdit ve tehlike altında bulunan tür ve habitatların sınıflandırılması ve bölgelenmesi gerçekleştirildi.
Ekolog, bitki sosyolojisi, bitki sistematik, memeli, kuş, iki yaşamlı ve sürüngen, omurgasız ile coğrafi bilgi sistemi uzmanlarının yer aldığı projede, tehditler ve koruma önlemleri de ortaya konuldu.
Endemik bitkileri barındırıyor
Çalışmalar sonucunda, bölgede, Türkiye için endemik olan ''aetheorhizo bulbosae-pinetum brutiae, quercus aucheri-oleetum europaeae'' birliklerinin de bulunduğu 6 farklı bitki topluluğu tespit edildi.
Floristik açıdan zengin olan alanda, 71 familyaya ait 261 cins ve bu cinslere ait 52'si endemik 408 takson saptandı.
Bölgede IUCN koruma kriterlerine göre ''zarar görebilir'' statüsünde bulunan uzun parmaklı yarasanın da aralarında bulunduğu 17 memeli türü belirlendi. Bölge için en önemli memeli türünün de su samuru olduğu değerlendirildi.
Özel çevre koruma bölgesinde, 126 kuş türü tespit edildi. Bunlardan gökkuzgun ''tehlikeye yakın'' statüsünde yer alırken, bölgenin kuşlar açısından en önemli alanlarının Kocagöl, Baldırnaz ve Küçük Dalyan gölleri ile çevrelerindeki sulak alanlar olduğu görüldü.
Sadece Gökbel-Dalyan ile Fethiye arasındaki bölgede yayılıyor
Çalışmalar kapsamında 6 iki yaşamlı ve 18 sürüngen türünü barındıran alanda, Türkiye'de sadece Gökbel-Dalyan ile Fethiye arasındaki bölgede yayılış gösteren endemik ve tehlike altında bulunan kara semenderi tespit edildi.
Alanda, vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası ile ''veri eksik'' statüsündeki değişken desenli gece kurbağası türü de görüldü.
Yükseklik farklarının çok olmaması, bitki örtüsünün genelde tüm alanda benzer dağılış göstermesi ve alanın büyük kısmının orman habitatlarıyla örtülü olması nedeniyle böcek gruplarının dağılımı bakımından homojenlik gösteren bölgede, 117 böcek türü belirlendi.
Öte yandan, insan kullanımlarının biyolojik çeşitlilik üzerine etkilerinin de araştırıldığı projeyle, tehditler belirlenerek bunları ortadan kaldıracak tavsiyeler geliştirildi.
Bitki ve hayvan türleri için elde edilen sonuçlar üst üste çakıştırılarak biyolojik çeşitlilik bakımından en önemli alanlar elde edildi. Bu alanlar mevcut arazi kullanımları (turizm, yerleşme, ziraat vb) ile ilişkilendirilerek hassas bölgeler oluşturuldu.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama