Salgını sahte maskeler yayıyor: 'Maskelerin çoğunda asıl filtre görevi gören kumaş yok!'

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, salgının sahte maskelerden yayıldığını iddia etti.

Salgını sahte maskeler yayıyor: 'Maskelerin çoğunda asıl filtre görevi gören kumaş yok!'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.09.2020 - 09:15

Üç kat diye satılan maskelerde asıl filtre görevi gören "meltblown" kumaşın kullanılmadığını ortaya çıkaran Tüketici Hakları Derneği’nin Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, salgının sahte maskelerden yayıldığını iddia etti.

Yılmaz'ın yaptırdığı araştırmaya göre, piyasadaki maskelerin büyük bölümü "olmazsa olmaz" olan virüse karşı koruyucu özellikleri taşımıyor.

Üç kat diye satılan maskelerin birçoğunda pahalı olduğu için asıl filtre görevi gören "meltblown" kumaş kullanılmıyor. Yılmaz, devletin piyasada acilen maske denetimi yapıp sahte maskelerin toplatılmasını isterken, son dönemde artan salgının sahte maskelerden kaynaklandığını savundu.

Yılmaz, tıbbi cihaz konusundaki standartların sıkı tutulduğunu ancak genel kullanım amaçlı olarak piyasaya sunulan maske ve benzeri ürünlerde bu standartların gerekli olmadığının açıklandığını belirtti. Yılmaz, piyasaya maske üreten firmalardan "tıbbi cihaz satış merkezi yetki belgesi" veya Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kaydı aranmadığını da bildirirken, "Ne yazık ki, vatandaşların kullandıkları maskeler için resmi bir kontrol ve takip mekanizması yok" dedi.

DENETİM YOK

Yılmaz, Tip1 diye ifade edilen tıbbi yüz maskelerinin, özellikle pandemik durumlarda toplumda enfeksiyonların yayılma riskini azaltmak için kullanıldığını ancak bu maskelere yönelik piyasa denetimi yapılmadığını, sadece maske yapımında kullanılan kumaşların denetlendiğini söyledi.

Yılmaz üç katlı maskelerin birinci ve üçüncü katında "spunbond" kumaşın, ikinci katmanında ise asıl filtre görevi gören "meltblown" isimli kumaşın kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bülent Yılmaz, üç katlı maskelerde olması gereken katman ve standartları karşılamayan maske üretimine izin verilmemesi, piyasada standart dışı maskelere yönelik yoğun denetimlerin yapılması ve sahte maskelere el konularak imha edilmesi çağrısında bulundu.

'FAHİŞ KÂR ETME ARZUSU'

Piyasada satılan maskelerin çok büyük bir bölümünde her üç katmanda da spunbond kumaşın kullanıldığını, vurgulayan Bülent Yılmaz, "Bunun en temel sebebi spunbond kumaşın kilo fiyatı 4-5 dolar iken, meltblown kumaşın 15-16 dolar olması" dedi.

Salgının ilk ortaya çıktığı ve maske talebinin çok arttığı mart-nisan aylarında meltblown kumaş fiyatının 35 dolara kadar çıktığını da belirten Yılmaz, "Sahte maske üretiminin temelinde yatan şey, fahiş kâr etme arzusudur.

Ne yazık ki hiçbir koruma özelliği olmayan ve ancak sahte maske olarak tanımlayacağımız bu ürünler sebebiyle, Covid-19 salgınının yayılma hızının öngörülenin üzerinde olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler