"Sanayi üretiminde trend önemli"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretiminin mevsimsel etkilere bağlı olarak zaman zaman zikzaklar çizebileceğini ancak trendin önemli olduğunu kaydederek, Mart ayından beri trendin yukarı doğru döndüğünü, bu artışın 2010'da da devam edeceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.01.2010 - 09:50
Abone Ol google-news

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde temel atma töreninde gazetecilerin Kasım ayı sanayi üretim sonuçlarına ilişkin sorularını yanıtladı. Ergün, "Sanayi üretiminde mevsimsel etkilerle birlikte zaman zaman zikzaklar olabilir ama trend önemli. 2009 Mart ayından beri trend yukarı doğru dönmüştür. Yaşanan yüzde 2.2'lik düşüş sanayi üretiminde önemli değildir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretiminin yüzde 5.8'lik büyümenin olduğu görülmektedir" dedi.

Ergün, bu artışın 2010 yılı boyunca devam edeceğini belirterek, "Bugün aynı zamanda Moody's Türkiye'nin kredi notunu artıran bir adım daha attı. Kuruluşlar ilk defa bir ülkenin notunu geçen ay 2 puan artırmıştı. Yani bu Türkiye'nin üretim yapabilmekte olduğunu göstermektedir. 2010 yılında bizim büyüme ile ilgili hedeflerimiz yüzde 3.5'ken, bizim dışımızda Türkiye'ye not veren kuruluşların hedefimizden daha büyük bir not verdiği görülmektedir. Bazıları yüzde 4'lere 4,5'lara hatta yüzde 5'lere kadar çıkabileceğimizi söyledi" diye konuştu.
 

İhracatta yaşanan kayıplar 2010'da telafi edilecek

Basının ihracat oranlarına ilişkin soru üzerine ise Ergün, Türkiye'nin ihracatta yükseliş içinde olduğunu ifade ederek, 2008 yılında 132 milyar dolar olan ihracatın yeniden yakalanacağını söyledi. Ergün, 2009'daki ihracattaki yüzde 25'lik daralmanın miktar bazında bir kayıp olmadığını, fiyatların düşmesinden kaynaklandığını kaydetti. 2010'da bu kaybın büyük bir bölümünün telafi edileceğini vurgulayan Ergün, 107-108 milyar dolarlık ihraç tahmini olduğunu söyledi. Ekonomik krizin Türkiye'nin üretim gücünü, kabiliyetini kaybettirmediğini dile getiren Ergün, pazarlarda da bir kayıp yaşanmadığını sözlerine ekledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler