Sanık avukatları davadan çekildi
Terör örgütü PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davanın 21'inci duruşmasında sanık avukatları davadan çekildiklerini açıkladı.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, mahkemenin ''sanık sayısının fazlalığı nedeniyle sanıkların kısım kısım getirilmesi'' kararı nedeniyle tutuklu sanıklardan sadece Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Seviktek, Abdurrahim Tanrıverdi, Adnan Bayram ve Veysi Akar ile tutuksuz yargılanan eski Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ve Beyhan Sakin katıldı. 98'i tutuklu 46'sı tutuksuz 144 sanık ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme heyeti, 4. Ağır Ceza Mahkemesinin sanık avukatların reddihakim talebinin reddine ilişkin kararını okudu.
Duruşmada, daha sonra, tutuksuz sanık Abdil'in kimlik tespiti yapıldı. Sanığın Zazaca konuşmasına Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, ''Kürtçe olarak düşündüğümüz bir dille konuştuğu'' gerekçesiyle izin vermedi. Sanık avukatları da mahkeme heyetine sanığın Kürtçe değil Zazaca konuştuğunu söyledi.
Sanık Abdil, 2 sayfadan oluşan Zazaca yazılı savunmayı mahkemeye sundu. Mahkeme, ''Türkçe dışında bir dille hazırlandığı'' gerekçesiyle yazılı savunmanın dosyaya konulmasını kabul etmedi.
Bunun üzerine söz alan sanık avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, yazılı savunmanın iade edilmesinin hukuka aykırı olduğunu öne sürdü. Aktar, savunmanın, çevirisi yapıldıktan sonra dosyaya konulması gerektiğini kaydetti.
Avukat Meral Danış Beştaş da müvekkillere ait dava dosyasındaki telefon görüşmeleri ve ortam dinlemelerinin yüzde 90'ının da Kürtçe ve Zazaca olduğunu söyledi.
Mahkeme heyeti, yazılı savunmanın ''sanığın Türkçeyi bildiği'' gerekçesiyle dosyaya konulmamasına, sanık avukatların bu yöndeki taleplerinin oy birliğiyle reddine karar verdi.
YSK'nin kararı
Tutuklu sanıklar adına söz alan sanık Nizamettin Onar, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), BDP'nin desteklediği 6 kişi dahil 12 bağımsız milletvekili adayının başvurularının iptaline ilişkin kararını kınadıklarını ifade ederek, ''YSK'nın kararı halkların kardeşliğine, barışa karşı bir suikasttır. Ahlaki değildir. Kürt halkı parlamentoya mahkum değildir. Kendi çözümünü yaratacak güçtedir. Bu kararı kınıyoruz. YSK'nın kararı ile ana dilde savunma hakkına karşı verilen karar aynı zihniyeti taşımaktadır'' dedi.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, bunun üzerine ''YSK'ya dilekçe göndersen daha iyi olur'' diye konuştu.
Tutuklu sanıklardan Adnan Bayram da hazırladığı Kürtçe yazılı savunmayı okumak istedi.Buna izin vermeyen Mahkeme Başkanı Yılmaz, görevlilere mikrofonun sesinin kapatılması talimatını verdi.
Daha sonra sanık avukatlarından Danış, müvekkilinin Kürtçe hazırladığı yazılı savunmanın Türkçe çevirisini okuyarak, tutanağa geçirilmesini istedi. Danış, ayrıca, yazılı savunmanın hem Türkçe hem de Kürtçe olarak dava dosyasına konulmasını talep etti.
Mahkeme Başkanı Yılmaz da Türkçe yazılı savunmayı, altında sanığın imzası olması halinde kabul edip dosyaya koyabileceğini söyledi.
Söz alan Avukat Mehmet Emin Aktar, mahkeme heyetine, ''Devletin Kürtlere karşı refleksinin temsilcisi olarak burada bulunuyorsunuz. Biz de bundan sonra sizin tutumunuza karşı tutum takınacağız'' dedi.
Hatip Dicle ifade verdi
Terör örgütü PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK davasından tutuklu bulunan kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle'nin Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesince talimatla ifadesi alındı.
Van'da 2009 yılında düzenlenen Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmada ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan Ahmet Türk, Bekir Kaya ve Mehmet Selim Ertaş ile yargılanan Dicle, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde verdiği ifadede, talimata konu dava dosyasının Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK davası ile birleştirilmesi talebinde bulundu.
Duruşmayı eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da izledi.
Avukatlar davadan çekildi
KCK davasında sanık avukatları davadan çekildiklerini açıkladı.
Olaylar çıktı
Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davanın duruşması dolayısıyla toplanan grup, polise taş, molotofkokteyli ve havai fişek attı.
Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davanın duruşması nedeniyle Diyarbakır Adliyesinin bitişiğindeki Büyükşehir Belediyesi binasının önünde yeniden toplanan grupta yer alan bazı kişiler, güvenlik güçlerine taş, molotofkokteyli ve havai fişek attı. Polis, gruba basınçlı suyla müdahale etti.
İddianame
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında TCK'nın ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisinin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında bulunuyor.
Davada 26'sı kadın 104 tutuklu sanık arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin'in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk'ün yanı sıra kapatılan DTP'nin eski genel başkan yardımcıları Kamuran Yüksek, Bayram Altun ile Selma Irmak, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Ramazan Dede ve Abbas Çelik bulunuyor.
Demirtaş: ''Mücadele edeceğiz ve kazanacağız''
Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçime katılıp katılmayacakları konusunu halka sorduktan sonra kararlaştıracaklarını söyledi.
Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, terör örgütü PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davanın duruşmasını izledikten sonra Diyarbakır Adliyesi bitişiğindeki Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan gruba hitaben konuşma yaptı.
Demirtaş, tutuklu arkadaşlarının anadilde savunma yapmalarına izin verilmemesine tepki göstererek, ''Mücadele edeceğiz ve kazanacağız'' dedi.
Seçim barajı uygulamasına rağmen bağımsız adaylarla halkın huzuruna çıkmayı kararlaştırdıklarını, seçimde destekleyecekleri 64 bağımsız adayı açıkladıklarını anımsatan Demirtaş, ''Hepsinin yüreğine korku salmış olacak ki bugün bizi engellemeye çalışıyorlar. Herkes iyi biliyor ki haklının ve mazlumun yanında olan, ezilenin yanında olan bir tek kişi dahi olsa onların maskesi düşecektir. Bunun engellemeye çalışıyorlar'' diye konuştu.
''Önümüzdeki birkaç günü kritik günler olarak değerlendiriyoruz'' diyen Demirtaş, YSK'nın bu kararını gözden geçirmesi için fırsatının bulunduğunu savundu.
Tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Önümüzdeki birkaç gün halkımız, her yerde demokratik tepkilerini göstermelidir. Gün evde oturma günü değildir. Masa başındaki hesaplar, özgürlük meydanlarında çözülmelidir. Biz de arkadaşlarımızla birlikte halk toplantılarıyla size son bir defa soracağız. Sizlerin de görüşünüzü alacağız. Eğer bize yaklaşım bu şekilde devam ederse 'bu seçimlere girelim mi girmeyelim mi' diye soracağız. Halkla birlikte kararımızı vereceğiz. Halkımız sonuna kadar demokratik çözümden yana tavrının göstermelidir.
Eğer bir şeyin adına seçim denilecekse ortada alternatifler olmalıdır. Alternatifi teke indirirseniz sadece AKP'li adaylar kalırsa onun adı seçim olmaz. Sonucu önceden belli bir şeye kimse 'seçim' diyemez. Kimse orada sandık koyup 'gelin seçim yapın' diyemez. Halk buna da aldanmaz. Böyle bir seçimi de kimse yapamaz.''
Konuşmada, Gültan Kışanak, Altan Tan, Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata, Altan Tan da yer aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması