"Sansür Anayasa Mahkemesi'nde"

Foto Muhabirleri Derneği, Cumhurbaşkanlığı'nda ve Başbakanlık'ta son yıllarda 'pool' adı altında yapılan 'sansür' uygulamasının Anayasa Mahkemesi'ne de sıçradığını öne sürdü.

Yayınlanma: 24.04.2009 - 14:15
Abone Ol google-news

Foto Muhabirleri Derneği'nden (FMD) yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin yeni binasının bugün yapılan açılış töreninde başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere devlet erkanının bulunduğu Yüce Divan Salonu'na, Anadolu Ajansı dışında hiçbir foto muhabiri ve kameraman alınmadığı belirtilerek şöyle denildi:

"Buna gerekçe olarak ise, Anadolu Ajansı ile üç yıllığına yapılan görüntü anlaşması ve yeni yapılan binanın yer darlığı gösterilmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde benzer uygulamalar Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'ta da yaşanmıştı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'ta çalışan ve çalıştırılan foto muhabirleri 'istenilen' fotoğrafı Anadolu Ajansı üzerinden servise koyarak adı konmamış bir sansür uygulamıştı. Bu anlayış halen artarak devam etmektedir. Anayasa Mahkemesi'nde bugün yaşanan bu olay önümüzdeki süreçte foto muhabirliği ve kameramanlığın ne kadar zor şartlar altında yapılacağının en büyük göstergesidir. Devletin en önemli kurumlarının sadece kendi istedikleri görüntüleri kamuoyuna açıklaması kabul edilemez bir durumdur ve bunu Anayasa Mahkemesi'nin uygulamaya geçirmesi demokrasi ve basın özgürlüğü açısından da son derece düşündürücüdür. Belli başlı devlet kurumlarının elekten geçirerek kamuoyuna sunduğu 'sakıncasız görüntü' anlayışı dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kabul edilemez bir tutumdur. Anayasa Mahkemesi'nin bu tutumundan bir an önce vazgeçmesini istiyoruz."

Dernek açıklamasında, medya kuruluşlarından servis edilen görüntü ve fotoğrafların kullanılmaması da istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler