Şarap severlere kötü haber
Alman uzmanlar beyaz şarabın dişler için zararlı olduğunu öne sürdü.
Nutritional Research dergisinde çıkan araştırmaya göre, farklı asit içeriklerine sahip şaraplar arasında en kötüsüne sahip beyaz şarap, taş minesine daha çok zarar veriyor. Bu noktada beyaz şarabın kalitesi ya da içerdiği alkol değil, sertlik derecesi ve dişle temas süresi kilit rol oynuyor.
Aynı zamanda peynir yemek ise bu besin maddesi kalsiyum açısından zengin olduğu için, şarabın dişe vereceği zararın etkilerini azaltıyor.
Johannes Gutenberg Üniversitesi'nden uzmanlar, bu tezlerini kanıtlamak için bir yetişkine ait dişi beyaz şarap içinde bir gün bekletti. Deneyin sonunda diş minesinin yüzeyindeki kalsiyum ve fosforun 60 mikrometre kadar aşındığı tespit edildi.
Uzmanlar, içkiden sonra dişler fırçalansa bile dişin yıllarca böyle bir etkiye maruz kalmasının mineye verdiği zararı azaltmadığına dikkati çekti. Öte yandan, dişin aşırı fırçalanmasının da işleri daha kötü yaptığı ve mineye yine zarar verdiği belirtildi. Ancak uzmanlar beyaz şarabın kalsiyum açısından zengin çeşitli peynirlerle içilmesinin diş aşınmasının önlenmesi açısından faydalı olabileceğini kaydettiler.
Profesör Damien Walmsley, bir kadeh beyaz şarabın yemekte içilmesini; en az yarım saat geçtikten sonra dişlerin fırçalanmasını tavsiye ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...