Sarıgül, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Büyükşehir Yasası ile ilçesinde yapılan sınır değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.
Beraberindeki bazı muhtarlar ve belediye meclis üyeleriyle Yüksek Mahkeme'ye gelen Mustafa Sarıgül, çıkışta yaptığı açıklamada, Büyükşehir Yasası'nın hiçbir hukuki dayanağının olmadığını ve tamamen siyasal amaçlı çıkarıldığını öne sürdü.
Şişli'deki Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin, Sarıyer'e bağlanmasına yönelik itirazlarını Anayasa Mahkemesi'ne yaptıklarını belirten Sarıgül, şöyle konuştu:
''Bu itirazımızın Anayasa Mahkemesi'nde siyasal açıdan değil tamamen hukuki açıdan değerlendirileceğine inancımız tamdır. Buraya aslında binlerce yurttaşımızla gelmeyi planladık ama düşündük ki Anayasa Mahkemesi'ni siyaset malzemesi olarak kullanmayalım. Mahkemeyi bir şekilde siyasallaştırmayalım. Burada binlerce vatandaşımızla siyaset yapmayı uygun bulmadık.
Anayasa Mahkemesi, Meclis'te oy hesabıyla alınan, gelecekteki yerel seçimlerde ben kendi partime nasıl menfaat sağlarım anlayışıyla alınan bu kararı eminim ki uygun görmeyecektir. Bu kararı reddedecektir. Bu nedenle muhtarlarımızla ve belediye meclis üyelerimizle bireysel başvuru hakkımızı, haktan yana, hukuktan yana, adalet duygusundan yana yaptık. Şişlili yurttaşlarımız adalet arıyor, hukuk arıyor. O nedenle ben yüksek mahkemenin siyasal bir karar değil, hukuki bir karar vereceğine inanıyorum.''
''O tamamen bir yanlış anlaşılma''
Devlet sorumluluğu taşıyan, bayrağına, toprağına, ulusal birliğe bağlı biri olduğunu belirten Sarıgül, ''Biz hiçbir zaman AİHM'e gitmeyi arzu etmeyiz. AİHM'ne 'kendi adaletimizden memnun değiliz, biz onun için size geldik' demeyi Allahım bana mübarek günde inşallah kısmet etmesin'' dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için kararı Sarıgül'ün vereceği yönündeki sözleri ve Sarıgül ile 7-8 bin kişinin de partiye katılacağı yorumlarının anımsatılarak, CHP'ye üye olup olmayacağının sorulması üzerine Sarıgül, ''O tamamen bir yanlış anlaşılma, o sadece geçmişteki ihraçlarla ilgili.
Sarıgül'ü 7 bin, 8 bin kişiyle 10 bin kişiyle sınırlara sığdıramazsınız. Bugün uygun görürseniz, tamamen Şişlili yurttaşlarımızın haklarını ve hukuklarını aramak için buradayım'' dedi.
Turgut Özal'ın da başbakanlığı döneminde sınır değişikliği yaptığını, Cumhurbaşkanı olduğu süreçteki bir sohbetlerinde ise yaptıkları değişiklikten hiçbir fayda sağlayamadıklarını söylediğini anlatan Sarıgül, ''O nedenle sınır değişiklikleri hiçbir partinin hayrına olmaz. Sınır değişikliği yapılır, yapılamaz diye bir kaide yok ama burada parlamentoda grubu bulunan, bulunmayan bütün siyasi partilerin görüşleri alınarak bu yapılır. En önemli kararda mutlaka ve mutlaka referandum yapılması gerekiyor'' diye konuştu.
Sarıgül ile 3 mahalle muhtarı ve 3 vatandaşın da aynı konuda bireysel başvuruda bulundukları bildirildi.
Mustafa Sarıgül ve beraberindekiler açıklamanın ardından Meclis'e geçti.
Sarıgül, TBMM'de Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Meclis çatısına, iktidar olarak gelmek gerektiğini ifade ederek, ''Muhalefet olarak gelmeyi hiçbir zaman düşünmem. Düşüncelerimin iktidar olmasını arzu ederim; Mustafa Sarıgül meselesi değil'' dedi.
Büyükşehir Yasası ile Sişli'de yapılan sınır değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu anımsatan Sarıgül, Şişli'nin, hukuk ve adalet aradığını söyledi.
Sarıgül, ''Bu, parlamentodan çıkan talihsiz bir karardır. Çünkü siyaset 'ben yaptım oldu'' değil, 'biz yaptı olduk' mantığıyla olması lazım. Sınır değişikliği yapılır ama kuralı var, bütün siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla konuşularak yapılır'' dedi.
Anayasa Mahkemesi'ne 15 bin kişi ve 300 otobüsle gelmeyi planladıklarını anlatan Sarıgül, Anayasa Mahkemesi'nin a, b, c partisinin yeri olmadığını, herkese lazım olduğunu kaydetti. Sarıgül, Anayasa Mahkemesi'nin siyasete alet edilmemesini istedikleri için seçilen muhtar ve Belediye Meclis üyeleriyle geldiklerini anlattı. Sarıgül, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi değil, hukuki bir karar vereceğine inandıklarını dile getirdi.
Demokrasi, özgürlük ve bireyin mutluluğunu istediğini belirten Sarıgül, ''Bugün gücü elinde bulunduran iktidar, yarın muhalefet olacağını bilmeli ve yarın muhalefet olduğu zaman kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa bugün iktidarken muhalefete öyle davranmalı. Türkiye'nin ana konuları var. O ana konularda toplumsal uzlaşma şarttır. Daha önce milletvekilliği yaptım, buradan çok şey öğrendim. İki Malatyalı'dan Turgut Özal ve Erdal İnönü'den çok şey öğrendim. Nezaket, zarafet, demokrasi anlayışını öğrendim. Bu parlamentodan çıkmaması gereken bir yasa çıktı'' diye konuştu.
Sarıgül, ''CHP'ye dönecek misiniz, merakla bekleniyor'' sorusunu, ''Merak güzel bir şeydir'' diye yanıtladı.
Kılıçdaroğlu'nun, kendisinin önce CHP'ye üye olması gerektiği yönündeki açıklamalarının anımsatılmasına ise Sarıgül, ''Hayırlısı'' demekle yetindi.
Sarıgül, ''Bugün İstanbul'a dönüyorsunuz'' diyen gazeteciye ise ''Dönüyorum ama bir gün mutlaka bu çatıya geleceğim. Ama bu çatıya iktidar olarak gelmek lazım, muhalefet olarak gelmeyi hiçbir zaman düşünmem. Düşüncelerimin iktidar olmasını arzu ederim; Mustafa Sarıgül meselesi değil'' karşılığını verdi.
Sarıgül, ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, siyaset adamlarının oturmalarına, kalkmalarına, sözlerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Sarıgül, TBMM'de muhalefet kulisinde gazetecilerle yaptığı sohbette, formuna dikkat ettiğini, sabah 06.00-06.30'da uyandığını ve her gün 40 dakikada 5 kilometre koştuğunu belirterek, ''Bir gün sabah, bir gün akşam koşma. Akşam koşma varsa o gün öğleden sonra sadece çorba içilecek'' dedi.
Sohbette, akşam 23.00'den sonra mutlaka uyuduğunu söyleyen Sarıgül, bir gazetecinin ''Siyasetçi olarak gece 23.00'de nasıl yatıyorsunuz?'' sorusu üzerine, şunları ifade etti:
''Akşam 23.00'de mutlaka yatmak gerekiyor, yatmadan öncede mutlaka duş almak gerekiyor. Sabah 06'00'da kalkmak gerekiyor. Gece 23.00'den sonra kalkma olayım mümkün değil. Bende içki yok, sigara yok. Beni gece 23.00'den sonra bir tek olay kaldırır.
Bir cenaze, bir yangın ya da bir trafik kazası varsa yüzde yüz kalkar giderim. Onun dışında kesinlikle ve kesinlikle kalkmam. Çünkü sıhhatime dikkat etmek durumundayım. Haftada bir gün Pazartesi günü sıvı günüdür. Pazartesi sabahtan ertesi sabaha kadar mutlaka çorba içmemiz gerekiyor.''
Formda göründüğünün belirtilmesi üzerine de Sarıgül, ''Form şu. Siyaset adamları oturmalarına, kalkmalarına, yemelerine, içmelerine, giyimlerine, kuşamlarına, sözlerine dikkat edecekler. Esprilerinin bile önemli bir ağırlığı olacak. Ağırlık yoksa, espri yok'' dedi.
Parlamentoda görev yapan insanların buraya tekrar gelmek istediğini kaydeden Sarıgül, ''Beni Meclis'e Allah'ım muhalefet olarak getirmesin, iktidar olarak gelmek isterim. Çünkü muhalefet olarak ben buraya geldim, gördüm, baktım'' diye konuştu. Sarıgül, 22 yıldan sonra parlamentoya ilk defa geldiğini söyledi.
Bu arada Sarıgül, TBMM Genel Kurul Salonu izleyici locasında Şişli Belediyesi Meclis üyeleri ve Şişli ilçesinin mahalle muhtarlarıyla tek tek fotoğraf çektirdi.
Kendisinin parlamentoda olduğu dönemde Meclis'in daha görkemli, Genel Kurul Salonu'nda eski mimari oturma ve kürsü düzeninin daha iyi, Meclis Başbakanı'nın oturduğu yerin de daha ağır bir renk olduğunu belirten Sarıgül, gülerek, ''Seçimi kazandığımızda kürsüyü değiştiriyoruz'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması