'Satıkadın' anıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekillerinden Satı Çırpan (Satıkadın), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Ankara'nın Kazan ilçesindeki mezarı başında anıldı.

Yayınlanma: 08.03.2011 - 11:36
Abone Ol google-news

Kazan Belediyesi tarafından Çırpan'ın mezarı başında düzenlenen törene, Kaymakam Veysel Beyru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Çırpan'ın akrabaları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Buradaki törenin ardından ilçedeki ''Satıkadın Parkı''nda da tören düzenlendi. Satıkadın'ın kızı Bediha Emre ve Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve eşi Meral Ertürk parktaki anıta çelenk koydu.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk, burada yaptığı konuşmada Satıkadın'ın sadece Kazan için değil, Türkiye için de bir gurur abidesi olduğunu belirterek, ''O bizlere her zaman cesaret veriyor, örnek oluyor ve bugünlere nasıl gelindiğini hatırlatıyor'' dedi.

Kadının sosyal ve siyasal yaşamdaki yerine de değinen Ertürk, kadınları kendi kaderleri kadar ülkenin kaderinde de söz sahibi olabilmeleri için siyasette daha çok yer almaya davet etti.
Satıkadın'ın ailesi adına konuşan Zekai Çırpanoğlu da kadınların Atatürk döneminde siyasette temsil itibariyle dünyada 2. sırada olan Türkiye'nin şu an 163. sırada bulunduğunu belirterek, ''Bu oldukça düşündürücüdür ve aynı zamanda Atatürk'ün kadına ne kadar değer verdiğinin de önemli bir göstergesidir'' diye konuştu.
 

Meclisin ilk 18 milletvekilinden biriydi

Satıkadın, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimlerde, (1935-1939) 5. Dönem Ankara milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı.

O yıl meclise giren ilk 18 kadın milletvekili arasında yer alan Satıkadın, aynı zamanda ''ilk köylü kadın milletvekili'' olma özelliğini de taşıdı. Satıkadın 1956 yılında vefat etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon