Savaşın dağıttığı aile

Bodrum ’da cansız bedeni kıyıya vuran 2 yaşındaki Aylan Kurdi’nin ailesi savaş yüzünden beş ülkeye dağıldı. New York Times ailenin yaşadığı dramı manşetine taşıdı.

Yayınlanma: 28.12.2015 - 23:30
Abone Ol google-news

ABD’nin New York Times gazetesi, Bodrum kıyılarına vuran cansız bedeniyle dünyanın yüreğini sızlatan 2 yaşındaki Aylan Kurdi’nin (Dünya basını Alan olarak tanıyor) ailesinin izini sürdü. Suriye’deki savaş yüzünden beş ülkeye dağılan aile fertleriyle konuşan gazete, Kurdi’lerin hikâyesini manşete taşıdı. Aylan’ın büyükbabası, askerden sonra Kobani’den başkent Şam’a taşınıp berberlik yapmaya başladı. Kürt bir kadınla evlendi, 6 çocukları oldu. Yazları Kobane’de zeytin toplayan ailenin en büyük kızı Fatima, 1992’de Kanada’ya göçüp Iraklı bir Kürtle evlendi. Boşanıp oğlunu yalnız büyüten, bir yandan kuaförlük lisansı alıp Kanada vatandaşı olan Fatima ailesinin maddi manevi en büyük destekçisi oldu.

Savaş Şam’a ulaşınca aile Kobane’ye sığındı, oraya da IŞİD saldırdı. İstanbul’da bir tekstil atölyesinde çalışan Abdullah Kurdi, eşi Rihan ile oğulları Galib ve Aylan yanına gelince amelelik yapmaya başladı. Kardeşi Muhammed ve yeğeniyleYunanistan’a gitme girişimi polise takıldı, Muhammed daha sonra tek başına Almanya’ya gitmeyi başardı. Kız kardeşi Hivrun da çocuklarıyla iki kez Ege’yi geçmeyi denedi ama korkup İstanbul’a döndü, kocası yalnız gitti. Onların ardından yola çıkan Abdullah ise tüm ailesini kaybetti. Aylan, kardeşi ve annesinin ölümünden haftalar sonra Hivrun 4 çocuğuyla boğulmayı göze alıp yeniden şişme bota bindi ve aile sonunda Almanya’da bir sığınmacı merkezine ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler