Savcı, Aziz Yıldırım için mütaalasını verdi: Emenike vurgusu

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun'un, şikeden aldığı 6 yıl 3 aylık hapis cezası onanarak kesinleşen Aziz Yıldırım'ın yeniden yargılanması gerektiği yönündeki mütalaası, dosyaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.

Savcı, Aziz Yıldırım için mütaalasını verdi: Emenike vurgusu
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 09.06.2014 - 14:46

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun, 1 aylık incelemesi sonucu hazırladığı 10 sayfalık mütaalasında, Aziz Yıldırım'ın şike ve teşvik primi suçlarını işlemek amacıyla suç örgütü kurup yönetmek suçlarından ceza aldığını hatırlattı. Ancak savcı Çoşkun, Yıldırım'ın ceza aldığı bu suçların 6526 sayılı 'Terörle Mücadele Kanunun' kapsamına girdiği ancak bu kanunun değiştirildiğini belirtti.

AYNI YASA HÜKÜMLERİNE GÖRE YARGILANMALILAR

Aynı davada bazı sanıklarında aynı suçlardan ceza aldığını ancak bu cezaların Yargıtay tarafından bozulduğunu belirten savcı Çoşkun, cezaları bozulan bu sanıkların değişen yasa maddeleri ile yeniden yargılanacağını ifade etti. Savcı Çoşkun, "Aynı suç örgütü bakımından suç örgütü kurma ve yönetme ile suç örgütüne üye olma suçlarından iki farklı usul ile yargılama yapılacak. Bu kapsamda delillerin değerlendirilmesi ve takdiri Yargıtay bozma ilamı ile ortaya çıkan bir durum olduğundan ve bu durumun yargılamada aynı olayları kapsayan ve aynı suç örgütünün sanıkları bakımından farklı delil değerlendirilmesi sonucu doğuracak. Yargılamada aynı eylemler nedeniyle ve aynı örgüt suçları bakımından yargılanan şahısların aynı usul hükümlerine göre yargılanması gerekir. Aksi takdirde Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olacak" dedi

SAVCIDAN EMENİKE VURGUSU: YILDIRIM'A CEZA HATALI

Mütalaada savcı Coşkun, 8 Mayıs 2011 tarihinde oynanan Karabükspor - Fenerbahçe maçında şike yaptığı iddiasıyla yargılanan Emenike'nin beraat ettiğini, ancak aynı maçtan dolayı Aziz Yıldırım'ın şike suçundan cezalandırıldığını hatırlattı. Mütalaada, "Emenike'ye şike teklif eden kişi veya kişilerin eylemleri sabit bulunduğu taktirde ancak şikeye teşebbüs suçundan ceza verilebileceği halde, Aziz Yıldırım hakkında hatalı olarak şike (tamamlanmış suç) suçundan eylem sabit görülüp cezaya konu edilmiş ve hüküm Yargıtayca onanıp kesinleşmiştir" denildi.

"TEK YOL YENİDEN YARGILAMA"

Cezası onanan bazı sanıklara fazla ceza verilerek hata yapıldığını öne süren Savcı Coşkun, bu hatanın düzeltilmesi için yeniden yargılama dışında seneçek bulunmadığını kaydetti. Mütalaada, "Sanıklar hakkında maddi hataya düşülerek fazla ceza tayin edildiği ve bu hükümlerin Yargıtay ilamı ile onanarak kesinleştiği, maddi hataya dair hukuka aykırılığın giderilmesi ile sanıkların CMK 311 / 1-e maddesince belirtildiği şekilde daha hafif bir ceza uygulaması ile mahkum edilmesini gerektirecek nitelikte olduğu ve hükmün kesinleşmiş kişiler bakımından yargılamanın yenilenmesi dışında maddi hatanın giderilmesine yönelik başka bir yol bulunmadığı anlaşılmıştır" denildi.

"DİĞER SANIKAR YÖNÜNDEN DE MADDİ HATALAR VAR"

Diğer sanıklar yönünden de maddi hatalar olduğunu savunan savcı, aynı maç üzerinden aynı örgütün amacı doğrultusunda işlendiği belirtilen şike, şikeye teşebbüs ve teşvik primi suçlarının faillerinin aynı eylemle cezalandırılması gerekirken aynı maçta, bir sanık hakkında şikeye teşebbüs denirken diğer sanık hakkında tamamlanmış şike suçu olarak kabul edildiğini kaydetti. Diğer yandan bir sanık hakkında şike-şikeye teşebbüs olarak kabul edilen eylemin başka sanık bakımından teşvik primi olarak kabul edilmesiyle aynı eylem bakımından bazı sanıklara indirim uygulanması, diğer sanıklara tamamlanmıs şike suçu kabul edilerek bu yolla fazla cezai hüküm kurulduğunun açıkça anlaşıldığı ifade edildi. Sanıklar hakkında maddi hataya düşülerek fazla ceza tayin edildiğini savunan Coşkun, hükmü kesinleşmiş kişiler bakımından da yargılamanın yenilenmesi dışında maddi hatanın giderilmesine yönelik başka bir yol bulunmadığının anlaşıldığını ileri sürdü.

SAVCI 17 SANIK İÇİN YENİDEN YARGILAMA İSTEDİ

Suç örgütü kurma suçundan Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında yargılamanın yenilenmesi talebinin kabul edilmesi gerektiğini kaydeden savcı, şike ve teşvik suçu yönünden hükümleri kesinleşen Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Yüksel Ekşioğlu bakımından da yargılamanın yenilenmesi gerektiğini belirtti. Savcı Coşkun, resen incelediği ve haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen Abdullah Başak, Alaeddin Yıldırım, Ali Kıratlı, Aykut Aydın, Cemil Turhan, Doğan Ercan, Hırçın Kımıl, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Şekip Mosturaoğlu, Mesut Erdoğan, Özlem Tütüncü, Coskun Çalık, Samet Erdemir, Tamer Yelkovan ve Selim Kımıl hakkında da yargılamanın yenilenmesi yönünde görüş bildirdi. Savcı Coşkun mütalaasında toplamda 17 sanık hakkında yargılamanın yenilenmesi gerektiği şeklinde görüş belirtmiş oldu. Mütalaada Savcı Coşkun, Olgun Peker, Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve ve Selim Kımıl'ın infazın drudurulması taleplerinin kabulüne karar verilmesi de istendi.