Savcı sızıntı peşinde
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, çok sayıda suç duyurusuna konu olup iptal edilen ‘’Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı” için soruşturma başlatırken, bu yıl düzenlenen KPSS’ye ilişkin olarak da ayrı bir soruşturmanın yürütüldüğü öğrenildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iptal edilen avukatlıktan hâkim ve savcılığa geçiş için yapılan sınava ilişkin soruşturma başlattı. Savcılık, ÖSYM’den sınavla ilgili bilgi ve belge istedi. Türkiye Adalet Akademisi de iptale konu sınavın 1998’den beri ÖSYM tarafından yapıldığını açıklayarak, topu ÖSYM’ye attı. Türkiye, yargı sınavındaki şaibe iddialarını konuşurken savcılığın ÖSYM’nin bu yıl düzenlediği KPSS sınavıyla ilgili de ayrı bir soruşturma yürüttüğü öğrenildi. Böylece 2010’daki iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nın ardından 2012’de yapılan KPSS de yargıya taşınarak, şaibeli hale geldi.
Ali Demir’in başkanlığını yaptığı ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarla ilgili kopya iddialarına her gün bir yenisi ekleniyor. 6 Mayıs 2012’de yapılan “Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı” sonuçlarında, birden fazla avukat çiftin aynı puanları alması üzerine “sınav sorularının servis edildiğine yönelik” çeşitli suç duyurularında bulunulmuştu. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da 3 Temmuz 2012’de yaptığı suç duyurusunda, soruların sınav öncesinde “AKP ve cemaat yanlılarına servis edildiğini” vurgularken dilekçesinde Adalet Bakanlığı ve ÖSYM yetkililerini “şüpheli” olarak göstermişti.
Ankara Başsavcılığı da ÖSYM’nin önceki gün sınavın yeniden yapılmasına karar vermesinin ardından, soruşturma başlattı. Ankara Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Ömer Faruk Tezel, bu konuda ÖSYM’den sınavla ilgili bütün bilgi ve belgeleri göndermesini istedi
Türkiye Adalet Akademisi ise sınav sorularının kendi kurumu tarafından hazırlandığı iddiasını yalanladı. Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı’nın 1998’den beri ÖSYM tarafından yapıldığı vurgulanan açıklamada, Türkiye Adalet Akademisi’nin görevlerinin 4954 sayılı yasanın 5. maddesinde açıkça belirtildiği kaydedildi. Adalet Akademisi’nin, ÖSYM veya başka herhangi kuruma soru hazırlama gibi bir görevinin bulunmadığı belirtilen açıklamada, şimdiye kadar da bu şekilde herhangi bir sorunun hazırlanmadığı bildirildi.
KPSS’ye ikinci soruşturma
Ankara’da 7-8 Temmuz 2012’de yapılan KPSS’ye ilişkin bir soruşturma yürütüldüğü de açığa çıktı. Soruşturmanın başlamasında ise KPSS sınavının ardından ortaya atılan kopya iddiaları üzerine yapılan yaklaşık 40 suç duyurusu etkili oldu. Savcı Tezel’de toplanan suç duyuruları birleştirilerek soruşturmaya dönüştürüldü. Suç duyurularının incelenmesinin ardından ÖSYM’den kapsamlı bilgi ve belge isteneceği bildirildi.
Üç şüpheli olay
2012 Temmuz’unda yapılan KPSS’ye ilişkin üç önemli olay, soruların çalındığı şüphelerini güçlendirmişti. Bunlardan ilki; KPSS Genel Kültür Testi adı altında sorulan 60 sorudan 57’sinin Beyaz Kalem Yayıncılık’ın internet sitesinde deneme sınavı olarak yayımlanması olmuştu. Terör örgütüne yakınlığıyla bilinen Dicle Haber Ajansı da saat 17.00’de biten sınavın 5 sorusunu, sınav bitmeden 76 dakika önce sitesine koymuştu. Diğer yandan Ankara’da bir parkta ise bir adaya ait sınav giriş belgesinin içinde küçük parçalara ayrılmış bir kâğıtta, tarih, Türkçe, vatandaşlık ve coğrafya soruları ve yanıtları bulunmuştu.
Ankara Başsavcılığı, henüz 2010’da yaşanan ve iptal edilen KPSS’deki kopya skandalını ise çözemedi. Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ın iki yıldır yürüttüğü soruşturmada henüz failler ortaya çıkarılmadı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama