"Savunma sanayinden, gemiciliğe birçok alanda iş yapabiliriz"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Endonezya'nın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) harcama paritesinin hesaplandığında 1.8 trilyon dolar ettiği belirterek, "Böyle bir potansiyel varsa, iş yapacak insanlar varsa mesafeler anlamsızdır. Savunma sanayinden, gemicilik ve oto imalatına kadar birçok alanda yapabilecek çok şey var" sözleri ile işadamlarına karşılıklı yatırım çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 30.06.2010 - 13:50
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen "Türkiye-Endonezya İş ve Yatırım Forumu"nda konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, 25 yıl aradan sonra ilk kez Cumhurbaşkanlığı düzeyinde bir ziyaretin Türkiye'ye gerçekleştirildiğini belirtti.


Endonezya gelişmiş müslüman demokrasiye sahip

Endonezya'nın dünyanın en gelişmiş Müslüman demokrasisine sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında yeni bir sayfa açtıklarını ve bundan sonra daha sıkı işbirliğinin olacağını anlattı. Endonezya'nın 240 milyonluk nüfusuyla çok dinamik bir pazar olduğuna dikkat çeken Gül, "Bu potansiyelin değerlendirilmesi lazım. Biz önünüzü açıyoruz. Duble yolları ve demir yolları açıyoruz. Bizler de bu yollarda yürüyerek iki ülkeye yakışan bir işbirliğini geliştirmelisiniz. İki ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın toplamı 1.8 trilyon doları buluyor. Sakın ve sakın uzak demeyin. Potansiyel varsa, iş yapacak insanlar varsa mesafe anlamsızdır. ABD, Latin Amerika ve Japonya'ya giderken uzak denilmiyor. Önemli olan kalplerimizde mesafe olmamasıdır. Kalplerimizde büyük bir sevgi ve muhabbet var" şeklindeki sözleri salonda uzun sure alkışlandı.


Endonezya ile rölantide giden ekonomik ilişkilere ivne veriyoruz

Endonezya'nın Asya'yı Avustralya'ya bağladığını buna karşın Türkiye'nin ise Asya'ya Avrupa'ya bağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
"Türkiye'ye yapacağınız yatırımla bütün Avrupa'ya hitap etmiş olacaksınız. Çünkü Türkiye'de üretilen ürünler Avrupa'ya gümrüksüz bir şekilde girebiliyor. İki ülkenin birbirine takdim edeceği çok büyük avantajlar var. Endonezya çok köklü altyapı yatırımlarını tamamlamaktadır. Endonezya'da Türk müteahhitleri için çok büyük avantajlar vardır. Ticaret hacmimizi ise 10 milyar dolara çıkartmalıyız. Bu konuda sanayide, savunma sanayinde yapabilecek çok şey var. Gemicilikte ortak üretebileceğimiz şeyler vardır. Otomobil imalatından turun da birçok alanda yapılabilecek çok şey var. Ortak yapılacak işleri daha çok tespit etmemiz gerekiyor. Ekonomik ilişkilerimiz rölantide gitti. Bundan sonra bir ivme veriyoruz. Karşılıklı turizm potansiyelimizi iyi değerlendirmeliyiz. Eğitim alanında ve üniversiteler arasındaki ilişkileri geliştirmeliyiz. Zemini ve iklimi hazırlıyoruz. İş adamlarımız ve halklarımız gitmeli gelmeli."


"Jakarta'da sizin kadar iyi kebap yapmayı umuyoruz"

Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambara Yudhoyono ise, iki ülke arasındaki kalbi ve zihni bir yakınlığa vurgu yaparak konuşmasına başladı. Türkiye ve Endonezya'nın kendi bölgelerinde parlayan ve yükselen ekonomileriyle dikkat çektiklerini ifade eden Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono, "Daha fazla ihracat kanallarına ihtiyacımız var" dedi. Yudhoyono, Endonezya'nın da Türkiye gibi otoriter baskılarla, terörizm ile etnik ihtilaflarla, işsizlikle ve yoksullukla mücadele ettiğini anlattı.

İki ülke arasında vizelerin kaldırılmasıyla iş adamlarına kapıların ardına kadar açıldığını vurgulayan Yudhoyono, "Bizim ilişkilerimiz sadece ticaretle sınırlı değil. Ülkelerimiz ve halklarımız arasında hem kalbi yakınlık hem de fikri yakınlık vardır. Endonezya'daki Türk okulları sayesinde kalbi ve fikri ilişkilerimiz daha da derinleşecektir. Bunlar paha biçilmez değerlerdir" dedi.


Daha çok ticaret yapmalıyız


Türkiye'de gördüğü misafirperverlik sayesinde kendilerini evlerinde gibi hissettiklerine dikkat çeken Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono, Türk kebabını çok beğendiklerine işaret etti. İki ülke Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'sının toplamının 1.8 trilyon doları bulduğunu belirten Yudhoyono, buna rağmen iki ülkenin karşılıklı ticaretinin düşük olduğunu belirterek, "Endonezya geçen yıl Çin ve Hindistan'a, sonra dünyada en fazla büyüyen üçüncü ülke oldu. Türkiye ise bu yıl Avrupa'nın en çok büyüme kaydeden ülkesi olacak. Halklarımızın satın alma pariteleri yükseliyor. Daha çok işbirliği ve daha çok ticaret yapmalıyız. Bu daha çok kebap demektir" şeklindeki sözleri salonda alkışlandı.

Türk yatırımcılarını Endonezya'ya yatırım yapmaya çağıran konuk cumhurbaşkanı, Yudhoyono, "Yatırım yapmaya gelirseniz belki biz de Jakarta'da sizin kadar güzel kebap yapmayı öğreniriz" dedi.


Endonezya'da kömür, jeotermal, gıda ve altyapı yatırım fırsatları var


TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise Endonezya'nın 240 milyon nüfusu ile dünyanın en büyük dördüncü ülkesi ve yaklaşık 550 milyar dolarlık GSMH ile dünyanın en gelişmiş 16.ekonomisi olduğunu söyledi. Ülkenin sahip olduğu yer altı ve yerüstü kaynakları sayesinde üretim açısından Tür işadamları için cazip imkanlara sahip olduğuna vurgu yapan Meral, aynı zamanda 4 bin dolarlık ortalama kişi başı gelire sahip olan ülkenin, Türk ürünleri için son derece yüksek bir potansiyeli olduğunun altını çizdi.

Asya Pasifik coğrafyasının merkez ülkelerinden birisi olan Endonezya'nın, sahip olduğu güçlü iç pazar, iyileşen yatırım iklimi ile Endonezya ve Asya Pasifik bölgesine açılmak isteyen Türk firmaları açısından yatırım için güvenilir bir liman olduğuna dikkat çeken Meral, "Firmalarımızı Endonezya'da yatırım yapmak için teşvik ediyoruz. Dünyanın ikinci büyük kömür ihracatçısı olan, dünya jeotermal rezervlerinin yüzde 40'ını barındıran, petrol ve doğalgaz rezervi yönünden son derece zengin olan Endonezya, gıda, tarım, enerji ve altyapı yatırımları konusunda Türk firmaları için önemli bir potansiyel barındırıyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon