Sebze meyve ucuzluyor

Havaların ısınmasıyla birlikte ürünlerde bolluk yaşanması, meyve sebze fiyatlarını ucuzlattı.

Yayınlanma: 30.04.2010 - 07:31
Abone Ol google-news

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Daire Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, havaların ısınmasıyla birlikte, sera üretim bölgeleri Döşemealtı, Kepez, Aksu, Serik, Manavgat, Kumluca, Finike ve Demre ile Gazipaşa ilçelerinde, domates, biber ve salatalık başta olmak üzere sebzelerde bolluk yaşanıyor.

İzlanda'daki lav püskürmesi nedeniyle Avrupa'daki üretim alanlarının asit yağmuru tehdidi altında olabileceği gerekçesiyle, Türkiye'de yaş meyve sebze fiyatlarının artacağı iddialarının tamamen spekülasyon olduğunu belirten yetkililer, havaların ısınmasıyla birlikte başta domates ve biber fiyatlarında düşüş meydana geldiğini bildirdiler.

İhracatın yolunda gitmesine rağmen domates fiyatlarındaki düşüşün devam ettiğini kaydeden yetkililer, gelecek haftadan itibaren havaların daha da ısınmasıyla ürün bolluğunun artacağını ve fiyatların daha da düşeceğini söylediler.

Yetkililer, ''İlkbaharla birlikte fiyatlar normal seyrine girdi. Hem ürün bolluğu yaşanacak hem de ürün kalitesi artacak. Tüketici daha ucuz sebze meyve tüketmeye başlayacak'' dediler.

Antalya Toptancı Hali'nde birinci kalite ürünlerde, araka geçen haftaya göre 10 kuruş ucuzladı ve 1,30 TL'den, muhacir biber fiyatı da 20 kuruş düşerek 0,70 TL, dolmalık biber 50 kuruş ucuzlayarak 1,30 TL, sivri biber ise 10 kuruş düşüşle 0,90 TL'den işlem gördü. Brokoli 1 TL ucuzlayarak 1,50 TL'den alıcı buldu.

Yaş meyve sebze ihracatının lokomotifi olan domateste de ürün bolluğu yaşanıyor. İhracatın yoğun olmasına karşılık domates fiyatları da ucuzladı. Domates fiyatı geçen haftaya göre 50 kuruş düşüşle 1,50 TL'den satıldı.

Ocak şubat aylarında 7-8 TL'ye kadar çıkan taze fasulye fiyatları havaların ısınmasıyla mart ayından itibaren düşüşe geçti. Geçen haftaya göre kilogramı 60 kuruş düşen taze fasulye 2,20 TL'den alıcı buldu. Kabak 20 kuruş düşerek 0,80 TL, fiyatı 50 kuruş düşen sarımsak ise 5 TL'den işlem gördü.

Antalya Toptancı halinde diğer ürünlerin fiyatları ise şöyle oluştu:
Kaliforniya biberi 1,30 TL, kahvaltılık çeri domates 3,60 TL, karnabahar 1,20 TL, geçen haftaya göre fiyatları aynı kalan Aysberk marul 1,00 TL, düz marul 0,80 TL, kıvırcık marul 0,60 TL, patlıcan 08,TL, topak patlıcan 1,20 TL, pırasa ile 20 kuruş artışla 2,50 TL'den alıcı buldu.
Yaz meyvesi olan erkenci sera kavun fiyatı da ucuzlayarak tüketicileri sevindirdi. Geçen hafta 4 TL'den piyasaya sunulan kavun 2,70 TL'den satıldı. 1,60 TL'den satılan ala cinsi karpuz ise fiyatını korudu. Muşmula 30 kuruş artışla 2,30 TL, çilek 20 kuruş düşüşle 2,20 TL'den satıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler