'Seçim sakatlandı'

Seçmen sayısının bir yılda 6 milyon artmasını dikkat çekici bulan CHP grup başkanvekilleri, Kütahya, Konya ve Afyon'dan İzmir'e; Ankara'da da diğer ilçelerden Çankaya'ya seçmen kaydırıldığı savlarını gündeme getirerek seçim güvenliğinin şimdiden sakatlandığını belirtti. MHP Grup Başkanvekili Şandır da YSK Başkanı'nın 6 milyonluk "olağandışı" oy artışıyla ilgili tatmin edici bir açıklama yapamadığını söyledi.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 09:38
Abone Ol google-news

Seçmen sayısının bir yılda 6 milyonartmış görünmesi dikkati çekerken CHP grup başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Anadol, Seçim güvenliği sakatlandı. Seçmen transferleri iddiaları varuyarısında bulundu.

21 Ekim 2007 tarihinde gerçekleştirilen halkoylamasında 42 milyon 626 bin 733 kişi ile seçmen kütüğü oluşturulurken yerel seçimler öncesinde bu sayısının 48 milyon 265 bin 644 olarak açıklanması tartışma yarattı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, 2 milyon da kayıp seçmen olduğu söyleniyor. Bu iş bir muamma. Mükerrer yazım da olmaması gerekir, çünkü vatandaşlık kimlik numarası gerekiyor. Sağlıklı bir seçim yapılamayacak gibi görünüyor. YSK seçimleri dürüst, tarafsız bir biçimde gerçekleştirmek zorundadır. Seçmen kütükleri sağlıklı bir biçimde oluşturulmalı ve denetlenmelidiraçıklamasını yaptı. Okay, özellikle belediye başkanları CHPli olan İzmir ile Ankarada da Çankaya ilçesine seçmen transferi savlarına dikkat çekti. Okay, Toplu nakiller olursa ve bunlar da tespit edilirse seçim kurullarına itiraz edilebilir. Seçmen kütüklerini inceleyeceğiz, örgütler de nakilleri inceliyor. Ama büyük kentlerde bunları saptamak kolay değildedi.

CHP grup başkanvekili, İzmir milletvekili Kemal Anadol da İzmirde Nafiz Gürman Mahallesi ile Atakentte muhtarların anormal bir nakil evrakıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Anadol, İzmire başka illerden yoğun nakiller olduğu söyleniyor. Ben de Bilgi Edinme Yasasına göre, üç büyük ildeki ilçeler arası ve başka illerden nakilleri sordum. Ancak bunun yanıtı gelene kadar, seçmen kütükleri kesinleşmiş olacakdedi.

Anadol, Nakil ilmühaberlerini eskiden muhtarlar verirdi, bu yetki onlardan alındı, beyan esas alınarak nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunuluyor, onlar da kayda geçirip muhtarlardan bunun kontrolünü istiyor. Muhtarlar, biz bunu kontrol edemeyiz diyorlar. Nasıl kontrol etsinler? Konya, Kütahya, Afyondan İzmirde seçmen taşındığı iddia ediliyor. Çankaya için de bu tür iddialar var. Seçmen kütükleri sakatlanmıştır. Seçim güvenliği zedelendigörüşünü dile getirdi.

MHPnin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da olmayan kişilerin ya da mükerrer kayıtların yapılması durumunda bunun adrese dayalı nüfus sistemini kökünden sarsacağını, sorumluluğun da hükümete ait olacağını belirtti. Bal, Bu sisteme dayalı yapılacak seçim üzerinde şaibeler oluşturur. Onun için YSK ile il, ilçe seçim kurulları ciddi şekilde dikkatle bir çalışma yaparak seçmen kütüklerini doğru biçimde oluşturmalıdırdedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da YSK Başkanının 6 milyonluk olağandışı oy artışıyla ilgili tatmin edici bir açıklama yapamadığını belirterek Umut ediyorum toplumda, seçim sonuçlarına güvensizlik yaratmayacak bir gerekçeyle, oy artışı izah edilir. Aksi takdirde seçim sonuçlarının üzerine şaibe düşerdiye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon