Seferihisarlılar balık çiftliğine karşı

İzmir'in ''Sakin şehir'' unvanına sahip Seferihisar ilçesinde orkinos balık çiftliği kurulmasına karşı çıkan, aralarında tiyatro sanatçılarıyla, şarkıcıların bulunduğu grup, tekneyle çiftlik kurulması planlanan Sığacık Körfezi'ne giderek, burada eylem başlatan balıkçılara destek verdi.

Yayınlanma: 13.03.2011 - 14:33
Abone Ol google-news

Orkinos balık çiftliği karşıtı çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve sanatçılar Sığacık Mahallesi'nde toplandı. Tiyatro sanatçıları Volkan Severcan, Altan Gördüm, Vahide Gördüm, İlker Kızmaz, şarkıcı Aslı Güngör, Dünya Buz Altı Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen'in yanı sıra Greenpeace gönüllülerinin de aralarında bulunduğu grup, ''Orkinos balık çiftliği değil, koruma alanı olmak istiyoruz'' yazılı pankart açtı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, kiralanan 35 dönümlük alanda orkinos çiftliğinin kurulmaması için yaz aylarından beri eylem yaptıklarını hatırlattı.

Balık çiftliklerine karşı olmadıklarını, ancak belirlenen alanın yanlış olduğunu belirten Soyer, şunları söyledi:

''Seferihisarlılar geleceğini balıkçılığa, turizme bağlamıştır, bu nedenle burada böyle bir tesis yapılması yanlış olur. Atalarımızın mirası bu güzelliği, torunlarımıza da tertemiz bırakmak istiyoruz. Binlerce insan bir ağızdan 'Hayır' dedik, duymazdan geldiler. Deniz yüzeyinde 35 dönüm alan kiraladılar, gelmeye kararlı gözüküyorlar. Ancak bu iş öyle kolay olmayacak. Bu kez baltayı taşa vurdular. Çünkü biz anladık ki, bu memlekette para kazanmak için halkın geleceğini karartmaktan hiçbir şekilde çekinmeyen çevreler var. Çevreyi korumakla görevli olan ama çevreyi değil bu çevreleri koruyanlar var. Anladık ki, bu sadece gaflet veya sağırlık değil, sütre gerisine çekilip, taammüden yürütülen bir katliam hazırlığı.''

haklı olmanın yetmediğini ifade ederek, ''Haklı sesinizin de çok gür çıkması gerekiyor. Bugün daha kalabalık ve daha kararlıyız. Bugünkü eylemin başrolunu balıkçılarımız üstlendiler. Hep birlikte haklılığımızı haykırmaya devam edeceğiz'' dedi. Orkinos çiftliğine karşı açılan davaları üstlenen Avukat Şehrazat Mercan da çiftlik için verilen olumlu ÇED raporunun iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Greenpeace Akdeniz Denizler Sorumlusu Banu Dökmecibaşı ise çiftliğin mayıs ayından önce kurulmasından endişe duyduklarını, sektörün her geçen gün orkinos balıklarını yok ettiğini kaydetti.

Sığacıklı balıkçılar adına konuşan İrfan Kozan, balıkçılığın babadan oğula geçen meslek olduğunu, ancak balık çiftlikleri nedeniyle oğullarına iş bulamadığını anlattı. Eyleme katılanlar, daha sonra teknelerle denize açılıp, çiftlik kurulması planlanan Sığacık Körfezi'ne giderek, burada eylem başlatan balıkçılara destek verdi. Balıkçılar da ''Kurdurtmayacağız, nöbetteyiz'' pankartı açtı. Seferihisar Belediyesi, etkinliğe katılanlara balık ekmek ikram etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler