Şehitlikte basın açıklamasının yasaklanması

İstanbul Valisi Muammer Güler, "Edirnekapı Şehitliği'nde basın açıklaması, toplantı ve benzeri etkinliklerin yasaklanması" konusundaki tartışmalara cevap verdi.

Şehitlikte basın açıklamasının yasaklanması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.09.2009 - 15:00

İstanbul Valisi Muammer Güler, 22. dönem Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan'ın cenaze töreninin ardından gazetecilere, ''Edirnekapı Şehitliğinde basın açıklaması, toplantı ve benzeri etkinliklerin yapılmasının yasaklanması'' konusunda yaptığı değerlendirmede, bugün bazı basın organlarında emniyet veya valiliğin bir açıklamasının yanlış yorumlandığını söyledi.

Güler, ''Özellikle belirtiyorum, şehitler bizim hatıralarına sahip çıkmamız gereken en değerli hazinelerimizdir'' diye konuştu.

Şehitliklerin hassasiyetle üzerinde durdukları önemli mekanlar olduğunu ifade eden Güler, tüm mezarlıklarda olduğu gibi şehitliklerde de nasıl davranılacağının belli olduğunu, o mekanların yıllardan beri bütün millet tarafından tamamen saygının, hürmetin ön planda olduğu mekanlar olarak bilindiğini anlattı.

Vali Güler, şunları kaydetti:
''Ancak, son zamanlarda bu şehitliklerimizin bazı legal veya illegal örgüt mensuplarının orada yaptıkları açıklamalarla, şehit yakını olmayan bazı grupların orada basın açıklamalarıyla gerginlikler yarattıklarını, tartışma ortamı haline getirdiklerini, bazı provokasyonların yapıldığını gördük. Şehitlikler hiçbir zaman tartışmaların, gerginliklerin, polemiğin, provokasyonun, kavganın olması gereken yerler değildir. Buraların özenle korunması gerekmektedir. Bu nedenle de şehit yakını olmayan veya şehitlerle ilgisi bulunmayan örgütlerin orada basın açıklaması yapmasına müsaade etmedik ve bundan sonra da etmeyeceğiz.

Orası bir çekişme yeri değildir. Orası bizim özenle korumamız gereken mekanlardır. Ancak, bu, şehit ailelerinin susturulduğu, şehit ailesi derneklerinin seslerinin kısıldığı anlamına gelemez. Hiç kimse şehit ailelerinin sesini kısmaz, kısamaz. Böyle bir uygulama şimdiye kadar yoktur, bundan sonra da asla olmayacaktır. Ama bazı grupların orada karşı karşıya getirilmek istenerek bir provokasyon yaratılmasına da şahit olduk.''

Şehit ailelerinin şehitlikleri ziyaret edebileceklerini, şehitlerin hatıralarını yad edebileceklerini dile getiren Güler, ''Ama şehitliklerin bu tür etkinliklerin alanı olması, karşılıklı suçlamaların veya karşılıklı tartışmaların mekanı olmasını hiç kimse kabul edemez. Bizim de kabul etmemiz mümkün değildir. Bu yanlış anlaşılmanın mutlaka düzeltilmesini rica ediyorum. Böyle bir hususun olmadığını şehit ailelerimiz de bilsinler. Bütün milletimiz de biliyor ki o mekanların özenle korunması gerekir'' diye konuştu.


"Kamu düzeninin sarsılmamasını hedef aldık"

Muammer Güler, isteyen kuruluşların diledikleri yerde bu açıklamaları yapabileceklerini belirterek, şehitliklerin bunun mekanı olmadığını dile getirdi.

''Kürt açılımı'' sürecinin toplumda tartışılmaya başlanmasından sonra bazı kuruluşların bunun lehinde, bazılarının da bununla ilgili olarak değişik görüşler ifade ettiğini belirten Güler, sözlerine şöyle devam etti:
''Biz bunun yorum tarafında değiliz. Elbette ki biz katılımcı bir toplumuz. Bununla ilgili, sivil toplum örgütleri, herkes görüşlerini belirtebilir. Ama bu görüşlerin şehitlikle gerginlik yapacak şekilde ortaya konulmasının anlamsızlığına işaret ettik. Kamu düzeninin, demokratik açılım sürecinden sonra sarsılmamasını hedef aldık. Etkinliklerden bahsediyoruz dikkat ederseniz, orası etkinlik mekanı değildir. Şehitlerin hatıralarına saygı gösterilmesini istiyoruz. Şehitlerimizin orada incitilmemesini istiyoruz. Yoksa şehit aileleri elbette ziyaretlerini yapacaklar, görüşlerini dile getirecekler, ama şehit yakını olmayan, şehit ailesi olmayan veya şehitlerle ilgili olmayan, amaçları, faaliyetleri bunlarla alakalı olmayan kuruluşların orada gelişi güzel açıklama yapmaları... Başka alanda yapsınlar. Bu demokratik açılım sürecinin de böylesine gerginliklere sebep olmamasını, özellikle bunların şehitliklerde dile getirilmemesini istedik. Bu konudaki hassasiyetimiz sürecektir.''

Basın açıklamalarının yapılacağı yerleri zaten emniyetin belirlediğini anlatan Güler, ''Yani basın açıklamasının illa şehitliğin içinde birisi şehit mezarını ziyaret ederken sanki onlarla bir gerginlik yaratacak tarzda yapılmasına biz karşıyız. Biz kamu düzeninin korunmasıyla görevliyiz, yoksa şahısların fikirleri, ileri sürdükleri görüşleri irdelemek, yorumlamak durumunda değiliz'' diye konuştu.

Güler, şehit ailelerinin başlarının tacı olduğunu dile getirerek, uygulamanın zamanına ilişkin bir soruyu da ''Burada bazı kuruluşların daha önce yapmadıkları şeyi bu mekanlarda yapmaya başlamalarından itibaren... '' şeklinde yanıtladı.


"Şehit aileleri bizim kutsalımız"

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da konuya ilişkin şunları söyledi:
''Önce bir bir durumu tespit edelim. Burası Edirnekapı Şehitliği. İlk şehit oraya defnedildiğinden itibaren şehit aileleri oraya geliyor ve gidiyor. Şimdilerde... Son zamanlarda şehit aileleriyle ilgili olmayan bazı grupların oralara geldiğini gördük ve şehit aileleriyle sürtüşmelere girdiler. Birtakım gerilimler, olaylar yaşandı. Dolayısıyla bizim de polis olarak görevimiz bu tür gerginlikleri engellemek, bu olayların önüne geçmekti. Şehit aileleri bizim kutsalımız. Sonradan gelenler, 'illaki orayı basın açıklaması alanı haline getireceğiz' deyip, gerilim yaratan gruplar için bu yasaklama. Dolayısıyla burası yasaklanmıştır. Burada basın açıklaması yapmaya çalışanları engelleyeceğiz.''

Konunun ''Kürt açılımı''yla ilgisi bulunmadığını iddia eden Çapkın, ''Birtakım grupçukların, şehit aileleriyle ilgili olmayan grupçukların özellikle orayı basın açıklaması alanı haline getirmeleri, provokasyon, kışkırtma olaylarına sebep oldu. Bunları engelledik, bundan sonra da hiç olmaması için bir önlem bu'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler