'Sehven'de yılan hikâyesi
Telefonuna kasıtlı yükleme yapılan ve 3 yıl cezaevinde yatan teğmenin şikâyeti 1.5 yılda 7 savcı dolaştı.
Ergenekon operasyonları kapsamında tutuklandıktan sonra cep telefonuna, adli emanette “sehven” Hizbut Tahrir’le irtibatlı gösteren “rehber” yüklenen Teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin, yasadışı yüklemeyi yapan Emniyet görevlileriyle ilgili açtığı dava yılan hikâyesine döndü. Buna ilişkin soruşturma dosyasının Fatih Cumhuriyet Savcılığı’nda “savcı savcı gezdirilmesi” nedeniyle iddianamenin 1.5 yıldır hazırlanamadığı ortaya çıktı. Konuyu Meclis gündemine taşımaya hazırlayan CHP Milletvekili Süheyl Batum, 1.5 yılda dosyanın 7 savcı değiştirdiğini belirterek “yükleme yapanları kurtarmak için bilinçli olarak dosyanın oyalandığını” söyledi.
CHP’li Batum, Çelebi davasında tam bir “hukuksuzluk” yaşandığına işaret etti. Davaya bakan mahkemenin, Çelebi’nin cep telefonu “adli emanetteyken”, yasadışı olarak “rehber yüklendiği” iddiası için TÜBİTAK’tan rapor istediğini, ancak kurumun “Yoğunuz” diyerek işi ertelemeye çalıştığını anımsattı. Mahkemenin ısrarı üzerine cep telefonuna “yükleme yapıldığının” bilirkişi raporuyla saptandığını anlatan Batum, şimdi de mahkemenin “savcı değişiklikleri” ile davayı sürekli “oyaladığına” işaret etti. Çelebi’nin, bu “sehven yükleme” nedeniyle tam 3 yıl cezaevinde yattığına dikkat çeken Batum, son aldığı bilgiye göre 7 savcının değiştiğini ve hatta dosyanın 8. savcıya da gitme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
TÜBİTAK ‘yoğunum’ dedi
Batum’un verdiği bilgiye göre Çelebi dosyası ilk olarak, 1 Şubat 2011’de Fatih Cumhuriyet Başsavcısı Basri Taş’a gitti. Ancak yaklaşık 16 Şubat’ta savcı değiştirilerek, Savcı Ercan Altuncu görevlendirildi. Yaklaşık 3 ay sonra dosyayı savcı Muammer Akkaş devraldı. Savcı Akkaş, 24 Mayıs 2011’de bir yazıyla TÜBİTAK’tan, “sehven yükleme” ile ilgili, harddisk incelemesi ile ilgili 5 kişilik bilirkişi oluşturulmasını ve bilirkişi raporunun da savcılığa gönderilmesini istedi. Ancak TÜBİTAK, “...Kurumumuzun görev ve sorumlulukları kapsamında taraf projelerin sürelerine bağlı iş yoğunluğu nedenleriyle ilgili talebe cevap verilememektedir” diyerek, Adli Tıp, İstanbul Emniyeti Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi kriminal laboratuvarlarını “adres” gösterdi.
Ancak TÜBİTAK’a yanıt vermek Savcı Akkaş’a “kısmet olmadı.” Yerine gelen Fatih Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan, 26 Eylül 2011’de TÜBİTAK’ın “iş yoğunluğu” gerekçesine tepki gösterdi. Savcı ısrarcı olunca diyerek ısrarcı olunca, TÜBİTAK, bilirkişi listesini iletmek zorunda kaldı. Ancak bu sefer de yine 2 savcı değişikliği nedeniyle 6 ay boyunca savcılık bilirkişi görevlendirmesi yapmadı. Dosyayı devralan 6. Savcı Ekrem Beyazıt, 26 Ocak 2012’de, Çelebi’nin cep telefonuna “ekleme yapıldığı” yönündeki şikâyetiyle ilgili Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Batum, dosyanın şu anda 7. savcının elinde olduğunu belirterek “sehven yükleme”yi yapan polisler hakkında hâlâ dava açılamadığına işaret etti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı