Sektörler yeni ekonomi yönetimine talep yağdıracak
Yeni kabinenin iş başına geçmesinin ardından iş dünyası ve meslek örgütleri de harekete geçti. Küresel kriz nedeniyle her fırsatta sektör sorunlarını ve beklentilerini dile getiren sektör temsilcileri, koltuklarının altına sıkıştırdıkları raporlarla yeni hükümet üyelerini ziyaret için hazırlıklara başladı.
Hükümetin krizin yaralarına sarmak adına bu zamana kadar açıkladığı 5 pakete karşın, sektör temsilcilerinin ajandaları bir hayli kabarık. Elektrik üreticileri DUY ödemelerinin zamanında yapılmasını isterken, taşımacılık sektörü kota sorununun çözümünü bekliyor. Kimya sektörü Reach regülasyonu nedeniyle artan girdi maliyetlerinin azaltılması için kaynak desteği talep ederken, inşaatçılar teminat mektubu sorunu ve uluslar arası müteahhitlik hizmetlerinde çifte vergi probleminin çözülmesini öncelikli gündem maddesi olarak ifade ediyor.
Enerji sektörü bürokrasiyi şikayet edecek
Elektrik üreticileri, yeni Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan enerji piyasasındaki bürokrasinin azaltılması ve DUY ödemelerinin zamanında yapılması yönünde taleplerini iletecekler. Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, elektrik üreticileri olarak Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan öncelikli taleplerinin enerji piyasasındaki bürokrasinin azaltılması olacağını söyledi. Enerji piyasasındaki bürokrasi azaltılmadığı sürece, kamuda ne tür bir yapılanmaya gidilirse gidilsin sorunun çözülemeyeceğini ileri süren Karaduman, "Maalesef enerji piyasasında oluşmuş bir ritüel yok. Siz yönetmeyi bilmiyorsanız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ikiye de bölseniz, sekize de bölseniz bir şey değişmez. Neyin Kurula girip girmeyeceği belli değil" dedi. Enerji Bakanı Yıldız'dan diğer bir beklentilerinin ise DUY ödemelerinin zamanında yapılması olduğunu kaydeden Karaduman, sektör olarak yenilenebilir enerji yatırımlarının önünün açılması için enerji fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talebini ileteceklerini belirtti.
Taşımacılık sektörü kota sorununun çözülmesini bekliyor
Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olan taşımacılık sektörünün hükümete ileteceği öncelikli talepler arasında kotalar birinci sırada yer alıyor. Taşımacılık sektörünün kotalar konusunda büyük bir mağduriyet içinde olduğunu söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Dinçşahin, bu mağduriyetin küresel ekonomik kriz nedeniyle ülkelerin korumacılık amacıyla yeni kotalar koyması veya mevcut kotalarını daha da ağırlaştırmasıyla arttığını dile getirdi.
Sektör olarak zaten AB üyesi ülkelerde taşıma kotalarıyla karşı karşıya olduklarını anımsatan Dinçşahin, ancak Bulgaristan, Rusya ve İran gibi birçok ülkenin uyguladığı ve ağırlaştırdığı kotalarla sorunun daha da büyüdüğünü kaydetti. Yeni hükümete sektörün mevcut sorunlarını ve çözüm önerilerini iletecekleri bir rapor hazırlığında olduklarını kaydeden Dinçşahin, Ulaştırma Bakanı başta olmak üzere Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Gümrük Müsteşarlığı'ndan sorumlu bakanlarla görüşeceklerini dile getirdi. Küresel krizle birlikte taşımacılık sektöründeki sorunların arttığına değinen Dinçşahin, sınır kapılarında ve iç noktalarda denetimlerin eksikliğinden yararlanarak yabancı menşeyli nakliye şirketlerinin sayısının arttığına dikkat çekti.
Dinçşahin, hükümetten bu sorunun daha fazla büyümeden çözülmelerini talep edeceklerini açıkladı. Motorlu taşıtlar vergisinin taşımacılık sektörünün üzerinde bir yük olmaktan çıkarılmasını isteyen Tamer Dinçşahin, "Artık hizmet üretiminde kullanılan tırların özel araçlar gibi görülmesinden vazgeçilmelidir. Herhangi bir sanayici almış olduğu bir makineye ne ÖTV ne de buna benzer başkaca bir vergi ödemiyor" dedi.
Kimya sektörü Reach desteği isteyecek
Hem küresel ekonomik kriz, hem de Reach Regülasyonu'nun ürküttüğü kimya sektörü, sorunlarını ve beklentilerini dile getiren bir raporla hükümet üyelerini ziyaret edecek. Kimya sanayicilerinin ajandasında yer alacak öncelikli maddeler arasında AB'ye yapılan kimyevi madde ithalatının kayıt ve değerlendirilmesini zorunlu hale getiren Reach regülasyonunun yarattığı yüksek maliyetler birinci sırada yer alacak.
Sektörün bir yandan küresel kriz, diğer yandan Reach regülasyonunun yarattığı sıkıntılarla boğuştuğunu söyleyen Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, hükümetten Reach regülasyonu maliyetlerinin düşürülmesi için kaynak desteği istediklerini açıkladı. Reach regülasyonunun sektör üzerine yarattığı büyük bir yük olduğunu ifade eden Erk, kaynak desteğinin yapılmaması halinde, kimya sektörünün AB ülkelerine yaptığı ihracatın ciddi boyutlarda azalacağını ifade etti. Kaynak desteği taleplerini daha önce Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen'e ilettiklerini dile getiren Erk, "Çalışmaları başlattı. İş olgunlaşmaya başladı. Sektör olarak şimdi yeni bakan Zafer Çağlayan'a da ulaşacağız. O da sektörün sorunlarını bilen bir bakan. Sonuca kısa sürede varacağımıza inanıyorum" dedi.
Kimya sanayicilerinin hükümete ileteceği bir diğer başlık ise yatırım ortamının iyileştirilmesi olacak. Kimya sanayinin yatırım açısından önünün hala kapalı olduğunu söyleyen Timur Erk, yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında hükümetin başlattığı çalışmaların halen sonuçlanmadığını ileri sürdü. Erk, sektörde yatırım için hala 100'ü aşkın imzaya ve 2 yıllık bir süreye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Demir-Çelik sektörü yüksek girdi maliyetlerinden şikayetçi
Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olan demir çelik üreticileri de sorunlarını ve beklentilerini yeni hükümete iletecekler. Ocak ayında hükümete sundukları raporda bir takım değişiklikler yapıp, Ekonominin Koordinasyonundan Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e ileteceklerini dile getiren Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, öncelikli gündem maddelerinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi olduğunu söyledi. Ocak ayında hükümete ilettikleri doğalgazla ilgili taleplerin bir kısmının yerine getirildiğini belirten Yayan, "Elektrikle ilgili fiyatların düşürülmesi ve hafta sonlarında gece tarifesi uygulanmasına geçilmesiyle ilgili talebimize yönelik bir gelişme olmadı" dedi. Sektörün uluslararası pazarda yerini koruması ve yeni fırsatlar yakalanması adına hükümetten taleplerinin karşılanmasını beklediklerini ifade eden Yayan, sektör olarak TRT payı, belediye payı gibi elektrik enerjisi fiyatları üzerindeki girdi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini, hurda ve kömür ithalatından alınan Çevre Katkı Payı Uygulaması'nın kaldırılmasını talep ettiklerini kaydetti.
İNTES teminat mektubu ve çifte vergiyi dile getirecek
Yeni hükümetten beklentilerini dile getirmek için hazırlıklarını yapan sektörlerden biri de inşaat. İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, sektörün beklentilerini yeni dönemde hükümete tekrar ileteceklerini açıkladı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la görüşeceklerini belirten Koçoğlu, sektörün başta teminat mektubu olmak üzere çözüm bekleyen birçok sorunu olduğunu ifade etti. Uluslararası ihalelerde rekabet edilebilmesi için teminat mektubu sorununun aşılması gerektiğine söyleyen Koçoğlu, Halk Bankası'nın teminat mektubuyla ilgili sürdürdüğü çalışmaların halen tamamlanamadığına dikkat çekti.
Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın yapılmadığı ülkelerde çift sigorta ödendiğine değinen Koçoğlu, "Hem ülkemizdeki işveren prim yükleri, hem de yatırım yaptığımız ülkelerdeki sosyal güvenlik yükleri nedeniyle rekabette zorlanıyoruz. Yurtdışı müteahhitliğin istisnalar kaldırılarak, istihdam teşviki kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi. Finans sektörüyle reel sektör arasındaki kaynak akışını iyileştirici önlemlerin önemine işaret eden Koçoğlu, Eximbank'ın verdiği desteklerin artırılmasını istedi.
SETBİR ekonominin birinci gündem maddesi olmasını istiyor
Türkiye Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı, aynı zamanda Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sektör olarak hükümetten öncelikli beklentilerinin ekonominin birinci gündem maddesi haline getirilmesi olduğunu söyledi. Ekonominin gidişatında düzelme olmadan, hiçbir sektörün beklentilerinin karşılanmasının mümkün olmadığını dile getiren Bahçıvan, kabinede yapılan revizyonu bu beklentiye cevap olduğunu düşündüklerini söyledi. Bahçıvan, sektör olarak öncelikli beklentilerinin tarım ve sanayi arasındaki desteklerin entegrasyonunun sağlanması olduğunu kaydetti. Bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirten Bahçıvan, sektör olarak özellikle köylüye yönelik desteklerin zamanında yapılmasını önemsediklerini dile getirdi. En önemli gündem maddelerinden birinin "süt teşvikleri" olduğunu belirten Bahçıvan, süt tozu tebliğinin çıkarıldığını anımsattı.
Denizcilik sektörü istihdam kaybını dile getirdi
Yeni hükümete sorunlarını iletme fırsatı bulan ilk sektör denizcilik oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 5 bakanla görüşme fırsatı bulan denizcilik sektörü, küresel ekonomik krizin getirdiği sıkıntıları öncelikli olarak dile getirdi. TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Deniz Ticaret Odası Başkanı Halim Mete, 7 Mayıs'ta Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanlarla bir araya gelerek, sektörün mevcut sorunlarını iletme fırsatı bulduklarını söyledi. Toplantıda sektörün dünden bugüne gelişimi ve mevcut sorunlarının yanı sıra, küresel ekonomik krizin etkisiyle artan sıkıntılarına da değindiklerini açıklayan Mete, özellikle son dönemde iptal edilen gemi siparişleri ve sektörde yaşanan yüzde 40'lık istihdam kaybının ana gündem maddeleri olduğunu belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması