Sel felaketi meclis gündeminde

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çukurova'da yaşanan sel felaketinin neden olduğu hasarın tespiti ve zarar oranının belirlenmesinin ardından yasalar ölçüsünde çiftçilere yapılacak yardımın kesinleşeceğini belirterek ''Konuyla ilgili herhangi bir ihmal ya da kasıt belirlenirse, gerekli işlem yapılacaktır'' dedi.

Sel felaketi meclis gündeminde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.05.2009 - 14:36

MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Çukurova'daki sel felaketi nedeniyle mağdur olan çiftçilerle ilgili gündemdışı konuşmasında, yaklaşık 170 bin dönüm dikili alanın sular altında kaldığını, çiftçilerin hasat öncesinde mağdur durumda olduğunu söyledi.

Felaketin baraj kapaklarının açılması sonucu yaşandığını savunan Şandır, ''Tabii kasıt olduğunu söylememiz mümkün değil. Ama nasıl bir ihmaldir ki göz göre göre baraj kapakları açılarak ekili alanlar sular altında bırakılıyor. Köylü bana mektup yazmış, 'suları üstümüze bıraktılar' diyor. TBMM bu çığlığı duymalıdır. Mağdur çiftçiler, şimdi devletin şefkat kucağını bekliyor'' diye konuştu.

Şandır'ın ardından söz alan CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, DSİ'nin ihmali olduğunu ileri sürerek, yağış miktarları tahmin edilerek barajlardaki su seviyesinin tehlike sınırının altında tutulmasının mümkün olduğunu ifade etti.

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut da çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesini istedi. AKP Osmaniye Milletvekili Mehmet Kastal ise Çukurova bölgesinde 50 yıldan beri görülmeyen miktarda yağışın düştüğünü kaydederek, ancak olayın baraj kapaklarının açılması sonucu yaşandığı görüşüne katılmadıklarını söyledi. Kastal, konuyla ilgili raporların tamamlanmasının ardından bölgenin afet kapsamına alınması için çaba göstereceklerini bildirdi.


"Malvarlığının yüzde 40'ının yok olması..."

Gündemdışı konuşmaya Hükümet adına yanıt veren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 5-9 Mayıs'da Çukurova'da meydana gelen selin zarar verdiği alan hakkında bilgi verdi.

Suların çekilmesinden sonra Bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerinin çalışmaya başladığını, yapılacak kesin hasar tespiti ve zarar oranının belirlenmesinin ardından yasalar uyarınca çiftçilere yapılacak yardımların da kesinleşeceğini anlatan Eker, ''Bu konuda herhangi bir ihmal ya da kasıt belirlenirse, onlarla da ilgili gerekli işlem yapılacaktır'' dedi.

Hasar tespitinin ardından meydana gelen zararın yasalar ve imkanlar ölçüsünde tazmin edileceğine işaret eden Eker, ''Gerek valilikler kanalıyla, gerekse diğer şekilde yapılabilecek ne varsa yapılacaktır'' ifadesini kullandı.

Tarımsal üretimin zor ve sorunlu olduğunu, hem kuraklıktan hem de aşırı yağıştan olumsuz etkilendiğine bildiren Eker, mevcut düzenlemede toplam malvarlığının yüzde 40'ının yok olması halinde zarar ve ziyanın ödemesine gidildiğini, Bakanlık olarak yasada değişiklik yapılması için çalışma yaptıklarını belirtti.

Tarım sigortaları içindeki risk gruplarına selin de dahil edilmesi üzerinde de bir çalışma yaptıklarını kaydeden Eker, ''Tarımsal sigorta konusunda bugüne kadar oldukça başarılı bir çalışma yapıldı. 675 bin 500 poliçe kesildi. Bugüne kadar da 122 milyon lira poliçelerin bedeli olarak devlet desteği sağlandı. Biz, 95 milyon lira da hasar ödemesi yaptık'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler